SchoonspringenCeline van Duijn

Schoonspringster Celine van Duijn: Vooral mentaal ben ik gegroeid

Celine van Duijn in actie tijdens de Diving Cup in Eindhoven. Beeld Patrick Post
Celine van Duijn in actie tijdens de Diving Cup in Eindhoven.Beeld Patrick Post

In de eerste wedstrijd van het seizoen, de Diving Cup in Eindhoven, toonde schoonspringster Celine van Duijn haar progressie. ‘Vooral mentaal ben ik gegroeid.’

Celine van Duijn en Inge Jansen ontvingen vorige week in het Pieter van den Hoogenband Stadion uit handen van wethouder Stijn Steenbakkers de sportpenning van Eindhoven. Het duo zette de afgelopen twee jaar met Europese titels het schoonspringen weer op de kaart in Nederland.

Van Duijn was anderhalf jaar geleden de eerste Nederlandse in ruim twintig jaar die op een EK goud veroverde. De bevestiging kwam afgelopen zomer, toen ze op het WK in Zuid-Korea tiende werd en zich kwalificeerde voor de Spelen, gevolgd door een zilveren plak op het EK. Ze kreeg opvolging uit eigen land, want Jansen was in Kiev de beste op de 3-meterplank.

Succes op het eigen continent vormt echter geen zekerheid dat er ook mondiaal iets te halen valt. De concurrentie komt uit alle windstreken met de Chinezen als alles overheersende factor. “Daar kunnen wij nooit aan tippen”, zegt Van Duijn. “Die trainen al van kinds af aan.” Het gat met de wereldtop uit Canada, Australië, en de VS is ook nog aanzienlijk. Ook na een winter hard trainen is het niet realistisch dat er individueel een olympische medaille wordt gewonnen. “Maar de topzes is haalbaar, als ik mijn sprongen allemaal hit. Zover kijk ik nooit vooruit. Dat is gevaarlijk in onze sport. Ook al ben je in vorm, de kans op een foutje blijft aanwezig.”

Ondermaats

Cruciaal worden komende zomer in het Aquatics Center de landingen. Het woord dat Van Duijn tijdens trainingen wel kan dromen. Bondscoach Edwin Jongejans zag de zwakte en ging ermee aan de slag. “De landingen waren ondermaats. Dat is basistechniek. Dat gaat nu al een stuk beter. Maar nog lang niet perfect”, aldus de oud-wereldkampioen die twee jaar geleden de touwtjes in handen kreeg. “Ik zag dat ze talent hadden, maar ook dat ze nog het nodige moesten leren. Dat vond ik een mooie uitdaging.”

Onder zijn leiding sloot zowel Van Duijn als Jansen aan bij de top. Zijn relaxte aanpak met veel vrijheid slaat aan bij het vrouwelijke duo. Een groot contrast met de harde, autoritaire werkwijze van zijn voorganger, de Hongaar Balasz Ligart. Van Duijn: “Vooral mentaal ben ik gegroeid. Edwin liet mij geloven in mezelf, ik werd minder onzeker”.

Persoonlijk record

In de eerste wedstrijd van het seizoen, de Diving Cup in Eindhoven, toont Van Duijn zaterdag haar progressie. Ze scoort ruim 322 punten, een nieuw persoonlijk record. “Dit is een goede start. Ik wilde goed springen. Dat wilde ik altijd al, maar nog meer sinds ik medailles win. Mensen mogen niet denken: ze gaat naar de Spelen, maar ze kan er niks van.”

De grootste kans in Tokio op een medaille gloort bij het synchroonspringen, waarvoor Van Duijn en Jansen (zevendee op WK) zich dit voorjaar nog wel moeten plaatsen. Alleen de beste acht duo’s mogen naar de Spelen. “Zit je daarbij, dan is alles mogelijk”, weet ook Van Duijn.

Het is voor de 27-jarige Amersfoortse wellicht de laatste kans op succes. Al jaren kampt de oud-turnster, die op haar achttiende de overstap maakte, met het impingement-syndroom, een aandoening aan de schouders. Spieren en weefsel zitten in een gewricht met te weinig ruimte. “Ik slik er pijnstillers voor, en niet die je voor hoofdpijn neemt.”

Afgelopen winter legde ze zich toe op het verbeteren van de huidige vijf sprongen. Nieuwe elementen zijn niet ingebouwd. Dat zou te veel risico betekenen. Een sprong beheersen kost zo’n twee jaar. Van Duijn is de enige in Nederland die ook van de tien meter hoge toren durft te springen, iets wat zelfs ervaren springers nog altijd schrik aanjaagt. Vijftien trainingssprongen per keer zijn het maximum. Het lichaam verteert niet meer. ,,Het is altijd weer spannend, als je bovenaan staat. Net alsof je er voor het eerst staat.”

Lees ook:

Natte landing voor ex-turnster

Celine van Duijn stapte over naar schoonspringen. Ze was al heel snel WK-deelneemster.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden