VoetbalVitesse-NEC

Rustige Gelderse derby tussen Vitesse en NEC kan slechts één helft bekoren

Dominik Oroz scoort met een artistieke omhaal de 3-1 voor Vitesse in het duel met NEC. Beeld ANP
Dominik Oroz scoort met een artistieke omhaal de 3-1 voor Vitesse in het duel met NEC.Beeld ANP

Tot een hernieuwde burenruzie kwam het niet tussen Vitesse en NEC. Pas na rust kwam de wedstrijd tot leven, de Arnhemmers bleken de sterkste: 4-1.

Edwin Struis

Een lege stoel op het ereterras van het Gelredome markeerde zijn afwezigheid. De Russische eigenaar van Vitesse bekeek de Gelderse derby tussen ‘zijn’ Vitesse en NEC wijselijk thuis vanuit de eigen fauteuil in plaats van prominent in het stadion. Het tijdelijk parkeren van de eigen aandelen, à la collega Roman Abramovitsj bij Chelsea, gaat hem nog even te ver, maar duidelijk is wel dat Valeri Oyf voor het moment de anonimiteit verkiest boven de openbaarheid. Of hij echt behoort tot de groep van intimi van president Poetin is nooit aantoonbaar bewezen, maar als je je als Russische oligarch vrijelijk kan bewegen, moet je wel een bepaalde band met het Kremlin hebben.

De grootaandeelhouder van Vitesse was niet de enige die ontbrak. Ook het uitvak was en bleef leeg gedurende het duel tussen de twee kemphanen. Maar daar zat geen vrijwillige keuze achter. Na de ernstige ongeregeldheden eerder dit seizoen leek het de clubs en de burgemeesters van zowel Arnhem als Nijmegen beter als er geen fans meer meereisden met hun club. In plaats daarvan hing er voor het uitvak enkel een dundoek met de wensgedachte ‘De derby verdient uitsupport!’ erop.

Burenruzie

In de aanloop naar het beladen treffen riepen beleidsbepalers van beide clubs op tot kalmte en beheersing rond de burenruzie, die in oktober zo vreselijk uit de bocht gierde. De wedstrijd zelf mondde uit in een pure haatsessie tussen de harde kernen van NEC en Vitesse, waarbij de Arnhemse aanhang na afloop half door de tribune zakte tijdens de viering van de 1-0-zege. Het noopte de NEC-directie tot sluiting van de Goffert en tot een grondige inspectie van het stadion.

In de nasleep van dat eerste treffen in vier jaar in de eredivisie braken schermutselingen uit tussen met name Nijmeegse hooligans en de politie die destijds door Lonneke Hordijk, de teamchef van politie Oost-Nederland, omschreven werden als ‘extreem gewelddadig’. Meer dan vijftig reltrappers werden opgepakt, reden genoeg voor de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls om 17 oktober om te dopen tot ‘zwarte zondag’.

Vandaar dat deze editie onder een vergrootglas lag. Als het weer mis zou gaan, betekende het dat de burenruzies het tot in lengte van jaren zonder uitsupporters moesten stellen. “Ga dus niet lopen klooien”, probeerde Vitesse-directeur Pascal van Wijk potentiële onverlaten in hun eigen taal de lust tot relschoppen te ontnemen.

Hotseknotsbegoniavoetbal

En of het nou kwam omdat er elders op de wereld een echte oorlog aan de gang was, of dat er door het ontbreken van uitfans al bij voorbaat de angel uit het Gelderse conflict werd getrokken; feit was wel dat het opmerkelijk rustig bleef in en om het Gelredome, dat slechts voor twee derde gevuld was. Er viel één helft langs zelfs amper wat te beleven tijdens Vitesse-NEC, dat meer op een eerbetoon aan Bert Jacobs’ ‘hotseknotsbegoniavoetbal’ leek dan op een serieus eredivisieduel.

Pas toen vlak na rust invaller Mikkel Duelund Poulsen namens NEC de score opende, waarbij de van Dinamo Kiev gehuurde aanvaller het V-teken maakte, kwam de wedstrijd tot leven. Binnen tien minuten hadden Danilho Doekhi en Dominik Oroz de wedstrijd al laten kantelen in het voordeel van de thuisploeg en toen moest het hoogtepunt nog komen: een artistieke omhaal van Oroz in de 80ste minuut die de wedstrijd definitief in het slot gooide. Nadat invaller Thomas Buitink in blessuretijd nog wat extra zout in de Nijmeegse wond wreef (4-1), kon het feest beginnen. Binnen drie dagen zegevieren in zowel de Conference League als de Gelderse derby; het moet zelfs Valeri Oyf tot een minzame glimlach hebben verleid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden