Olympische Spelen

Ruiters springen naar record: elf vierde plaatsen voor Team NL

Harrie Smolders bleef met Bingo du Parc foutloos in de finale van de landenwedstrijd. Nederland eindigde als vierde. Beeld EPA
Harrie Smolders bleef met Bingo du Parc foutloos in de finale van de landenwedstrijd. Nederland eindigde als vierde.Beeld EPA

Met een recordaantal medailles sloot Nederland de Spelen in Tokio af. En met meer vierde plaatsen dan ooit.

Na een bizarre apotheose van de landenwedstrijd maakten de Nederlandse springruiters zomaar een sprong naar de vierde plaats. Zonder het te weten zorgden zij daarmee voor nog een oranjerecord op de Spelen in Tokio. Het was namelijk de elfde keer dat Team NL op die ondankbare ‘net niet plaats’ eindigde. Eén keer meer dan in Rio, waar het aantal vierde plaatsen voor het eerst in de dubbele cijfers liep: tien.

In zijn slotbeschouwing sprak Maurits Hendriks vijf jaar geleden in Rio over de ‘toegenomen competitiedichtheid’. De technisch directeur van NOS-NSF doelde daarmee op de steeds kleiner wordende verschillen tussen goud, zilver en brons. Maar ook het verschil tussen de vierde plaatsen en de medailles werd kleiner. Zoveel net gemiste kansen gaf volgens hem aan dat Nederland het in de breedte juist goed had gedaan.

Die vlieger ging de afgelopen weken ook in Tokio op. Meer medailles dan ooit en meer vierde plaatsen dan ooit. En wat als? Wat als de Amerikaanse ploeg op de 4x400 meter estafette gemengd wel was gediskwalificeerd en in de finale dus niet als derde was geëindigd vóór Nederland? Maar een vierde plek hoeft niet altijd tot frustratie of teleurstelling te leiden. Ranomi Kromowidjojo vond haar vierde plaats op de 50 meter vrij ‘misschien wel de mooiste vierde plek ooit’.

Goud voor het grijpen

De vierde plaats van de springruiters in de finale van de landenwedstrijd kwam op een curieuze manier tot stand. Na twee omlopen in het Equestrian Park waren favorieten als Groot-Brittannië en Duitsland al kansloos voor een medaille. De drie Nederlanders kwam wel allemaal rond en noteerden zeventien strafpunten: negen voor Marc Houtzager (Dante), nul voor Harrie Smolders (Bingo du Parc) en acht voor Maikel van der Vleuten (Beauville Z).

Met dat aantal moest de formatie van bondscoach Rob Ehrens België (12), de Verenigde Staten (8) en Zweden (8) voor zich dulden. Als laatste land had Frankrijk het goud voor het grijpen. Penelope Leprevost kon zich zelfs een springfout veroorloven om de olympische titel van Rio te prolongeren. De ervaren amazone moest echter lijdzaam toezien hoe haar paard Vancouver de Lanlore zijn dag niet had. De hengst weigerde tweemaal te springen, waarna de combinatie uit de wedstrijd werd gehaald.

Door die onverwachte wending moesten de Verenigde Staten en Zweden een barrage rijden om het goud. Nadat de drie Amerikanen en twee Zweden foutloos en in een rap tempo waren rondgegaan, lag het lot in handen van Peder Fredricson op All In. De Zweed, koel als altijd, vloog met zijn ruin in de snelste tijd over de hindernissen. Voor het eerst sinds 1924 ging het goud naar Zweden, voor de Verenigde Staten en België. Nederland werd vierde, een ondankbare plek, maar wel goed voor een record.

Lees ook:
Een springfout meer had Nederland de finale van de landenwedstrijd gekost

Een medaille lijkt ver weg voor de Nederlandse ruiters in de landenwedstrijd, al begint iedereen zaterdag in de finale weer op nul. ‘We blijven strijden.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden