Op weg naar Peking

Schaatsbondscoach woest op coach Anema – ‘Misschien moet hij wat valiumtabletjes nemen’

De Nederlandse achtervolgingsploeg won op het EK afstanden in januari het goud, met Irene Schouten (rechts) en Ireen Wüst (midden). Links Antoinette de Jong. Beeld ANP
De Nederlandse achtervolgingsploeg won op het EK afstanden in januari het goud, met Irene Schouten (rechts) en Ireen Wüst (midden). Links Antoinette de Jong.Beeld ANP

In de aanloop naar de Winterspelen is schaatsbondscoach Jan Coopmans boos, en teleurgesteld in Jillert Anema, coach van Team Zaanlander.

Redactie Trouw

Het vliegtuig met de meeste Nederlandse deelnemers aan de Winterspelen in Peking was amper opgestegen of de eerste schaatsrel was geboren. De aanleiding: een videoserie over schaatsploeg Zaanlander van onder meer Jorrit Bergsma en Irene Schouten, onder leiding van Jillert Anema.

In een aflevering, uitgezonden via de site van het AD, is te zien hoe de Friese coach en, onder anderen, Schouten slecht spreken over Ireen Wüst. Ook schaatsbondscoach Jan Coopmans komt er niet goed vanaf. De bondscoach wil nu in Peking om de tafel met Anema en zijn assistent Arjan Samplonius en ook met de achtervolgingsploeg bij de vrouwen, bevestigt een woordvoerder van de KNSB.

‘Onthutsend en weinig verheffend’

Het moment van de videoserie komt op een ongelegen moment voor TeamNL. De sporters arriveerden donderdag in China voor de Spelen, die volgende week vrijdag beginnen. Coopmans en Anema gingen direct na aankomst op de luchthaven nog niet met elkaar in gesprek. Ze zaten in de aankomsthal enkele rijen bij elkaar vandaan, in afwachting van hun koffers.

“Ik vind het onthutsend en weinig verheffend”, zei Coopmans tegen De Telegraaf over de videoserie. Coopmans kwam begin december bij wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City hard ten val. Dat moment zit ook in de serie. “Ik wist niet wat ik zag”, zegt Coopmans. “Het leek een soort leedvermaak over mijn valpartij. Dat soort dingen kunnen echt niet, hè. Dit is niet volgens de olympische gedachte en de normen en waarden die we nastreven binnen TeamNL. Om eerlijk te zijn, ken ik Arjan Samplonius zo ook niet. Ik schrok ervan.”

Wüst zou niet in het teambelang hebben gehandeld

Coopmans is niet alleen boos over opmerkingen die over hem gaan, maar vooral ook over wat er wordt gezegd over Wüst en haar deelname aan de achtervolgingsploeg (met Irene Schouten en Antoinette de Jong). Wüst zou in Salt Lake City niet hebben gehandeld in het teambelang en haar ploeggenoten niet op de juiste momenten in de rug hebben geduwd.

Aan het einde van de aflevering wordt Schouten gevraagd of ze denkt dat het goed komt met de ploegenachtervolging. “Dat ligt eraan wie de bondscoach selecteert”, zei ze daarop, waarmee ze lijkt te zeggen dat Wüst niet in het team moet. Over de ploegenachtervolging zegt de 29-jarige Noord-Hollandse verder: “Het is heel veel gezeik. Er wordt heel vaak heel snel moeilijk gedaan.”

‘Je kunt toch wel normaal doen?’

Coopmans wil daarom, naast Anema en Samplonius, ook met de vrouwenaflossingsploeg praten. “Wat gesuggereerd wordt over Ireen Wüst, daar klopt echt geen donder van”, aldus Coopmans tegen De Telegraaf. “Ik begrijp niet hoe ze dit zo naar buiten hebben kunnen brengen. Ireen zet zich al jaren keihard in voor de ploeg. En wat ik ook erg vind, is dat Ireen niet om een reactie is gevraagd op alle kwalijke uitspraken die over haar worden gedaan.”

Over Anema zegt Coopmans: “Jillert is weleens onnavolgbaar, maar hij beschuldigt nu ook collega-coaches van corrupt gedrag en het manipuleren van lotingen. Mensen, toch. Je kunt toch wel een beetje normaal doen? Misschien moet hij af en toe een paar valiumtabletjes nemen, zodat hij wat tot rust komt. De manier waarop er wordt gescholden, getierd en geroddeld vind ik volkomen respectloos. Dit hoort niet en ik snap het doel ervan ook niet.”

Anema betuigt spijt

Schaatsteam Zaanlander betreurt de ophef die is ontstaan naar aanleiding van uitspraken van teamleden en de coach in de videoserie. “Het doet geen recht aan de grote sporter Wüst en aan de bondscoach Jan Coopmans”, zegt Zaanlander-coach Jillert Anema nu. “Het spijt ons. Vanaf nu focussen we ons samen op het winnen van medailles op de Winterspelen.”

“De uitspraken die vanuit Team Zaanlander in de documentaire zijn gedaan over andere schaatsers en de bondscoach zijn ongepast en ongewenst”, aldus Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. “Na enkele intensieve gesprekken hier in het olympisch dorp hebben we de lucht kunnen klaren. Dit gaat niet weer gebeuren. Wat ons betreft is het nu: zand erover.”

Coopmans dacht er ook zo over: “Ik heb mijn hart gelucht, iedereen weet intussen wat ik van deze uitspraken vind. Klaar. Vanaf nu zijn alle ogen gericht op datgene waarvoor we hier in Beijing zijn: keihard schaatsen en samen zo veel mogelijk medailles winnen.” (ANP)

Lees ook:

Olympiërs als kluizenaars naar Peking - maar coronavrije overtocht is geen garantie

De eerste Nederlandse olympiërs vlogen woensdag naar China. Vanwege de rap oplopende coronacijfers leefde iedereen weken in een eigen wereld.Maar op de vlucht is geen 100 procent zekerheid dat alles veilig verloopt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden