Startbewijs

Schouten en De Jong bijna klinisch naar de Spelen, vreugde en vooral opluchting bij Achtereekte

Irene Schouten in actie op de 3000 meter tijdens de tweede dag van het olympisch kwalificatietoernooi. Beeld ANP
Irene Schouten in actie op de 3000 meter tijdens de tweede dag van het olympisch kwalificatietoernooi.Beeld ANP

Irene Schouten, Antoinette de Jong en Carlijn Achtereekte kwamen op het podium op de 3 kilometer van het olympisch kwalificatietoernooi. Schouten en De Jong zijn zeker van Peking, Achtereekte bijna. En dat leidde vooral bij haar tot veel emotie.

Kick Hommes

Uitglijden, even napraten met de coach en weer door. Voor Irene Schouten en Antoinette de Jong leek het bijna klinisch hoe zij zich maandag plaatsten voor Peking op de 3 kilometer. Het was vooral nummer drie Carlijn Achtereekte die bijna alle vreugde naar zich toetrok.

Irene Schouten imponeerde wederom op een afstand waarop ze dit jaar al zo vaak de beste is. Ze won in 3.55,65, bijna twee seconden voor De Jong, die op haar beurt weer ruim anderhalve seconde voorsprong had op Achtereekte.

Vooral bij Schouten en De Jong leek het vooraf al een voldongen feit dat zij bovenaan zouden eindigen. Zij domineren het Nederlandse schaatsen eigenlijk al het hele jaar. En toch was er voor hen wel degelijk spanning geweest. De Jong had zich niet zeker gevoeld. Wat dat betreft was haar 1000 meter van zondag heel relaxed geweest. Op de 3 kilometer wil ze echt presteren. Daarom had ze vanaf het ontbijt al geprobeerd alle twijfel uit haar gedachten te bannen. Iets wat uiteindelijk in de avonduren resulteerde in een tweede tijd, en definitieve plaatsing voor Peking.

Steun zoeken aan de boarding

Natuurlijk had er druk op gezeten, zei ook Schouten. Zelfs zij was niet zeker geweest van de afloop, ook al is ze de enige Nederlandse die zelfs internationaal onbedreigd rondrijdt. “Je moet het toch maar doen”, zei ze meerdere keren. “Weet je, op dit toernooi is eigenlijk niks te winnen.”

Na afloop was er uiteindelijk meer aandacht voor de nummer drie. Op die plek is er juist wel wat te winnen, zeker op de afstand waar het Nederlandse schaatsen bij de vrouwen het dichtst bevolkt is. Achtereekte ‘won’, al moest ze na afloop van haar race met twee handen steun zoeken aan de boarding en zocht ze alle zuurstof die ze kon om op adem te komen. Ze bleek een honderdste van een seconde sneller dan een verrassend sterke Merel Conijn.

Vandaar dat de regerend olympisch kampioen nog het meest toegaf aan de vreugde. Zeker ook omdat ze zich tot woensdag helemaal niet zo goed had gevoeld. Ze was zoekende, tot het allerlaatste moment. Haar coach, Jac Orie, had haar vooraf 10 procent kans gegeven op plaatsing, zei Achtereekte.

Haar verhaal is bijna symptomatisch voor hoe dit Nederlands schaatsseizoen zich ontvouwt. Achtereekte moest twee weken geleden afreizen naar Calgary, samen met Joy Beune, om daar nog de resterende startbewijzen voor Nederland zeker te stellen, iets wat niet was gebeurd in de matig gereden eerste drie wereldbekerwedstrijden. Ze reed er fysiek volledig gesloopt rond, het gevolg van een oogontsteking en sowieso een ‘lamlendig’ gevoel na ziek te zijn geweest.

Bijna helderziende blik

Het was dat ze moest rijden, anders had ze het niet gedaan. Met hangen en wurgen, en volledig ‘op safe’, sprokkelde ze wat punten binnen voor Nederland en voor haarzelf, zo was haar redenatie vooraf, met bijna helderziende blik: “Als je niet de macht hebt om het OKT te winnen en je wordt derde, ben je heel blij dat die plek er is.”

Terug in Nederland was voor haar het kwakkelen niet weg. Dat ze daarom maandag een beloning kreeg voor haar werk en hoogstwaarschijnlijk toch naar Peking mag, leidde tot tranen na afloop, op het middenterrein, waar ze haar tijd vierde samen met ploeggenote Reina Anema. De opluchting mocht komen, nu alle stress er ineens af was. De regerend olympisch kampioen is er in Peking hoogstwaarschijnlijk ‘gewoon’ bij.

En dus heeft Achtereekte ook weer kans op een medaille, net als Schouten en De Jong. Nederland presteert de laatste jaren traditioneel goed op het olympisch podium. De laatste vier edities won er drie keer een Nederlandse schaatsster. In Zuid-Korea was het hele podium Nederlands, met Achtereekte op het hoogste podium nadat ze op het toenmalige kwalificatietoernooi ook derde was geworden.

Daarom was de vreugde bij haar zo groot. Waar Schouten en De Jong zich alweer hadden gefocust op hun volgende afstand van het OKT, jubelde Achtereekte tot wel een uur na haar wedstrijd door op de eerste ring in Thialf, bij iedereen die met haar wilde praten. “Ik ben heel blij dat ik in ieder geval een kans krijg om mijn titel te verdedigen.”

Lees ook:

Schaatsster Jutta Leerdam wint startbewijs Olympische Spelen van Beijing

In een stil en leeg decors plaatste Jutta Leerdam zich voor Peking. Antoinette de Jong en Ireen Wüst lijken zeker van plaatsing. Maar makkelijk ging het niet: “Je moet zelf je energie opwekken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden