Nederlands elftal

Sarina Wiegman staat voor lastige keuzes: wie mag er mee naar Tokio en wie blijft thuis?

Bondscoach Sarina Wiegman (rechts) tijdens het oefenduel van vorige week tegen Italië. Beeld EPA
Bondscoach Sarina Wiegman (rechts) tijdens het oefenduel van vorige week tegen Italië.Beeld EPA

Nog één wedstrijd en dan horen de voetbalsters wie er wel en niet meegaan naar de Olympische Spelen. De bondscoach moet veel knopen doorhakken.

Een aantal speelsters van de nationale voetbalploeg heeft in de aanloop naar het oefenduel van dinsdagavond met Noorwegen niet alleen last van wedstrijdspanning, maar vooral ook van selectiespanning. Woensdagochtend maakt Sarina Wiegman de namen bekend van de speelsters die deel uitmaken van de selectie voor de Olympische Spelen in Tokio. De bondscoach moet meer knopen doorhakken en slechtnieuwsgesprekken voeren dan anders.

Wiegman mag slechts achttien speelsters selecteren plus vier reserves, die wel meegaan naar Japan, maar niet op het wedstrijdformulier komen. Dat is anders dan bij EK’s en WK’s die toegankelijk zijn voor selecties van 23 speelsters. Met een aantal landen, waaronder initiatiefnemer Zweden, heeft Nederland bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) het verzoek neergelegd om met 22 speelgerechtigde speelsters naar Japan te mogen gaan.

De reden van de lobby om de selecties te verruimen is dat het allemaal erg knap wordt, aldus Wiegman. “Mocht er met corona iets gebeuren binnen de groep, dan wordt de selectie uiteindelijk wel heel smal. Als je kijkt wat er dit jaar allemaal is gebeurd en nog steeds gebeurt met corona, dan vind ik dat we de gezondheid en frisheid van de spelers moeten waarborgen.” Wiegman liet maandag weten dat de wereldvoetbalfederatie Fifa de lobby steunt, maar dat het IOC nog niets van zich heeft laten horen.

Aantal deelnemers binnen de perken houden

Het lijkt niet aannemelijk dat het IOC het verzoek van de voetbalbonden zal inwilligen. Juist vanwege corona is er de organisatoren in Japan veel aan gelegen het aantal deelnemers binnen de perken te houden. De olympische selecties zijn verkleind om het aantal sporters op de Spelen enigszins aan banden te leggen. Toestemming voor de voetballanden om de selecties te vergroten zou een precedentwerking hebben voor de overige teamsporten. Die willen dan ook hun selecties uitbreiden.

De bondscoaches zitten in hetzelfde schuitje. Emmanuel Mayonnade mag straks niet achttien, maar veertien handbalsters plus één reserve meenemen naar Tokio. Voor de Spelen van Rio leidde dat tot emotionele taferelen nadat Debbie Bont door bondscoach Henk Groener niet was geselecteerd. Bont had meer dan honderd interlands achter haar naam staan en had al gespeeld in een EK- en een WK-finale. Een andere ervaren speelster, Jessy Kramer, zat als reserve het gehele toernooi in Rio op de tribune.

Dat soort gevoelige knopen zal Wiegman ook moeten doorhakken. Ze zegt de olympische selectie al voor 80 tot 85 procent in haar hoofd te hebben, maar de resterende 20 tot 15 procent zal ook haar hoofdbrekens bezorgen. Kiest de naar Engeland vertrekkende bondscoach voor speelsters die op meerdere posities uit de voeten kunnen, voor ervaren speelsters met een staat van dienst of voor jonge speelsters die zich de afgelopen tijd in de kijker hebben gespeeld?

Beoogde olympische basiself

Het kan zijn dat, net als in het geval van de handbalster Debbie Bont, vaste keuzes uit het verleden buiten de boot vallen. Wat te denken bijvoorbeeld van Shanice van de Sanden, de 85-voudig international die na een matig WK in Frankrijk niet meer kan rekenen op een basisplaats. Of Anouk Dekker, een vaste waarde in het hart van de defensie tijdens het EK van 2017 en het WK van 2019, maar die nu mede door blessures nauwelijks aan spelen toekomt.

In de wedstrijd van dinsdagavond in Enschede tegen Noorwegen zullen de contouren van de olympische ploeg zichtbaar worden. Waar Wiegman vorige week tegen Italië nog volop experimenteerde, daar is ze van plan om in de Grolsch Veste met de beoogde olympische basiself te beginnen. Een dag later zal ze in hotel De Bloembeek in De Lutte het oordeel vellen en keert een aantal speelsters een illusie armer huiswaarts.

Lees ook:
Contouren olympische voetbalploeg tegen Australië worden langzaam zichtbaar

De Nederlandse vrouwen oefenen hooguit nog driemaal voor vertrek naar Japan. Daarna staat bondscoach Wiegman voor lastige keuzes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden