Shorttrack

Shorttracker Suzanne Schulting is een ‘vechter’ die glijdt waar iedereen schraapt

Suzanne Schulting, soeverein, ook in Dordrecht. Beeld ANP
Suzanne Schulting, soeverein, ook in Dordrecht.Beeld ANP

Suzanne Schulting is dit jaar veel beter dan de rest. Een combinatie van talent en kracht. Er is zelfs tijd om in wedstrijden te trainen.

Kick Hommes

Het is een kenmerkend beeld op het shorttrackijs in Dordrecht, ziet toernooidirecteur Cees Juffermans. Vooraan een Nederlandse, die met meters voorsprong als eerst over de finish komt. Handen op de rug, uiterst kalm. Achter haar vallen drie rijdsters bijna om, te vermoeid om goed te schaatsen. Iedereen schraapt, maar Suzanne Schulting glijdt. “Ja”, zegt Juffermans, “dat is het grote verschil tussen Suzanne en de rest.”

Juffermans is uiteraard blij met Schulting (24). Ze is het uithangbord dit weekend bij de wereldbeker in Dordrecht en kwam foutloos en met overmacht door alle kwalificaties. Ook dit jaar staat ze op eenzame hoogte in de shorttracksport. Schulting is een ‘vechter’, zegt Hanne Desmet, de Belgische shorttrackster die meetraint met de Nederlandse ploeg. “Dat is iedereen wel een beetje, maar sommigen hebben nu eenmaal meer kwaliteit dan anderen. Dat is talent.”

Vooraan rijden, dat is haar beproefde tactiek. Ze is als enige zo sterk dat ze het tempo rondenlang hoog kan houden. Het is haar fijne plek, met ruimte om haar heen. Ze domineert er alle afstanden mee, zelfs de voor haar normaal gesproken te korte 500 meter.

Open boek

Alhoewel de diamant glinstert, is ze nog wel te slijpen. Een maand terug inmiddels, bij de wereldbekerwedstrijd in het Japanse Nagoya, werd ze verplicht om de halve finale en de eindstrijd van achteruit te schaatsen. En dus niet, zoals ze gewend is, van kop af. Het resulteerde in een nederlaag op ‘haar’ 1000 meter: ze werd tweede, en was even niet te genieten. “Ik ben een open boek, en ook als het niet goed gaat. Dan ben ik even echt niet vrolijk.”

Toch was het goed om ook eens die situatie te ervaren. Zoals bondscoach Jeroen Otter zegt: “Soms krijgt ze als ze midden in het pak zit nog steeds een error in haar hoofd.” Wat hij vooral bedoelt, is dat Schulting (24) op momenten dat ze zich in de drukte bevindt soms de automatismen in haar schaatsen mist. “Ze moet nadenken, en dat kost tijd. Milliseconden die er niet zijn in de snelle shorttracksport. “Het is niet dat ze het niet kan. Het is dat ze er niet op is voorbereid.”

Eigenlijk is het al bijzonder dat Schulting een dergelijke oefening in haar rijden kan toepassen. Andere rijdsters hebben er de kracht niet voor, of moeten zich nog plaatsen voor de Spelen. Vier jaar na haar verrassende gouden medaille op de Spelen is Schulting daarentegen onbetwist de beste van de wereld, wat ze in maart bewees door op het WK eveneens alle afstanden te winnen. Ploeggenote Yara van Kerkhof: “Ik had gedacht dat ze het moeilijk zou krijgen met alle aandacht die ze na de Spelen kreeg. Maar dat heeft ze een plek kunnen geven, terwijl ze tegelijkertijd beter werd. Dat is heel knap.”

Gevaar

Er schuilt ook een gevaar in. Bondscoach Otter: “Hoe langer je aan de top staat, hoe meer je gaat twijfelen aan jezelf.” Een manier om dat te ondervangen, is nog beter proberen te worden. Die gedrevenheid is nooit verdwenen, zegt Schulting zelf. Ze wil altijd winnen, zelfs bij de kleinste prestigesprint op een training. Maar wanneer ze dan eens niet wint, kan ze soms te lang teleurgesteld blijven. Dat gebeurde in Japan, toen ze na haar verlies op de individuele afstand in de mixed relay een fout maakte. “Toen ben ik wel streng toegesproken. Omdat ik bleef hangen in mijn nederlaag eerder, waardoor ik niet alleen mezelf, maar ook het team had.”

Want ook het team is voor Schulting enorm belangrijk. Drie individuele gouden medailles kunnen bij wijze van spreken de prullenbak in als later op de dag een aflossing verloren gaat. Van Kerkhof: “Ik denk dat we zo goed worden omdat we elkaar helpen. We analyseren altijd alles. Dan zitten we samen, kijken we hoe we de race nog beter kunnen maken. Dan is Suus altijd heel actief.”

Schulting zelf houdt er nog de rem op. Ook al is ze dominant, ‘standaard’ winnen is er niet bij. “Het gaat echt niet met twee vingers in de neus. Dat maakt winnen alleen maar mooier.”

Lees ook:

Is de piek van de populariteit van shorttrack schaatsen bereikt?

De populariteit van shorttrack is flink gestegen. Toch stagneren de kijkcijfers voor het shorttrack al twee jaar. Is de piek bereikt?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden