NieuwsWK Waterpolo

Scherper en feller Spanje is in de kwartfinale een maatje te groot voor de Nederlandse waterpolosters

Ilse Koolhaas  (links) namens Nederland in actie in de verloren kwartfinale tegen Spanje op het WK waterpolo in Gwangju. Beeld EPA
Ilse Koolhaas (links) namens Nederland in actie in de verloren kwartfinale tegen Spanje op het WK waterpolo in Gwangju.Beeld EPA

Nederland kon een zwakke start tegen Spanje niet meer repareren, waarmee de kwartfinale het eindstation werd op het WK. Er resten twee kansen om zich voor de Spelen in Tokio te plaatsen.

Eline van Suchtelen

Arno Havenga loopt tierend heen en weer langs de rand van het bad. Hij heft zijn handen op, vraagt met wilde gebaren wat zijn ploeg aan het doen is. Het lijkt helemaal nergens op bij de start van de kwartfinale tegen Spanje op het WK waterpolo in het Zuid-Koreaanse Gwangju. Binnen een mum van tijd staat Oranje zes doelpunten achter.

De keepster die de achtste finales tegen Canada nog zo onbevangen had gespeeld, Joanne Koenders, had geen antwoord op het Spaanse geweld. Ze had Nederland knap naar de kwartfinale gekeept, maar kon nu niet voorkomen dat de vinnige ballen er links en rechts langsvlogen.

De snelle achterstand viel niet meer te repareren. Nederland bracht de verdediging op orde en creëerde meer kansen, maar het was al te laat. Met 12-8 plaatste Spanje zich voor de halve finale tegen Hongarije.

Met het verlies in Korea is het tweede olympische kwalificatiemoment voor Tokio verloren gegaan. Amerika had al een ticket bemachtigd door de winst in de Super Final van de World League. De winnaar in Gwangju mag volgend jaar ook naar Tokio, tenzij de al geplaatste Amerikanen deze week wereldkampioen worden. Dan mag de nummer twee. Er zijn nog twee mogelijkheden over voor de ploeg van Havenga. Nederland zal in januari in Boedapest Europees kampioen moeten worden. Als dat niet lukt volgt er een laatste kans op een olympisch kwalificatietoernooi.

De bondscoach kon geen reden verzinnen voor de snelle achterstand van Oranje. Spanje is een tegenstander van formaat, zeker als een van de beste midvoors ter wereld – Maika Garcia – de ruimte krijgt. Reuzin Garcia wordt wereldwijd gevreesd, maar Nederland heeft al bewezen ook van Spanje te kunnen winnen als zij in het water ligt. Spanje was nu gewoon ‘‘scherper, beter, sneller en feller”, aldus Havenga.

Tegenslag

In de aanloop naar de WK kreeg de bondscoach een flinke tegenslag te verwerken toen keepster Laura Aarts, een van de beste ter wereld, plotseling een eind maakte aan haar carrière als international. De pas 22-jarige Aarts voelde geen motivatie om alles opzij te zetten voor Tokio. Ze wilde zich niet committeren aan het Zeist-programma waar alle internationals aan mee moeten doen als ze naar de Spelen willen. Een voorwaarde is dat alle speelsters bij een Nederlandse club moeten spelen in het olympische seizoen, zodat ze vaak met elkaar kunnen trainen.

Aarts bleef liever in Hongarije. Smeekbedes van coaches en teamgenoten konden haar niet op andere gedachten brengen. Ze gaf aan nog wel naar het WK in Korea te willen, maar daar zag Havenga geen heil in. Hij startte liever met een spoedcursus WK-keepen voor nieuwelingen Joanne Koenders en Sarah Buis, want zijn tweede keepster Debby Willemsz stopte in april ook al vanwege motivatieproblemen.

Na twee gemiste olympische kwalificaties – Nederland viste na het ­gouden succes in Peking (2008) twee keer naast het net, in Londen en Rio de Janeiro – zou de ploeg meer open zijn geworden. Er werd veel aandacht gestoken in de mentale hardheid van het team. Waarom kon er niet doorgedrukt ­worden op de momenten dat het écht moet? Waar kwam die finalestress door? Waarom ontbrak het lef vaak?

Praatsessies

Speelsters en coaches keken elkaar diep in de ogen bij verschillende praatsessies. Daaruit kwam onder meer naar voren dat men elkaar niet de waarheid durfde te zeggen. Met het veranderen van de samenstelling van de ploeg kwam er een nieuwe dynamiek. Na het teleurstellend verlopen WK van Boedapest in 2017 stopte het boegbeeld van Oranje en de laatst overgebleven speelster van de gouden generatie, Yasemin Smit. Dagmar Genee nam het stokje over als aanvoerster.

In een nieuwe hiërarchie werd er meer met elkaar gepraat, zei Maud Megens op de persconferentie voorafgaand aan het WK. De vrouwen durfden elkaar aan te spreken op ­fouten, aldus Megens. Maandagavond in het atletendorp werd er ook gepraat. Of het zou gaan donderen? Havenga sloot het zeker niet uit: “Ja, dat kan”.

Lees ook:

Succescoach Robin van Galen trok het waterpolo uit de goot

Hij had overal ter wereld aan de slag kunnen gaan. Een belangrijke functie binnen de KNVB kunnen hebben. Robin van Galen (47) bleef liever in het zwembad. Aan de kant, met zijn waterpoloërs in het water. Na 31 jaar zegt waterpolocoach Robin van Galen het trainersvak vaarwel, anderhalf jaar eerder dan gepland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden