InterviewYvonne van Gennip

Schaatslegende Yvonne van Gennip wil de voetbalvrouwen van Telstar ‘laten leven’

Yvonne van Gennip: ‘Ik ben vereerd dat ik een steen­tje bijdraag bij het realiseren van dromen van talenten’. Beeld Hollandse Hoogte/ANP, Koen van Weel
Yvonne van Gennip: ‘Ik ben vereerd dat ik een steen­tje bijdraag bij het realiseren van dromen van talenten’.Beeld Hollandse Hoogte/ANP, Koen van Weel

Yvonne van Gennip, schaatskoningin van weleer, gaat als voorzitter proberen de voetbalvrouwen van Telstar een stap hogerop te krijgen.

Yvonne van Gennip werd vorige week benoemd tot voorzitter van de Telstar-vrouwen. De schaatslegende die in 1988 op de Spelen van Calgary driemaal olympisch goud won, wordt daarmee actief in een voor haar nieuwe sport. Met haar ervaring en passie op het gebied van talentontwikkeling wil de 56-jarige Haarlemse met haar bestuur de vrouwen uit Velsen-Zuid binnen twee jaar vanuit de beloftencompetitie naar de eredivisie van de vrouwen loodsen. Van Gennip: “Zelf zou ik zeggen: volgend jaar.”

Gefeliciteerd met je nieuwe baan.

Van Gennip: “Haha, nou. Mensen denken dat het een baan is, maar het is een vrijwilligersfunctie. Net als voor de rest van het bestuur van de Telstar-vrouwen. We zijn allemaal bevlogen om de meiden verder te helpen, met de eredivisie hopelijk als kers op de taart. Daar zijn nogal wat centjes mee gemoeid, want dan moet je de speelsters betalen. Aan ons de taak om sponsors te vinden.”

Hoe gaat het met je?

“Ik herstel nu van een gescheurde meniscus. Daar ben ik mede door mijn sportieve karakter niet blij mee. De hersteloefeningen zijn al een dagelijkse bezigheid. Verder ben ik bezig met mijn talentenfonds en ’s winters als teammanager bij de nationale schaatsselectie. Daar komt nu nog het voetbal bij, dus het is een druk bestaan.

“Omdat het allemaal mijn passie is, kost het me geen energie, maar geeft het me dat juist. Mijn eigen Yvonne van Gennip Talent Fonds is echt mijn kindje. Het fonds helpt jonge talentvolle sporters met financiële ondersteuning, zodat geldproblemen geen reden zijn om te stoppen. Ik ben ontzettend vereerd en dankbaar dat ik een klein steen­tje bijdraag bij het realiseren van de dromen van talenten.”

Heb je geen verdere ambitie in de schaatswereld?

“Nee, de rol van teammanager bij de nationale schaatsselectie past mij als een jas. Ik ben een zorgzaam typetje, die het leuk vindt als iedereen lekker in zijn vel zit. Rondom internationale schaatswedstrijden zorg ik daarvoor, en ook dat alles goed geregeld en maximaal gefaciliteerd is. Ik vind het fijn dat dit een functie in de schaduw is en dat ik het kan combineren met andere bezigheden.”

Waarom ook nog het voorzitterschap bij Telstar-vrouwen?

“Ik heb het druk zat, maar ik zei eigenlijk meteen ja. Ik kom net als Telstar uit de regio Kennemerland. Ik vind het leuk om het vrouwenvoetbal in de omgeving te laten leven. Zelf vond ik mijn tijd als jong talent het mooiste. En als ik nu weer met en voor talenten bezig ben, word ik blij. Maar het had ook bij een volleybal- of badmintonclub kunnen zijn. Het gaat mij om de passie van de beoefenaars. Dat zit echt in mijn DNA.”

Heb je zelf ooit gevoetbald?

“Ik heb hooguit een keer op doel geschoten. Als kind werd mijn vader er wel gek van hoeveel sporten ik wilde proberen. Ook balsporten als korf- en softbal, maar ik heb nooit gevoetbald. Ik keek wel altijd al mannenvoetbal, maar naar de vrouwen nog niet intensief. Tijdens de eerste thuiswedstrijd van Telstar betrapte ik mezelf erop dat ik vrouwenvoetbal echt superleuk vind. En het zit natuurlijk in de lift. Zoveel meisjes willen Lieke Martensjes worden.”

Lees ook:

Na het Nederlands elftal, moet nu ook de Eredivisie zich laten zien

De Vrouwen Eredivisie is onlangs weer begonnen. De live-uitzending op tv zorgde voor zenuwen, maar ook uitstekend voetbal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden