Tour de France

Samengebalde actie over zeven kilometer (en voor het eerst man tegen man)

Sepp Kuss werkt voor leider Roglic op het slingerpad richting de top.Beeld AFP

De Col de la Loze bracht spektakel in de Tour de France. Voor het eerst moesten de favorieten het man tegen man tegen elkaar opnemen. Alle actie werd in een paar kilometer geperst. Roglic deed goede zaken, maar Lopez ook.

Kick Hommes, Méribel

Het was een unieke ervaring op een fantastische klim, met een eerlijke uitkomst, aldus de renners over de zeventiende etappe in de Tour de France. Op de Col de la Loze viel de Tour de France in een plooi(tje). Een verslag van samengebalde actie over zeven kilometer (met een aanloop).

Tot de finish:

15 kilometer

Het wielrennen deze Tour ligt in een voorspelbare plooi, helemaal door de overmacht van Jumbo-Visma. Een geel-zwart achttal bepaalt aan kop wat er gebeurt en wie er mag wegrijden. Het tempo is zodanig dat een aanval van de concurrenten niet mogelijk is. Daarom is het een welkom zicht dat na 155 kilometer in de koninginnenrit van de Tour Wout Poels op kop rijdt voor zijn kopman Landa. Niet alleen omdat zijn gebroken rib goed hersteld is, maar ook omdat er tenminste één ploeg probeert een eigen tactiek te rijden.

7 kilometer

Opeens houdt de weg op, midden in skidorp Méribel. Maar rechts is nog een klein weggetje, een fietspad. Daar beginnen de zeven gevreesde kilometers van de klim die nooit eerder werd opgereden. Vlakke meters wisselen af met muurtjes van een paar honderd meter aan 20 tot 24 procent. Carapaz is nog vooruit, in het peloton rijdt Damiano Caruso op kop. Tom Dumoulin zit er vlak achter. Hij geniet van de klim. Van hem mag ‘zo’n ding’ wel in de Tour. Niet elke dag, eentje is genoeg.

4,1 kilometer

Een klein groepje rijdt door de Sloveense bocht. Zo lijkt het tenminste, want overal wapperen vlaggen. Roglic voelt zich er gesterkt door, het geeft hem ‘iets extra’s. Maar tijd om daarover na te denken heeft hij niet. Opeens is er een versnelling, van De la Cruz, ploegmaat van Pogacar. Dumoulin moet passen, net als Landa, Urán en Yates.

3,8 kilometer

Er blijven zes man over. Deze berg is eerlijk. Het gaat niet om volgen, of om rijden in een slipstream. Wie goede benen heeft, wint. Roglic heeft Sepp Kuss nog bij zich. Ook Richie Porte, Enric Mas en Miguel Angel Lopez zijn er nog. En Pogacar, die omkijkt.

3.5 kilometer

Een aanval van Miguel Angel Lopez. ‘Superman’ is zijn bijnaam. Pogacar haalt hem bij. De aanval kost Porte en Mas de aansluiting.

2,8 kilometer

Sepp Kuss haalt als eerste van de groep Carapaz in en rijdt opeens weg. Roglic stuurt weg. Bewust, want zo heeft hij overzicht. Laat anderen maar zijn teamgenoot bijhalen. Lopez is de enige die vooraan kan aansluiten en zelfs kan wegrijden. Meer en meer wordt het een man-tegen-mangevecht, voor het eerst deze Tour de France.

2,3 kilometer

Roglic plaatst zijn eerste echte aanval van deze Tour. Hij kent de klim van buiten, is er meerdere malen geweest op de verkenning. Zo weet hij precies waar hij kan aanvallen. Op verkenning stonden er alleen niet zoveel mensen. Hij zet wel Pogacar op een paar meter achterstand. Die laatste geeft met zijn hand een toeschouwer met een groene pruik een zet. ‘Wegwezen jij’.

2,1 kilometer

Het mag dan wel man tegen man zijn op deze ‘unieke’ klim (aldus Sepp Kuss), maar Roglic heeft in diezelfde Kuss een +1. Elke meter telt, dus elke meter hulp is welkom, vindt Roglic. Daarom heeft Kuss op zijn kopman gewacht, hij kan nog een paar honderd meter op kop rijden. Pogacar blijft hangen op tien seconden. Als Kuss driehonderd meter verder uitstuurt, klimt Roglic met de handen onderin de beugel verder.

1,1 kilometer

Iedereen kan elkaar zien in de laatste kilometer. Aanraken bijna, maar het is zo steil dat veertig meter al secondenlang duurt. Koploper Lopez is in zijn element, zo hoog in de Alpen. Hij woont op 2500 meter, dus de 2300 meter op de top is voor hem normaal. Hij voelt dat de Tour aan het veranderen is. Renners worden moe, waardoor er ruimte komt om aan te vallen. Achter hem blijven Roglic en Pogacar spelen met seconden. Vijf, tien, zeven. Ze zijn aan elkaar gewaagd. 

300 meter

De meter die het stijgingspercentage aangeeft, loopt verder en verder op. 17 procent, 18 procent. Het is na een uur klimmen het zware sluitstuk. Pogacar denkt aan te sluiten bij Roglic, maar moet zigzaggend naar boven. Hij ziet zijn landgenoot langzaam weer wegrijden.

-1 meter

Lopez wint, en hij heeft nog kracht om te juichen. Roglic behoudt de leiding. Hij loopt vijftien seconden uit op Pogacar, plus twee seconden bonificatie. Het is al met al een minimaal verschil. Het verschil in het klassement is nu 57 seconden. Lopez komt op 1 minuut 26. Dumoulin wordt tiende, op ruim twee minuten. Net als Roglic is hij zeer tevreden, al is ‘57 seconden niet genoeg om zeker te zijn’. Ook Roglic wil meer. “Het is ook nooit genoeg. Maar ik heb hier wat gewonnen en ben blij dat deze klim achter ons ligt.”

Lees ook: 

Ploegleider over de koerswijze van Jumbo-Visma: ‘Misschien niet aantrekkelijk, maar het werkt’

Grischa Niermann is ploegleider van Jumbo-Visma, de sterkste ploeg in de Tour de France. De ploeg domineert aan kop van het peloton. ‘Wij zijn zeker wel anders dan Ineos’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden