InterviewEK windsurfen

Sil Hoekstra voelt op het water dat zijn overleden vader erbij is

Sil Hoekstra: ‘Op dat podium dacht ik, wauw, we hebben dit samen gedaan’.  Beeld Richard Langdon
Sil Hoekstra: ‘Op dat podium dacht ik, wauw, we hebben dit samen gedaan’.Beeld Richard Langdon

Sil Hoekstra (21), deze week actief op het EK windsurfen, wil in 2024 in Parijs in de voetsporen treden van zijn ouders die beide olympisch surfer waren.

Als kleine jongen keek hij vanaf de kant toe hoe zijn vader en moeder op de windsurfplank over het water zweefden. Al op zijn achtste wist hij: dit wil ik ook. Nu, dertien jaar later, is Sil Hoekstra (21) een van de grootste windsurftalenten van Nederland. Deze week strijdt hij op het EK in het Portugese Vilamoura in de schaduw van Kiran Badloe om een ereplaats.

Zelf weet Hoekstra al wat het is om Europees kampioen te worden, al was het dan op het jeugd-EK in 2015. Goud met een emotionele rand. Twee maanden eerder was zijn vader Alexander, meervoudig wereldkampioen windsurfen, overleden. Uitgerekend na die zware periode van rouw en verdriet beleefde hij zijn doorbraak. “Ik had op dat EK het gevoel dat mijn vader constant bij me was. Op dat podium dacht ik, wauw, we hebben dit samen gedaan.”

Windsurfen bood hem in die periode ook een houvast. “Je bent nog jong, en op zo’n moment ontstaat er een gat in je leven waarvan je niet precies weet hoe je het moet vullen. Windsurfen heeft mij eigenlijk geholpen bij de verwerking, omdat het een passie is die mijn vader en ik deelden. Op het water heb ik extra sterk het gevoel dat hij bij me is, en dat hij trots op me is.”

Ik heb het vooral zelf ontdekt

Hoewel hij ooit begon als hockeyer, zit het windsurfen bij Hoekstra in het DNA. Ook moeder Dorien Hoekstra-de Vries behoorde tot de internationale top in deze sport, en wist in 1992 in Barcelona zelfs brons te bemachtigen op de Olympische Spelen. De druk dat hij was voorbestemd om ook te gaan windsurfen heeft Hoekstra nooit gevoeld van zijn ouders. “Ik kreeg van hen altijd heel veel ruimte. Ze hebben altijd gezegd dat het mijn wens en mijn passie moest zijn. Natuurlijk hebben zij mij geïntroduceerd in de wereld, en als ze een goede tip hadden waarvan ze dachten dat die mij verder zou helpen, dan gaven ze die. Verder heb ik het vooral zelf ontdekt.”

In 2018 maakt de Almerenaar de overstap naar de senioren. Een goede reality check, al zegt hij het zelf. “Je hebt goede jeugdjaren gehad, maar bij de senioren kom je weer in de middenmoot terecht. Dan moet je jezelf weer opwerken naar de top. En daar ben ik eigenlijk nog steeds mee bezig.”

Sil Hoekstra in actie op de RS:X.
 Beeld Richard Langdon
Sil Hoekstra in actie op de RS:X.Beeld Richard Langdon

Hij heeft in dit proces veel gehad aan zijn vriend en trainingsmaatje Kiran Badloe, en aan de inmiddels gestopte olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe. “In het begin heb je het dan moeilijk, want je vaart tegen de nummers een en twee van de wereld. En dan verlies je nog weleens. Maar uiteindelijk geeft dat zoveel motivatie. Je ziet: naar dat niveau moet ik toe.”

Op weg naar de Spelen van Tokio ging de strijd om het enige Nederlandse olympische ticket nog tussen Badloe en Van Rijsselberghe. Badloe won. Hoekstra hoopt voor de komende jaren op een interessante battle tussen Badloe en hemzelf. Dit gevecht gaat wel plaatsvinden op de ‘foil’, een nieuw board waarbij de atleten door de vleugelconstructie onder de plank letterlijk door de lucht vliegen. Deze nieuwe, spectaculaire discipline vervangt het traditionele windsurfen vanaf 2024 op de Spelen van Parijs. Hoekstra is enthousiast over die ontwikkeling. “Niemand gaat meer voor z’n lol op de RS:X, de huidige plank, staan. Het is ouderwets en er is tegenwoordig veel leuker windsurfmateriaal.”

Richten op een nieuwe discipline

Op het EK deze week, waar Hoekstra goed standhield in de subtop, en de Spelen deze zomer wordt nog op het oude RS:X-board gebruikt. Pas na dit jaar gaat hij zich echt richten op de nieuwe discipline. Een leuke nieuwe uitdaging, vindt Hoekstra, omdat je eigenlijk weer op nul begint. “We moeten alles nog vervolmaken, de houding, het perfecte lichaamsgewicht, hoe we het zeil op het board willen monteren. Maar daar gaan we hard aan werken.” Het doel is duidelijk. “Er is één olympisch ticket, en daar ga ik voor.”

Lees ook:

Windsurfer Kiran Badloe: Met mijn lichaam wek ik plank en zeil tot leven

Kiran Badloe (26) is tweevoudig wereldkampioen windsurfen. Bij de Olympische Spelen in Tokio hoopt hij voor Nederland goud te winnen. Als ambassadeur van de Dutch Wavemakers probeert hij daarnaast jongeren bewust te maken van het wereldwijde plasticprobleem in de oceanen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden