Paardensport

Ruiters geven complimenten aan organisatie ‘Wimbledon van de paardensport’

Harrie Smolders legt de hindernissenoefening af met zijn paard Monaco op Indoor Brabant in Den Bosch. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Harrie Smolders legt de hindernissenoefening af met zijn paard Monaco op Indoor Brabant in Den Bosch.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Na het corona- en rhinovirus kwamen de beste springruiters ter wereld eindelijk weer tegen elkaar in actie in Den Bosch bij Indoor Brabant. Willem Greve was de beste Nederlander, al gingen de meeste complimenten naar de organisatie.

De entourage is geen schim van de voorgaande edities van Indoor Brabant, toen bijna negenduizend paardenliefhebbers uit de hele wereld de tribunes bevolkten. In plaats daarvan wordt na elke hindernissenoefening een bescheiden applausbandje in de hal gespeeld en moet een doek met een mozaïek van gekleurde bolletjes langs vier zijden het publiek voorstellen.

Willem Greve, uiteindelijk de beste Nederlander met de vijfde plek, stoort zich er niet aan. In september reed hij voor het laatst een wedstrijd met deze statuur. “Geweldig dat het Wimbledon van de paardensport ­ondanks al die tegenslagen is door­gegaan. Een beter deelnemersveld dan dit bestaat niet.”

Lang hadden de springruiters moeten wachten om weer met elkaar te wedijveren op het hoogste niveau. De sport werd het afgelopen jaar eerst ­geraakt door de coronapandemie en daarna door het rhinovirus, dat verkoudheidsklachten en neurologische verschijnselen bij paarden veroorzaakt. Concoursen werden verboden tot half april.

Geen dressuurruiters

Het leek er daarom op dat voor het tweede jaar op rij Indoor Brabant niet door zou gaan, maar door een open­gevallen plek op de kalender kon Anky van Grunsven, voorzitter van het evenement, afgelopen weekeinde de paarden en hun berijders alsnog verwelkomen. Tot grote spijt van Van Grunsven was het niet meer mogelijk om ook dressuurruiters naar het evenement te halen.

Vrijwel alle springruiters gooiden hun voorbereiding voor de Olympische Spelen om voor Indoor Brabant. Niet alleen zij waren gebonden aan strenge voorzorgsmaatregelen, ook voor de paarden waren strenge protocollen van kracht. Regelmatige temperatuurmetingen moesten het rhinovirus buiten de stallen houden.

Alle 44 combinaties testten negatief voor de Rolex Grand Prix, de vijfsterrenwedstrijd en daarmee het belangrijkste onderdeel van het weekeinde, waarin zeven ton prijzengeld viel te verdelen. Greve was de enige Nederlander die het schopte tot de barrage. Daarin bleef hij met zijn 17-jarige paard Carambole foutloos, maar met 34 seconden langzamer dan de Duitser Max Kühner, de Braziliaan Marlon Módolo Zanotelli en Christian Kukuk, ook afkomstig uit Duitsland.

Bondscoach Rob Ehrens, met zijn handen in de jas onderuitgezakt op de tribune, is een van de enige aanwezigen in de voor publiek hermetisch afgesloten Brabanthallen. Aan hem de moeilijke taak in een periode met sporadische krachtmetingen vanaf een longlist van twaalf ruiters er vier te selecteren voor het landenteam dat naar de Olympische Spelen gaat. Na Brabant zijn er nog drie topwedstrijden tot de definitieve selectie.

Ervaring kan de doorslag geven

Ehrens laat doorschemeren dat ervaring doorslaggevend kan zijn. “Die paarden zijn al op zo’n hoog niveau dat ze niet elke week ritme nodig hebben. Een hordenloper heeft ook geen wedstrijden nodig om over horden te springen. Jonge dieren moeten ervaring opbouwen om over plankenkoorts heen te komen. Reizen en veranderende omgevingen kunnen onverwacht invloed hebben.”

De gedachten van Greve zijn te veel in het moment om al naar Tokio af te dwalen. “Het is niet te beschrijven hoe goed Carambole hier heeft gesprongen. Hij wist dat het menens was. Ik heb hem al van jongs af aan op stal, we zijn vrienden voor het leven.”

Door de leeftijd van zijn favoriete paard weet Greve niet of Carambole in staat is om drie dagen achter elkaar te presteren op een nieuwe olympiade. Consequenties verbinden aan de uitslag zijn zinloos, zegt de Tukker. ­Jeroen Dubbeldam en Maikel van der Vleuten zijn immers vanwege lichte blessures van hun paarden Carlyle en Dana Blue afwezig.

Greve pleit ervoor duo’s te selecteren die in opmaat naar de zomer in een flow zitten. Ehrens gaat daarin mee: “Vorm is lastig te bepalen en te definiëren. Maar van keuzes waar je veel over moet nadenken, dubben en afwegen, komen de mooiste resul­taten.”

Lees ook:

Honderden paarden besmet met ‘verraderlijk’ paardenvirus: ‘De ernst is niet direct onderkend’

Paarden in Spanje zijn besmet geraakt met het rhinopneumonievirus. Die paarden zijn vervolgens op transport gegaan door heel Europa.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden