Stamceldonatie

Ruim 8000 nieuwe stamceldonoren na oproep Thijs Slegers

De Kuip in Rotterdam op 5 februari 2023.  Beeld Pro Shots / Kay in t Veen
De Kuip in Rotterdam op 5 februari 2023.Beeld Pro Shots / Kay in t Veen

Het aantal nieuwe stamceldonoren blijft oplopen, na de oproep van PSV-perschef Thijs Slegers. Inmiddels zijn het er meer dan 8300. Dat het nu vooral mannen zijn die zich inschrijven is ook goed nieuws.

ANP / Redactie Trouw

Stichting Matchis, die potentiële stamceldonoren en patiënten bij elkaar brengt, heeft in 2023 al ruim 11.000 nieuwe aanmeldingen gekregen. Meer dan 8300 van hen gaven zich op na de oproep van Thijs Slegers, de perschef van voetbalclub PSV die twee weken geleden bekend maakte dat hij niet meer zal genezen van bloedkanker.

Bloedkanker is in sommige gevallen te bestrijden is met een stamceltransplantatie. Het is nog nooit voorgekomen dat zich in de eerste maanden van het jaar zoveel nieuwe donoren meldden.

Blij met de vele mannen die zich opgeven

De meeste nieuwe inschrijvingen zijn mannen, namelijk 70 procent, zegt Matchis. Dat is goed nieuws voor de stichting, omdat er een tekort aan mannelijke stamceldonoren is. In het totale Nederlandse stamceldonorenbestand (van ruim 400.000 donoren) is 70 procent vrouw.

Matchis wil graag zoveel mogelijk potentiële donoren in het bestand, want de kans op een match tussen donor en patiënt is heel klein. Dat komt omdat bijna iedereen unieke stamcellen heeft. Voor een geslaagde donatie moeten stamcellen zoveel mogelijk lijken op die van de patiënt. Meer dan 90 procent van de donoren wordt dan ook nooit opgeroepen voor donatie.

Als er wel een match is, worden stamcellen in de meeste gevallen via het bloed afgenomen. Als voorbereiding spuit je vijf dagen lang een medicijn in dat stamcellen aanmaakt. Op de dag van de donatie worden de stamcellen vervolgens uit het bloed gehaald.

In sommige gevallen is het voor de ontvanger beter om stamcellen direct uit het merg te krijgen. Die donatie is altijd geheel onder narcose en is ingrijpender dan een donatie via het bloed.

‘Stuur de wattenstaafjes wel terug’

Matchis begint komende week met een advertentiecampagne die inspeelt op de recente aandacht. De stichting wil de aandacht behouden, maar mensen ook attenderen op het daadwerkelijk terugsturen van de wattenstaafjes die ze na aanmelding ontvangen. Met de wattenstaafjes moeten ze slijm afnemen en opsturen, dat nodig is voor het maken van een match met een patiënt.

“Je bent pas definitief als donor geregistreerd als je je setje met wattenstaafjes terugstuurt”, zegt campagneleider Bert Elbertse.

Lees ook:
Voetbalsupporter Marijn van Wandelen ‘gooit alles aan de kant’ en wordt stamceldonor
Meer en meer voetbalfans worden stamceldonor na de oproep van PSV. Ook Marijn van Wandelen voelt zich geroepen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden