Hockey

SCHC koestert hun killer op de kop van de cirkel: Yibbi Jansen

Yibbi Jansen (rechts) in duel met Pauline Leclef van Oranje-Rood. Beeld Pro Shots / Bart Scheulderman
Yibbi Jansen (rechts) in duel met Pauline Leclef van Oranje-Rood.Beeld Pro Shots / Bart Scheulderman

Yibbi Jansen is een hockeyster die geleidelijk steeds beter wordt. Inmiddels is ze onmisbaar bij haar club SCHC – en eigenlijk ook al bij Oranje.

Thomas Sijtsma

De supporters van SCHC in Bilthoven weten wat komen gaat als de scheidsrechter een strafcorner aan de thuisclub geeft. De handen gaan rond het kunstgrasveld op elkaar voor Yibbi Jansen (22), mensen geven elkaar een por: kijk, moet je opletten. Als de specialiste mag aanleggen, ziet dat er verdacht veel uit als prijsschieten.

Die faam heeft ze zelf vergaard. Jansen staat tweede op de topscorerslijst van de hoofdklasse, achter Frédérique Matla, mede dankzij zeventien rake strafcorners tot zondag. Dit is bovendien het seizoen van haar eerste hattrick op clubniveau én onlangs ook bij Oranje.

Hoewel haar grote talent zich al vroeg openbaarde, is de vrouw met de kiezelharde sleeppush pas dit seizoen definitief doorgebroken. Eenmaal op de kop van de cirkel verandert Jansen in een koelbloedige killer, die met liefde de trekker overhaalt. Tegen Oranje Rood schiet ze drie keer raak en buigt daarmee hoogstpersoonlijk een achterstand (0-1) om in een overwinning (3-1). Daarmee blijft ‘de Stichtse’ met de naderende play-offs om het kampioenschap tweede in de hoofdklasse, in het spoor van recordkampioen Den Bosch.

Bewuste keuzes

Doelpunten zijn leuk, maar Jansen wil op meer worden beoordeeld dan alleen statistieken, zegt ze langs het veld na de overwinning. “Ik ben niet alleen een strafcornerspecialist. Mezelf ontwikkelen als middenvelder, dat is iets waar ik de afgelopen jaren hard aan heb gewerkt. Ik probeer veel aan de bal te komen, het spel te openen en met passes de aanvallers te bedienen. Voorheen was ik wisselvalliger.”

Haar stabiele en volwassen optredens zijn het gevolg van bewuste keuzes uit het verleden. Na een jaar bij Den Bosch besloot ze als 16-jarige een stap terug te doen bij Oranje Rood. Met Maartje Paumen en Matla voor haar in de pikorde zou ze bij de sterrenploeg amper mogen aanleggen op de cirkel en had ze minder vooruitzicht op speelminuten.

“Die keuze was moeilijk, ik speelde bij het beste team van Nederland”, zegt Jansen, die met haar drie treffers tegen Oranje-Rood het doelpuntenrecord uit de SCHC-geschiedenis schoot. Ze heeft dit seizoen nu 25 goals gescoord, een meer dan Ginella Zerbo drie jaar geleden. “Ik kon ervoor kiezen deel te nemen aan het succes van de club, maar vond het belangrijker aan mezelf te werken. Ik wilde ook lekker hockeyen, plezier hebben en veel spelen.”

'Presteren doe je zelf’

Na drie jaar Oranje Rood ging Jansen door naar SCHC. Daar kwam de langetermijndenker in haar weer naar boven. Als 20-jarige bedankte ze een jaar voor Oranje, ze voelde zich niet op haar plek, om later met een dosis zelfvertrouwen weer terug te komen.

“Ik vind het fijn om te merken dat ik met meer vertrouwen in Oranje sta, veel meer dan toen ik jonger was. Ik vond het destijds moeilijk om daar eigen keuzes te maken, dat gaat nu veel beter.”

Nadat ze zich in 2021 weer beschikbaar had gesteld, had voormalig bondscoach Alyson Annan weinig oog voor haar. Jansen miste dan ook de Olympische Spelen in Tokio. “Dat was terecht, ik kom nu veel beter voor de dag. Ik ben ouder en kan mezelf beter mengen in een groep. Het voelt alsof ik nu beter op mijn plaats ben.”

Onder de nieuwe bondscoach Jamilon Mülders is ze wel een vaste waarde geworden. De misstanden binnen het nationale team onder zijn voorganger Annan, zoals onlangs beschreven in een onderzoeksrapport, staan volgens haar los van haar eigen ervaringen. “Ik wil de schuld nooit bij anderen leggen. Presteren doe je zelf.”

Komende zomer speelt Oranje het WK en Jansen hoopt dat ze erbij is. Niet alleen om de strafcorners met dodelijke precisie af te werken, maar ook om de wereld te tonen dat ze een complete middenvelder met zelfvertrouwen is geworden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden