Parijs-Roubaix

Senne Knaven, dochter van, debuteert in Parijs-Roubaix na problemen met gewicht

Senne Knaven. Beeld  Bastien Gason
Senne Knaven.Beeld Bastien Gason

Senne Knaven, dochter van oud-winnaar Servais, debuteert zaterdag in Parijs-Roubaix. Vader Knaven is trots dat ze er staat, ook omdat ze vorig jaar nog onzeker was geworden over haar gewicht.

Kick Hommes

Voor het tweede jaar op rij is het een druk Parijs-Roubaix-weekend voor het wielergezin Knaven. Vader en oud-winnaar Servais rijdt in de ploegleiderswagen bij succesploeg Ineos, dochter Senne (19) debuteert op de kasseien. En dat na een periode waarin ze het moeilijk had met haar gewicht.

In september moest ze namelijk iets van zich af schrijven. Op Instagram vertelde ze hoe ze worstelde met het idee dat iedere renster maar dun en mager moet zijn om goed te worden. “Het is de norm geworden om geselecteerd te worden voor grote wedstrijden”, schreef ze. Zij werd er onzeker door. Ze wisselde eetbuien af met periodes waarin ze geen hap nam. Ze was niet blij met zichzelf, en ‘niemand zo jong zou zich zo moeten voelen, wanneer fietsen nog een hobby is’.

Senne is de tweede van de vier dochters in een gezin dat wielrennen ademt. Naast vader Servais, winnaar van Parijs-Roubaix in 2001, is moeder Natascha de baas van de wielerploeg NXTG Racing, een opleidingsploeg voor jonge rensters, waar naast Senne ook dochter Britt in rijdt. Ook de andere twee dochters fietsen.

Zij weten hoe de sport werkt, en toch voelde Knaven de behoefte de frustratie van zich af te schrijven. Na haar bericht kreeg ze naar eigen zeggen ‘heel veel’ berichten. “Veel leeftijdsgenoten. Na die post zie je hoeveel mensen er mee zitten. Ook jonge gasten. Dan denk je: jongens? Maar die hebben dat dus ook.”

Een heikel onderwerp

Gewicht is in het wielrennen al jarenlang een heikel onderwerp. Leontien van Moorsel maakte het al mee. En in 2018 bleek uit groot onderzoek onder wielrensters dat de meeste pijn komt uit opmerkingen over gewicht. Senne Knaven legt uit waarom gewicht zo’n belangrijke rol speelt in het wielrennen. “Simpel gezegd is het zo dat als je minder kilo’s hebt, eigenlijk zo goed als alles makkelijker wordt in het wielrennen.”

Een half jaar later gaat het een stuk beter, zegt Knaven door de telefoon. Ze voerde gesprekken met een mental coach en sinds de overstap naar de senioren gaat het haar zelf goed af. “Ik kan me nu een stuk beter afsluiten. Dat komt ook omdat ik dit jaar goed presteer. Dan is het ook makkelijker.”

Het was voor anderen een onzichtbaar gevecht met zichzelf, in die tijd. Ook haar ouders wisten niet dat ze er moeite mee had. Dat kwam pas nadat ze het bericht op Instagram zagen, vertelt vader Servais over de telefoon. “We waren wel geschrokken, ook emotioneel. Terwijl we echt goed contact hebben met onze dochters. Het had wel behoorlijke impact. ”

Hij is er fel over. “Wij maken dit van dichtbij mee, met vier dochters. Dat motiveert extra. Een meisje dat we al lang kennen, raakt in de problemen. Dan gaat emotie meespelen. Het had ook de andere kant op kunnen gaan. Dat beangstigt mij.”

Vooral een juniorenprobleem

Senne Knaven denkt desondanks dat er na haar bericht weinig is gebeurd. “Als alleen ik er iets over zeg, dan verandert er niet veel. Ergens vond ik het wel cool, dat ik in het nieuws was. Maar het moet juist geen nieuws zijn. En ik denk dat er in het peloton nu maar een paar zijn die er niet gezond uitzien. Ook zijn er sommigen die er normaal uitzien, maar scherp staan (in vorm zijn, red.). Dan denk ik: zo wil ik er ook uitzien. Dus misschien is het vooral een juniorenprobleem.”

Servais Knaven: “Dit probleem moet wel de sport uit. Het kan je leven kapot maken. Dit kunnen wij niet alleen. Er ligt een taak bij de verschillende nationale bonden en bij ploegen. Wij, en mijn vrouw vooral, zitten er bovenop. Het wielrennen is niet alleen maar hard fietsen. Gezondheid is het allerbelangrijkst. Als je dat bent, kan je tot je 35ste fietsen. Het komt wel goed met gewicht.”

Het is een adagium dat Senne volgt. Zaterdag rijdt ze voor het eerst een bijzondere klassieker. Dat zijn dochter start, maakt vader Knaven dan ook trots. “Ze staat er maar mooi.” Hij kan de wedstrijd van zijn dochter zaterdag waarschijnlijk net afkijken, voordat hij naar de ploegleidersvergadering voor zijn wedstrijd moet.

Senne Knaven wil vooral de wedstrijd uitrijden. De beroemde wielerbaan in Roubaix halen, iets wat haar zus Britt vorig jaar bij haar debuut na een val niet lukte. En daarna douchen in het oude etablissement ernaast, waar elk hokje is vernoemd naar een oud-winnaar. Senne Knaven: “Papa had al een grap gemaakt. Jij rijdt zonder stress, zei hij. Jij hebt in de douches al een hokje met een naamplaatje ‘Knaven, S.’ erop.”

Na een sterk voorseizoen is Team Ineos favoriet in Parijs-Roubaix

Team Ineos is zondag in Parijs-Roubaix waarschijnlijk het sterkste blok. Dylan van Baarle werd tweede in de Ronde van Vlaanderen en de overmacht van de ploeg kwam tot uiting in de Amstel Gold Race en woensdag nog in de Brabantse Pijl. Als enige ploeg had Ineos meerdere mensen in de eerste groep.

Ook in de Franse kasseienwedstrijd GP de Denain begin maart was de ploeg enorm sterk over slecht liggende stenen. Het zorgt ervoor dat de ploeg vol motivatie naar Roubaix trekt, zegt ploegleider Servais Knaven. “Met elkaar kunnen we renners als Mathieu van der Poel verslaan.”

Het voorjaarsseizoen van de Britse ploeg is veel beter dan de afgelopen jaren. Het is een kwestie van vertrouwen, zegt Knaven. “Je komt in een positie waarin je kan aanvallen en proberen zelf initiatief te nemen. Dat komt door zelfvertrouwen en natuurlijk ook goede benen. Maar dat is wel hoe ik graag koers. Als je alleen maar meerijdt, verlies je bijna zeker de wedstrijd.”

Knaven laat de beslissingen veelal bij de renners zelf. “Wij proberen vooraf echt in gesprek te gaan over de tactiek. We zijn geen dictators of zo, haha. In de wedstrijd zelf is het dan vooral aan de renners zelf. Zij zijn de eersten die een beslissing moeten nemen, ook omdat zij erbij zijn.”

In Roubaix wil de ploeg het echec van vorig jaar weggummen. Toen reed Gianni Moscon lang alleen voorop, tot hij lek reed en met een nieuwe fiets vooral glibberde over de natte kasseien, waardoor hij uiteindelijk werd ingelopen. Knaven: “Wij denken nog vaak daaraan terug. Iedereen zei dat we een andere bandendruk hadden op die nieuwe fiets, maar dat bleek niet zo te zijn. Ik weet nog steeds niet wat er toen mis ging. Anders hadden we zeker weten gewonnen. Maar dat is ook wielrennen. Zondag een nieuwe kans.”

Lees ook:

Voeding en gewicht: daar zit voor wielrenners de meeste pijn

Voeding en gewicht blijkt een thema te zijn waar veel pijn zit in het wielrennen, bleek al in 2018. Eén wielrenster schreef dat er altijd wel een ploegleider was die zei dat ze te dik was, of juist te veel was afgevallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden