Australian Open

Servische president Aleksandar Vucic: ‘Novak, we staan achter je!’

null Beeld AFP
Beeld AFP

Novak Djokovic moet Australië toch verlaten. De ongevaccineerde tennisser kan hierdoor niet deelnemen aan de Australian Open. Zijn advocaat maakt bekend dat Djokovic in beroep gaat tegen de beslissing. De Servische president Aleksandar Vucic reageert woedend op het Australische besluit.

Redactie Trouw

Het Australische ministerie van immigratie heeft het visum van de Servische nummer 1 van de wereld ingetrokken. Minister Alex Hawke zegt in een verklaring te hebben gehandeld op “gronden van gezondheid en goede orde”. De beslissing heeft tot gevolg dat Djokovic drie jaar lang niet in aanmerking komt voor een Australisch visum, behalve onder bepaalde omstandigheden.

In beroep

Novak Djokovic, die daardoor niet mag deelnemen aan de Australian Open, gaat in beroep tegen de intrekking van zijn visum, zo maakte zijn advocaat Nicholas Wood bekend. Djokovic wil het beroep nog op vrijdag indienen om geen tijd te verliezen. “Iedere minuut telt voordat het toernooi op maandag begint”, zei Wood.

Enkele uren na het besluit van de Australische minister van immigratie om het visum van Djokovic in te trekken, begon er opnieuw een rechtszaak. Rechter Anthony Kelly hield een digitale hoorzitting met advocaten van Djokovic en van de Australische overheid. De Servische tennisser was daar ook bij aanwezig. Kelly bepaalde eerder in de week dat de autoriteiten ten onrechte het visum van Djokovic hadden ingetrokken.

Djokovic (34) kreeg te horen dat hij vanaf zaterdagochtend weer in detentie moet verblijven. Hij wordt om 08.00 uur Australische tijd verwacht zich te melden. De zaak wordt later op zaterdagochtend vervolgd. Djokovic wordt zaterdag om 10.15 uur plaatselijke tijd gehoord door de federale rechtbank. De regering heeft ermee ingestemd dat de twintigvoudig grandslamkampioen het land niet uit wordt gezet voordat de hoorzitting is beëindigd.

Woedend

De Servische president Aleksandar Vucic heeft opnieuw hard uitgehaald naar de Australische autoriteiten.

“Waarom mishandelen jullie hem, waarom reageren jullie het niet alleen op hem af, maar ook op zijn familie en de hele natie?” fulmineerde Vucic op sociale media. Eerder noemde Vucic de pogingen om de ongevaccineerde Djokovic Australië niet binnen te laten een “politieke heksenjacht”.

De Servische president is vooral boos op de Australische minister van Immigratie die besloot gebruik te maken van zijn bevoegdheid om het visum van Djokovic alsnog in te trekken.

“Als je Novak Djokovic wilde verbieden om zijn tiende trofee in Melbourne te winnen, waarom heb je hem dan niet onmiddellijk teruggestuurd? Waarom heb je hem niet gezegd dat het onmogelijk is om een visum te krijgen?”, voegde Vucic toe op Instagram. “Novak, we staan achter je!”

Medische vrijstelling

Om de deelname van Djokovic aan de Australian Open was de voorbije periode veel te doen. De Australische autoriteiten trokken vorige week bij aankomst van de tennisser in Melbourne zijn visum al in, omdat hij niet zou kunnen bewijzen waarom hij een medische vrijstelling had gekregen om zonder coronavaccin het land in te mogen. Australië wilde hem het land uitzetten, maar Djokovic wist dat via een rechtszaak te voorkomen. Een rechter bepaalde maandag dat de 34-jarige Serviër aan de regels heeft voldaan en in Australië mocht blijven. Djokovic kon zodoende het quarantainehotel verlaten waarin hij een aantal dagen opgesloten had gezeten en ging meteen de tennisbaan op.

Minister Hawke liet daarop weten dat de zaak voor hem nog niet was afgedaan. Hij wees erop dat hij vanuit zijn functie de bevoegdheid heeft om het visum voor Djokovic alsnog in te trekken. Hawke kondigde een nader onderzoek aan en daarbij kwamen al snel diverse onregelmatigheden aan het licht.

Interview medio december aan L’Équipe

De ongevaccineerde Djokovic bekende onder meer dat hij een “beoordelingsfout” had gemaakt bij zijn medewerking aan een interview dat hij medio december gaf aan het Franse blad L’Équipe. Dat gesprek vond plaats twee dagen nadat hij volgens de nu bekende documenten positief was bevonden op het coronavirus. De dienstdoende journalist wist daar niets van.

Ook gaf Djokovic bij het invullen van zijn Australische inreisformulieren “misleidende informatie” af. De toptennisser had bijvoorbeeld aangevinkt dat hij in de veertien dagen voor vertrek naar Melbourne niet had gereisd. De Serviër werd eind vorige maand echter in onder meer Spanje gesignaleerd. Djokovic sprak van een vergissing van zijn agent en bood excuses aan. Op het geven van valse of misleidende informatie staat echter een straf in Australië. Ook in Spanje wordt inmiddels gekeken naar mogelijke overtredingen van de Serviër van het Spaanse coronaprotocol.

Tegenstrijdige berichten

Hawke had na het vonnis van de rechter relatief veel tijd nodig om tot een besluit te komen. Volgens Australische media kreeg de bewindsman tegenstrijdige berichten, zowel intern als extern, over de juridische haalbaarheid van zijn voorgenomen beslissing. Dat wilde de minister eerst goed hebben uitgezocht voordat hij zijn maatregel definitief nam.

Djokovic werd daarom donderdag ‘gewoon’ meegenomen bij de loting. Hij zou het in de eerste ronde gaan opnemen tegen landgenoot Miomir Kecmanovic.

Lees ook:

Zijn belangrijkste tegenstander treft Djokovic buiten het veld: de Australische immigratieminister Alex Hawke

Het zwaard van Damocles, in handen van de Australische immigratieminister Alex Hawke, hangt boven het hoofd van ’s werelds beste tennisser.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden