Eventing

Ruiter Andrew Hoy (62) gaat voor een uniek record: na 29 jaar nog een medaille

Andrew Hoy met Vassily de Lassos in actie tijdens de cross, het tweede onderdeel van de eventing.  Beeld AFP
Andrew Hoy met Vassily de Lassos in actie tijdens de cross, het tweede onderdeel van de eventing.Beeld AFP

Als de Australische ruiter Andrew Hoy een podiumplek verovert, zit er 29 jaar tussen zijn eerste en laatste olympische medaille. Een record.

Het is 12 augustus 2012. Op de slotdag van de Olympische Spelen in Londen wachten de Australische sporters op het pasje dat hun toegang geeft tot de sluitingsceremonie. Tot verbazing van Andrew Hoy wordt hij gepasseerd door de vrouw met de pasjes. Waarom word ik overgeslagen, vraagt de eventingruiter. Waarop de vrouw antwoordt: eerst de sporters en dan pas de officials.

De vrouw moet hebben gedacht dat die ‘oude’ man – Hoy was toen al 53 jaar – onmogelijk een sporter kon zijn. Maar dat was hij wel en dat is hij nog altijd. In Tokio neemt Hoy, inmiddels 62 jaar, voor de achtste keer deel aan de Spelen. Na de dressuurproef en de cross maakt hij maandag in het afsluitende springconcours kans op een medaille. Hij staat individueel zevende, in het landenklassement is Australië tweede achter Groot-Brittannië.

Hoy maakt zijn debuut op de Spelen van 1984 in Los Angeles. In de daarop volgende olympische toernooien wint hij driemaal goud in de landenstrijd en verovert hij in 2000 in Sydney zilver in het individuele klassement. Mocht Hoy maandag op het erepodium klimmen, dan zit er een tijdsbestek van 29 jaar tussen zijn eerste medaille, in 1992 in Barcelona, en zijn laatste (?) in Tokio. Dat lukte niemand eerder.

Springschoenen met spikes

Een smet op de carrière is het mislopen van de Spelen van Peking in 2008. Na een wedstrijd in Portugal worden in de tas van de Nederlandse Madeleine Brugman, die destijds bij Hoy traint, springschoenen met aan de binnenkant spikes aangetroffen. Het gebruik daarvan is verboden, maar het tribunaal van de wereldruiterfederatie FEI spreekt het tweetal vrij.

Die uitspraak komt voor Hoy te laat, want de Australische bondscoach heeft zijn ploeg voor Peking al rond. Ook in Rio (2016) ontbreekt hij in de selectie. Maar in Tokio is Hoy er weer bij. Met Vassily de Lassos, zijn zevende olympische paard, start hij maandag in het springconcours.

De Nederlandse amazones Merel Blom (The Quizmaster) en Janneke Boonzaaijer (Champ de Tailleur) zijn er niet bij. Zij namen in de cross allebei een hindernis verkeerd en werden gediskwalificeerd.

Lees ook:

Geen medailles voor de dressuurruiters. Het wachten is op de zonen van Totilas

Met de drie zonen van het in 2020 overleden prijsdier Totilas ziet de toekomst er voor de Nederlandse dressuur veelbelovend uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden