Shottrack

Shorttrackster Suzanne Schulting blijft iedereen voor, ook als alle ogen op haar zijn gericht

Van links naar rechts Arianna Fontana (ITA), Suzanne Schulting (NED) en Selma Poutsma (NED)  in actie op de finale 500 meter tijdens de wereldkampioenschappen shorttrack in de ijshal van Sportboulevard Dordrecht.  Beeld ANP
Van links naar rechts Arianna Fontana (ITA), Suzanne Schulting (NED) en Selma Poutsma (NED) in actie op de finale 500 meter tijdens de wereldkampioenschappen shorttrack in de ijshal van Sportboulevard Dordrecht.Beeld ANP

Terwijl links en rechts op de ijsbaan van de Dordrechtse Sportboulevard shorttrackers vielen en diskwalificaties aan de broek kregen, reed topfavoriete Suzanne Schulting soeverein naar de wereldtitels op de 500 meter en 1500 meter. Ze kon haar tranen niet bedwingen.

Thomas Sijtsma

Vooral de winst op de 500 meter deed Schulting (23) veel. Meteen na de finish bedekte ze haar hoofd in beide handen, de tranen liepen al over haar wangen toen ze daarna een boks gaf aan coach Jeroen Otter. Haar gedachten waren al lang niet meer op de ijsbaan, in haar hoofd zat de in 2020 overleden Lara van Ruijven, de laatste wereldkampioen op deze afstand, twee jaar geleden Sofia.

“Ik had dit seizoen twee hoofddoelen”, zegt Schulting na de race. “De eerste was om wereldkampioen allround te worden, de belangrijkste was deze: de wereldtitel op de 500 meter binnen onze ploeg houden. Dit is heel speciaal.”

Het plan voor de overwinning had ze acht maanden geleden al gemaakt met Otter, die ook emotioneel reageerde. “Dit hadden we bedacht en dan lukte het ook nog.”

Schulting eindigde in elke gereden heat als eerste. Juist zonder de concurrenten uit de Aziatische landen, die vanwege corona thuis bleven, voelde ze veel druk. Iedereen had de ogen op haar gericht. “Ik heb laten zien dat ik er goed mee om kan gaan. Dat neem ik mee naar de Spelen van volgend jaar.”

Kampioen Suzanne Schulting (NED) temidden van Courtney Sarault (tweede, Canada) en de Nederlandse Xandra Velzeboer bij de huldiging voor de 1500 meter tijdens de wereldkampioenschappen shorttrack in de ijshal van Sportboulevard Dordrecht.  Beeld ANP
Kampioen Suzanne Schulting (NED) temidden van Courtney Sarault (tweede, Canada) en de Nederlandse Xandra Velzeboer bij de huldiging voor de 1500 meter tijdens de wereldkampioenschappen shorttrack in de ijshal van Sportboulevard Dordrecht.Beeld ANP

Mijlenver voor in het klassement

In het kielzog van Schulting, die mijlenver voor staat in het klassement, streden de talentvolle Xandra Velzeboer en Selma Poutsma voor een plek in de subtop in het eindklassement. Velzeboer begon voortvarend met brons op de 1500 meter, maar viel op de 500 meter. Poutsma schaatste de omgekeerde route met brons op de 500 meter en een valpartij in de finale van de 1500 meter. De aflossingsploeg, met Schulting, Poutsma, Yara van Kerkhof en Rianne de Vries, bereikten zoals verwacht eenvoudig de finale van zondag.

Bij de mannen ging veel aandacht uit naar de terugkeer van Sjinkie Knegt (31) op het wereldpodium. Dat ging gepaard met de nodige bombarie als gevolg van twee diskwalificaties. Zeker de beslissing na de 1500 meter zorgde voor een woede-uitbarsting bij de shorttracker. Iedereen in Dordrecht en omgeving kon horen dat Knegt terug was.

Itzhak de Laat begon zijn wereldkampioenschap uitstekend met zilver op de 1500 meter, maar stapte daarna op de 500 meter op een blokje waardoor hij wegzakte in het klassement. Dylan Hoogerwerf was op de 500 meter dicht bij een medaille, maar strandde in de finale op plek vier. De aflossingsploeg van de mannen plaatste zich aan het eind van de middag voor de eindstrijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden