null Beeld

Ongeschoren benenNiels Markus

Sagan is Sagan niet meer

Niels Markus

Een hallucinante statistiek: de rit van donderdag was pas de tiende etappe – in negen Tourdeelnames – dat Peter Sagan een ‘gewoon’ ploegshirtje droeg. Al die andere ritten droeg hij de regenboogtrui, het geel, het wit of uiteraard het groen. De huidige drager van de puntentrui, Sam Bennett, wordt door toeschouwers voortdurend aangezien voor de Slowaak, gewend als iedereen is aan een groene Sagan.

Maar Sagan is Sagan niet meer. Hij won nog geen etappe, bij tussensprints lijkt hij soms nauwelijks aan te zetten. Met als voorlopig dieptepunt de rit van woensdag, waar hij werd teruggezet in de uitslag nadat hij in volle sprint een kopstoop had uitgedeeld aan Wout van Aert. Donderdag lijkt hij gebrand om die misstap recht te zetten. Hij zet zijn ploeg op kop. Maar op de beslissende klim moet hij lossen.

De Sagan van een paar jaar geleden zou tijdens zo’n rit zijn meegesprongen, om in de afdaling of in de sprint te winnen. Sagan manifesteerde zich in massasprints, op kasseien en tijdens waaierritten. Als er iemand voor hem viel, dan sprong hij er met fiets en al overheen. Als enige ooit werd hij drie jaar op rij wereldkampioen.

Getergde kampioen

Aan zijn motivatie ligt het niet, bezweert de dertigjarige. Ondanks dat hij alles al gewonnen heeft, is de honger er nog. Getergd is hij wel, getuige zijn reactie na de kamikazeactie op Wout van Aert. De Belg stak daarna zijn middelvinger op en maakte met stevige woorden zijn onvrede kenbaar. En kreeg een scheldpartij terug.

Het is misschien geen toeval dat juist zij het aan de stok kregen. Van Aert doet wat Sagan voorheen deed: op alle terreinen van voren rijden en winnen. De kracht, behendigheid en wilskracht van Van Aert doen denken aan de Sagan van pakweg vijf jaar geleden.

En niet alleen Van Aert hijgt Sagan in de nek. Mathieu van der Poel en Remco Evenepoel doen niet onder in veelzijdigheid. Een generatiewissel kan voltrokken zijn voor je het doorhebt.

Fietsminnende redacteuren Koos Schwartz, Joris Belgers, Niels Markus en Seije Slager schrijven vanaf de bank een wisselcolumn over tourgerelateerde randzaken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden