ADO Den Haag - PSV

Sjaak Polak en het ADO Vrouwenteam zijn klaar voor de bekerfinale. ‘Dit team strijdt voor elke meter’

Sjaak Polak coacht zijn ploeg tegen PSV, komende zaterdag ook tegenstander in de bekerfinale.  Beeld Pro Shots / Wouter Dill
Sjaak Polak coacht zijn ploeg tegen PSV, komende zaterdag ook tegenstander in de bekerfinale.Beeld Pro Shots / Wouter Dill

De mannen degradeerden en de club vecht om te overleven, maar de vrouwen van ADO Den Haag staan zaterdag wel tegen PSV in de bekerfinale. Coach Sjaak Polak wil een kroon op het seizoen zetten.

Hij werd als profvoetballer van FC Twente, ADO en Sparta vooral bekend om zijn optredens buiten het veld. Sjaak Polak gaf altijd kleurrijke interviews. Zijn vaste uitdrukking – ‘Even serieus’ – werd de titel van een biografie die in 2019 over hem verscheen. Daarin wordt duidelijk hoe een jongen via een trapveldje in de Haagse Schilderswijk via het voetbal een weg vond in het leven. Knokken, altijd vechten; dat is de basis waarop Polak het uiteindelijk tot het betaald voetbal schopte.

Die vechtlust en passie brengt hij sinds 2019 over als coach van de vrouwen van ADO Den Haag. Dit seizoen haalde de ploeg onder zijn leiding de play-offs om de landstitel. Al werd ADO daarin kansloos vierde, Polak kijkt er tevreden op terug. Het hoogtepunt moet echter nog komen: de bekerfinale zaterdag tegen PSV. ADO versloeg in de halve finale landskampioen FC Twente. “De doelstelling voor dit seizoen was de play-offs te bereiken. Die hebben we gaandeweg het seizoen moeten bijstellen, omdat het zo lekker liep. Het bereiken van de bekerfinale was mooi, ook daar willen we gewoon vol voor gaan.”

Strijden voor iedere meter

De 45-jarige Polak is weinig veranderd sinds hij zelf nog binnen de lijnen stond. Scherp en gepassioneerd – en nog steeds een tikkeltje opgefokt – coacht hij zijn ploeg . Zijn aanpak lijkt te werken; sinds hij aantrad, is er een duidelijke lijn zichtbaar in het spel van ADO. Als kracht van de jonge ploeg roemt Polak de teamgeest. “De focus lag dit jaar op het creëren van een team dat voor elkaar en voor iedere meter wil strijden”, zegt Polak. “Dat is ons goed gelukt. Daarnaast wilden we echt gaan voetballen, met veel druk vooruit. Dat kost kracht en energie, maar daar hebben we ook de meiden voor, die kunnen tot aan de laatste minuut doorgaan. Het is mooi om te zien hoe hard deze meiden ervoor werken. Niet alleen tijdens de wedstrijd, maar ook doordeweeks op training. Zelfs als het niet loopt, kun je daardoor bijna niet boos worden.”

Sjaak Polak: ‘In het begin zei iedereen tegen mij: joh, wat ga jij nou doen?’ Beeld Pro Shots / Remko Kool
Sjaak Polak: ‘In het begin zei iedereen tegen mij: joh, wat ga jij nou doen?’Beeld Pro Shots / Remko Kool

Polak heeft het naar zijn zin bij de club waar hij zelf maar één seizoen speelde. Anderen waren sceptisch toen hij begon bij de ADO-vrouwen. “In het begin zei iedereen tegen mij: Joh, wat ga jij nou doen? Volgens mij was ik de eerste oud-prof in een lange tijd die in het vrouwenvoetbal terechtkwam. Daarna zag je bijvoorbeeld dat Danny Schenkel naar Ajax ging en Danny Koevermans naar PSV. Wat dat betreft gaat het de goede kant op met het vrouwenvoetbal in Nederland.” Het is volgens Polak dan ook niet veel anders dan bij de mannen. “Ook hier spelen we elf tegen elf, dus zo veel verschilt het niet van elkaar.”

ADO kent grote financiële problemen, op de achtergrond spelen overnameperikelen en de mannen zijn gedegradeerd uit de eredivisie. De vrouwen lijken immuun voor die misère – het contract van Polak is onlangs verlengd tot medio 2022. Zaterdag in Almere wil hij ADO de vierde bekerwinst in de geschiedenis bezorgen. Dat moet gebeuren tegen PSV, dat als tweede eindigde in de eredivisie en waar ADO dit seizoen al drie keer van verloor. Polak: “ADO is een warme club. Iedereen wil zijn schouders eronder gooien om tot prestaties te komen. Dat is een feestje om te zien. En de ploeg blijft voor het grootste gedeelte bij elkaar. Dan kun je groeien.”

Lees ook:

Een mooi einde na een merkwaardig seizoen voor vrouwen van FC Twente

De vrouwen van FC Twente werden onlangs kampioen van Nederland. Het was de zevende landstitel, na een 1-0 zege tegen ADO Den Haag. Het was een titel na een wederopstanding.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden