ReportageNoodgreep

Situatie bij hockeyclub SCHC is schrikbeeld voor veel sportteams: ‘De vraag is hoe we iedereen weer op het veld krijgen’

Lucas Judge, de coach van SCHC, spreekt zijn speelsters toe op de tribune van het stadion van Oranje Rood. Beeld Arie Kievit
Lucas Judge, de coach van SCHC, spreekt zijn speelsters toe op de tribune van het stadion van Oranje Rood.Beeld Arie Kievit

Bij de hoofdklassevrouwen van hockeyclub SCHC wordt de laatste weken een beroep gedaan op jeugdspelers om de coronabesmettingen op te vangen.

Toeschouwers zijn niet welkom langs de velden op de sportparken in Nederland. Toch lijken er zondagmiddag achter het doel van SCHC, bij de uitwedstrijd tegen Oranje-Rood uit Eindhoven, een aantal supporters te staan. Ze horen niet bij de begeleiding van een van de teams, maar juichen wel opzichtig bij doelpunten van de bezoekers uit Bilthoven.

Navraag leert dat het de ouders zijn van de vijf jeugdspeelsters die coach Lucas Judge (39) moest meenemen voor dit duel. Een van hen, de debutante Suze Leemans, speelt noodgedwongen in een afwijkend shirt. Door een uitbraak van het coronavirus is het voor de Australische coach hele opgave een hoofdklassewaardig elftal op te stellen. Vier speelsters ontbreken vanwege een positieve test op het coronavirus, daarnaast zijn er twee geblesseerden en er is ook nog iemand afwezig vanwege ziekte.

Judge vraagt van zijn selectiespeelsters alleen naar wedstrijden te komen, om een verdere verspreiding van het virus te voorkomen. De ju­nioren beschikken niet over een rijbewijs en zijn daarom afhankelijk van vaders en moeders.

‘Als de verschillen kleiner zijn, zoals in de mannencompetitie, dan is het einde seizoen’

Vanwege de privacywetgeving worden de namen van besmette speelsters niet gedeeld, maar het is duidelijk dat zonder internationals Xan de Waard, Yibbi Jansen, Ginella Zerbo en Kyra Fortuin er veel kwaliteit mist bij SCHC, dat met de derde plaats in de hoofdklasse richting de play-offs lijkt te gaan.

“We hebben een goede marge”, zegt Judge. “Maar als de verschillen kleiner zijn, zoals in de mannencompetitie, dan is het klaar. Einde seizoen. Ik gebruik deze wedstrijd om verantwoordelijkheid te geven aan andere spelers en jeugd in te passen. Maar dat is een luxe gezien de stand. Normaal gezien zou dit grote gevolgen hebben voor de competitie.”

In Eindhoven liep het veredelde jeugdteam van SCHC geen schade op. Ondanks het betere veldspel van Oranje-Rood won de ploeg van Judge met 1-2 door twee treffers van Laurien Jeurink. Fiona Morgenstern scoorde fraai tegen.

Ontbreken belangrijke spelers kan grote gevolgen hebben

De situatie bij SCHC is het schrikbeeld voor veel sportteams. Zeker in de beslissende fase van de competitie kan het ontbreken van belangrijke spelers grote gevolgen hebben. In de eredivisie van het volleybal werd bij de mannen dit weekend Sliedrecht-Orion uitgesteld vanwege een positief geval en bij de vrouwen viel de beslissing dat de kampioenspoule niet kon worden afgemaakt.

Nauwelijks tien dagen geleden greep het virus om zich heen binnen de kleedkamermuren van SCHC. Niemand had een verklaring, maar amper twee uur voor de wedstrijd tegen het zwakker geachte Hurley testten drie speelsters positief en nog eens drie werden meteen in quarantaine gezet omdat ze in nauw contact stonden met de besmette hockeysters. Een zevende selectielid ontbrak sowieso al vanwege corona.

Uit pure nood werden jeugdspeelsters Puck Winter, Valerie Korevaar, Mare Agterberg en Annisa Ahmed letterlijk van het naastgelegen trainingsveld geplukt. Ook de gestopte Carlien Dirkse van den Heuvel, die al een jaar niet had getraind, werd binnen de lijnen gebracht. Het duel werd met 2-0 verloren en bracht zo een einde aan een lange reeks ongeslagen wedstrijden. “Het had natuurlijk een enorme impact”, zegt Judge. “Als we uit hadden gespeeld, was het probleem al helemaal enorm. Dan waren er geen vervangers.”

Twee dagen later werd het duel met titelkandidaat Den Bosch uitgesteld. Volgens het protocol van de hockeybond mag dit wanneer zes selectiespelers van een team ontbreken door corona of verplichte quarantaine. Dit moet wel 24 uur voor de wedstrijd zijn aangegeven.

Kiplekker, en toch niet speelgerechtigd

Judge voelde zich de afgelopen week soms meer arts dan coach. “Ik was alleen maar bezig met coronazaken. Wie heeft klachten? Wie laten we opnieuw testen? Kan ik een team opstellen? Aan de speelsters vroeg ik voortdurend hoe ze zich voelden.”

Over een week speelt SCHC uit bij Bloemendaal. Judge hoopt de coronagevallen dan weer terug te hebben, al is dat hoogst onzeker. “Een van de meiden heeft al vijf dagen geen klachten meer en voelt zich kiplekker. Ze mag naar de supermarkt, naar haar ouders en weer meetrainen. Spelen mag niet, omdat ze nog steeds positief test op het virus. De vraag blijft hoe we iedereen weer op het veld krijgen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden