WK Turnen

Simone Biles verlegt opnieuw haar grenzen

Simone Biles in actie op de vloer tijdens het WK in Stuttgart. Beeld EPA
Simone Biles in actie op de vloer tijdens het WK in Stuttgart.Beeld EPA

Met de vijf in Stuttgart veroverde wereldtitels staat het totaal aantal gouden WK-medailles van turnster Simone Biles op negentien. “Ach, ik ben niet zo van de getallen.”

Met een niet eerder vertoonde overmacht heeft Simone Biles de WK turnen gedomineerd. Maar liefst vijf gouden medailles veroverde de Amerikaanse explosieve krachtbron op de mondiale titelstrijd in Stuttgart, die als motto had meegekregen ‘zet nieuwe doelen’. Dat was op het lijf van Biles (22) geschreven. De turnster uit Columbus (Ohio) noemt zichzelf liever geen superster, maar dat is ze toch echt wel.

In de Hanns-Martin-Schleyer-Halle draaide het de afgelopen week allemaal om Biles. De speaker kondigde haar met overslaande stem aan, het publiek juichte haar hartstochtelijk toe en de persoon in kwestie reeg onverstoorbaar de wereldtitels aan elkaar. Na haar vijfde en wellicht laatste WK staat de teller op 25 medailles, waarvan negentien gouden. Zelf haalde ze haar schouders op over die indrukwekkende collectie. “Ach, ik ben niet zo van de getallen.”

Bij de recordlijst van Biles verbleken alle in het verleden neergezette prestaties. Wie heeft het nog over de perfecte 10 die Nadia Comaneci in 1977 bij de Spelen van Montreal op brug haalde. En wie herinnert zich straks nog de legendarische Wit-Rus Vitali Tsjerbo, wiens record van 23 WK-medailles in Stuttgart door Biles werd overtroffen. Turnen is Biles, Biles is turnen.

Haar scores blijven onverminderd hoog.

In haar met glitters opgesierde turnpakje straalt Biles een enorme dosis zelfvertrouwen uit en haar lichaam herbergt een superkrachtige motor. Als enige turnster in Stuttgart maakte ze vier keer de rondgang langs het kwartet toestellen: bij de kwalificaties, de landenfinale, de meerkampfinale en de vier toestelfinales. Fysiek en mentaal een loodzware opgave, maar de scores van Biles bleven onverminderd hoog.

Vijf keer stond ze op de hoogste trede van het podium – alleen op brug viel ze buiten de prijzen en ging het goud naar Nina Derwael uit België – en net zo vaak klom ze in de mixed zone op het witte plastic opstapje, dat in het huishouden onder meer wordt gebruikt voor het lappen van de ramen. Ze wilde bij de vele interviews die ze gaf, de verslaggevers recht in de ogen kunnen kijken.

Klein van stuk (1,42 meter), maar groot van daden. Op de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio zal Biles een van de absolute supersterren zijn, met een vergelijkbare status als grootheden als Usain Bolt en Michael Phelps. Al zegt ze altijd dat ze zo gewoon mogelijk door het leven wil gaan. “Ik ben en blijf altijd de mens Biles”, herhaalde ze aan de vooravond van de WK. En dus liever niet de superster Biles.

Het leven van Biles is ook niet alleen een successtory geweest. Op jonge leeftijd werd zij uit huis gehaald bij haar aan drugs verslaafde moeder. Vorig jaar vertelde ze dat ook zij was misbruikt door Larry Nassar, de ex-teamarts van de Amerikaanse ploeg. En onlangs werd haar broer Tevin vrijgesproken van betrokkenheid bij een schietpartij in Cleveland waarbij drie doden vielen. Hij gold lange tijd als hoofdverdachte.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Geen idee zo gek of Biles gaat er serieus mee aan de slag

Ook heeft het lichaam van Biles veel te verduren gehad. In Stuttgart vertelde ze dat Tokio 2020 haar laatste Spelen worden. Haar lijf kan de zware belasting niet aan. Er gaat geen dag voorbij zonder pijn. “Ik heb soms het gevoel dat ik een beetje uit elkaar val”, zei Biles, die allesbehalve een zeurpiet is. Een dag voor de WK van 2018 in Doha kreeg ze een aanval van nierstenen. Ze verbeet de pijn en won vier titels.

Na het kwartet gouden medailles op de Spelen van 2016 in Rio – die op de balk ging naar Sanne Wevers – leek er weinig ruimte voor verbetering in haar oefeningen. De afgelopen week bewees ze in Stuttgart echter het tegendeel en daarin schuilt wellicht haar grootste kracht. Biles is in staat steeds weer haar grenzen te verleggen, met name in de moeilijkheidsgraad van haar oefeningen.

In de Hanns-Martin-Schleyer-Halle liet Biles twee niet eerder vertoonde elementen zien: de tweevoudige salto met drie schroeven op vloer en als afsprong op de balk de dubbele salto met dubbele schroef. Ze vertelde vorige week op de Amerikaanse televisiezender NBC dat haar Franse coach Laurent Landi met ‘deze gekke ideeën’ was gekomen.

Maar geen idee zo gek of Biles gaat er serieus mee aan de slag. “Soms vraag ik mezelf ook af hoe ik het doe”, zei ze nadat ze dinsdag haar land aan de vijfde wereldtitel had geholpen, met een voorsprong van ruim twee punten op China. Ze zei ook benieuwd te zijn hoe ze naar zichzelf zou kijken als ze voor even buiten haar lichaam kon treden. “Ik denk dat ik helemaal gek zou worden.”

Lees ook:

Simone Biles is oppermachtig op het WK turnen, ondanks een niersteen

De grootschalige misbruikzaak rond teamarts Larry Nassar lijkt de kwaliteit van het Amerikaanse turnen niet te hebben aangetast. Simone Biles is in Doha oppermachtig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden