Vijf vragenQuarantainehotels

Situatie sporters in quarantaine ‘zeer zorgelijk’. Waarom wist NOC-NSF van niks?

Chef de mission Pieter van den Hoogenband (l) en technisch directeur NOC-NSF Maurits Hendriks geven een persconferentie op de vierde dag van de Olympische Spelen. Beeld ANP
Chef de mission Pieter van den Hoogenband (l) en technisch directeur NOC-NSF Maurits Hendriks geven een persconferentie op de vierde dag van de Olympische Spelen.Beeld ANP

NOC-NSF heeft de hulp van de ambassade in Tokio ingeroepen om de ‘zeer zorgelijke’ situatie van de positief geteste olympische sporters in quarantainehotels te verbeteren. Vijf vragen.

Antal Crielaard

Technisch directeur Maurits Hendriks van NOC-NSF en chef de mission Pieter van den Hoogenband spraken dinsdag hun ‘grote zorg’ over het welzijn van de zes leden van TeamNL (vier sporters en twee begeleiders) die in Japan in afzondering zitten nadat ze positief getest zijn op corona.

1. Hoe vergaat het de sporters die in quarantainehotels zitten?

Volgens Maurits Hendriks is de situatie van de zes in quarantaine ‘zeer zorgelijk’. “De sporters zien geen buitenlucht, hotelramen kunnen niet open en het eten is zeer Japans georiënteerd. Zulke slechte omstandigheden verwacht je niet van de Japanse organisatie als het gaat om isolatie. Die mensen zijn hun olympische droom al kwijt en worden vervolgens nog een keer in slechte omstandigheden gezet. Bovendien weten we nog altijd niet wanneer de quarantaine van de sporters eindigt en vragen die we daarover hebben worden niet beantwoord.”

2. NOC-NSF is geschrokken van de situatie waarin positief geteste olympische sporters terecht zijn gekomen. Hoe kon de organisatie dat niet weten?

Volgens Hendriks heeft de sportkoepel voor de Spelen ‘maandenlang’ geprobeerd duidelijkheid te krijgen over de omstandigheden in die hotels. Het antwoord bleef simpelweg uit. Al voorafgaand aan de Spelen waren er twijfels. “En nu worden we met deze situatie geconfronteerd. Bovendien lijken de regels waarop de Japanse overheid zich baseert steeds te veranderen.”

3. Wat gaat NOC-NSF eraan doen?

De sportkoepel heeft de klachten ‘tot op het hoogste olympisch niveau’ aangekaart en wordt daarbij gesteund door de Amerikanen, die ook veel besmettingen in de ploeg hebben. Daarnaast is de ambassadeur van Nederland gevraagd om diplomatieke druk uit te oefenen op de Japanse overheid. “We proberen grip te krijgen op hun situatie”, aldus Hendriks. “Het feit dat we dit nu ook publiekelijk doen, geeft aan hoe serieus we het nemen. Dit is een grote stap die ons door Japan niet in dank zal worden afgenomen.”

4. Heeft de druk van de sportkoepel al succes gehad?

Deels. De besmette roeier Finn Florijn heeft inmiddels enig trainingsmateriaal op zijn kamer, zodat hij zijn trainingen kan vervolgen. Ook heeft teampsycholoog Paul Wylleman toegang tot de sporters gekregen. Ook kijkt een voedingsexpert naar het eetpatroon van de sporters. Overigens heeft dat laatste nog niet geleid tot een aanpassing in de voeding. Volgens een woordvoerder zijn er wel kleine succesjes geboekt: er is wat drop opgestuurd en de sporters hebben spelletjes gekregen.

5. De besmette sporters betalen een heel hoge prijs. Als de sportkoepel dit alles van tevoren had geweten, was TeamNL dan wel afgereisd?

Dat bleek een moeilijk te beantwoorden vraag. Chef de mission Pieter van den Hoogenband benadrukte dat hij ziet dat de sporters in zijn ploeg ‘gefocust’ blijven. “Wij hadden niet snel zelf de beslissing genomen om niet te gaan”, aldus de oud-zwemmer. “We hebben het hier toch over sporters die vaak jarenlang alles hebben opgeofferd om zich hier te kunnen laten zien. Dat geef je niet zomaar op. We hebben nu een fors aantal extra maatregelen genomen om nieuwe besmettingen te voorkomen. Daarover zijn geen klachten gekomen. Ook niet in een extra ‘meeting’ die we daarover met alle teammanagers hebben gehad. We houden ‘the eyes on the price.’”

Lees ook:

Waarom sporters op de olympische ‘coronavlucht’ toch kwetsbaar waren

Vier sporters en een staflid van TeamNL zijn positief getest na dezelfde vlucht. Liepen zij een groter risico in het vliegtuig naar Tokio?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden