InterviewJudo

Sanne van Dijke wil dat haar broer ‘hierboven’ trots is op haar medaille

Sanne van Dijke kijkt na haar overwinning op de Duitse Giovanna Scoccimarro omhoog en denkt aan haar vorig jaar overleden broer.  Beeld AP
Sanne van Dijke kijkt na haar overwinning op de Duitse Giovanna Scoccimarro omhoog en denkt aan haar vorig jaar overleden broer.Beeld AP

Sanne van Dijke heeft als eerste Nederlandse judoka in Tokio een medaille gewonnen: brons. Noël van ’t End stond met lege handen. Beiden zijn wereldtop, beiden verloren voor hun gevoel goud.

Sanne van Dijke:

Na de verloren halve finale weet ze in de slopende strijd om de derde plek, met een minutenlange verlenging, te winnen. Sanne van Dijke (26) kijkt omhoog en maakt een hartje, voor haar broer die het afgelopen jaar uit het leven stapte.

“Het was lastig om me voor brons op te laden. Ik kwam hier voor goud. Ik kon mezelf er eigenlijk niet meer voor motiveren, maar wel voor de mensen om me heen. Voornamelijk voor mijn ouders. Na het jaar dat zij hebben meegemaakt, gun ik ze gewoon heel erg een positief zetje.

“Ik moet zeggen dat ik vandaag eerder met te weinig zenuwen streed dan met te veel. Dus ik moest mezelf wel goed oppeppen. Hoe dat kan, op de Spelen? Na de concurrentiestrijd met Kim Polling, om het enige olympische startbewijs, is er een enorme last van me afgevallen. Toen was de druk zo hoog. Dit kwam daar voor mij niet bij in de buurt.

“Een olympische medaille is natuurlijk geweldig, en daar ben ik heel blij mee. Maar goud was heel realistisch, dus dan voelt een wedstrijd om brons toch als een troostfinale. Daarom vond ik dat dat niet uitgebreid gevierd hoefde te worden. Maar als het zoveel van je vraagt, en het wordt zo’n slooppartij, dan komt er toch ontlading.

“Mijn broer had ik graag hier gehad. Daarom dat hartje voor hem. Alles wat ik nu doe, kan ik niet doen zonder aan hem te denken en aan de rest van mijn familie. Het krijgt gewoon meer lading. Ik wil graag dat hij hierboven trots is. Dat hij ziet dat we het heel lastig vinden om niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar dat we er in ieder geval alles aan doen om het nog zo mooi mogelijk te maken hier.”

Noël van 't End (in wit) in gevecht met de Hongaar Krisztian Toth. Beeld EPA
Noël van 't End (in wit) in gevecht met de Hongaar Krisztian Toth.Beeld EPA

Noël van ’t End:

Twee jaar geleden werd hij nog wereldkampioen in de Japanse judotempel Budokan. Ook nu is Noël van ’t End (30) weer in vorm, maar verliest hij op dezelfde plek in de kwartfinales. “Het is pittig om hier met lege handen te staan. Ik was goed, voelde me goed, was sterk. Maar judo zit in de kleine dingen. En die kleine dingen gingen dit keer blijkbaar niet zo goed.

“Aan de ene kant is het lastig om alleen maar goud in je hoofd te hebben, aan de andere kant is het ook goed. Ik haal er heel veel energie uit als ik weet dat ik dat kan behalen. Maar dat maakt vroegtijdig verliezen lastiger. Ik kan van iedereen winnen hier. Zo zuur. Ik kwam hier voor goud.

“Ik was er ook klaar voor. Op de EK heb ik me dit jaar teruggetrokken, aan de WK heb ik expres niet meegedaan. In de voorbereiding op de Spelen wilde ik geen risico nemen. Ik wou hier gewoon fit zijn. En dat was ik ook. Ik heb bijna geen blessures.

“In 2019, tijdens de WK, was het hier relaxter. Je zit nu toch in het olympisch dorp, dan maak je je zorgen over corona natuurlijk. Ik ben de afgelopen drie dagen bijna mijn kamer niet uit geweest. Even eten en snel weer terug. Want ja, als je corona hebt en niet op de Spelen kunt judoën, dat zou misschien nog wel het allerergste zijn. Je bent hierdoor met veel meer dingen aan de zijkant bezig.

“Hoe ik deze klap ga verwerken? Dit weekend hebben we nog de teamwedstrijd. Daar wil ik gewoon goed staan en met het team een medaille halen. Ik denk dat dat de hele ploeg wel gaat opbeuren, en mij zeker.”

Lees ook:

Nederlandse judoka’s hebben in Tokio een perfecte dag nodig om kans te maken op goud

De Nederlandse judoploeg won veel bronzen medailles op de WK, afgelopen week in Hongarije. Dicht tegen de top, maar nog geen top. Zegt dat iets over de Olympische Spelen in Tokio?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden