Wielrennen

Rotterdam en Den Haag tasten diep in de buidel voor gewilde Tourstart: ‘Je moet een stip op de horizon hebben’

Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag, Christian Prudhomme en Ahmed Aboutaleb bij de presentatie van het bidbook voor de Tour 2024 of 2025.  Beeld EPA
Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag, Christian Prudhomme en Ahmed Aboutaleb bij de presentatie van het bidbook voor de Tour 2024 of 2025.Beeld EPA

Rotterdam en Den Haag willen de Tourstart in 2024 of 2025. Donderdag presenteerden ze hun plannen voor drie ritten in Nederland.

De persconferentie is net afgelopen als burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb het podium afstruint, zijn gast met een handgebaar vraagt te volgen en het gordijn van het stadhuis op de Coolsingel openzwaait. Hij wijst het nieuwe fietspad aan, dat sinds kort goudgeel moet blinken op de lange verkeersader door de stad maar door de regen wat vaal is geworden. Christian Prudhomme kan er wel om lachen. De baas van de Tour de France snapt wel dat zijn gastheer er alles aan doet om te laten zien hoe fietsvriendelijk zijn stad is.

Rotterdam en Den Haag presenteerden donderdag hun zogenoemde ‘bidbook’ voor een mogelijke Tourstart in 2024 of 2025. In aanwezigheid van de grote baas van de Ronde van Frankrijk, maar vanwege de coronaregels verder met beperkt gezelschap. Het Nederlandse plan behelst een proloog in Rotterdam (net zoals in 2010 het geval was), een etappe tussen Rotterdam en Den Haag en een derde rit van Rotterdam naar Zuid-Limburg, voor een finish op de Cauberg.

Lange adem in de diplomatie

Maar niets is zeker. Het willen organiseren van een Tourstart vergt een lange adem in de diplomatie. Vertegenwoordigers waren in 2018 al bij de Tourstart in Brussel. En toen Prudhomme vorig jaar in de Tour corona opliep, belde Aboutaleb hem om te vragen hoe het ging. De burgemeester werd enkele weken later twee keer teruggebeld: “Maar dat bleken broekzakbelletjes te zijn”.

Bovenal is er geld mee gemoeid. Rotterdam en Den Haag leggen samen ongeveer 22 miljoen euro in als de Tourstart er komt. Geld dat volgens Rotterdams sportwethouder Sven de Langen gerechtvaardigd is. “We willen de inwoners iets bieden om in deze tijd naar uit te kijken. En het is de afgelopen tien jaar gelukt om veel mensen naar Rotterdam te trekken. Dat is weggevallen. Door de Tour hopen we de hotels en de restaurants weer vol te krijgen.”

Los van het definitieve besluit van Prudhomme en zijn getrouwen zet Rotterdam zich de komende jaren ook al in voor verder fietsgebruik. Onder meer met een fietscampagne op scholen, overigens al wel onder de vlag van de Tour de France. Bovendien moet er volgend jaar een vrouwenwedstrijd in Rotterdam worden gereden. Is de Tour zelf dan wel noodzakelijk? De Langen: “Je moet ook een stip op de horizon hebben. Zeker als het om zo’n groot evenement gaat.”

Ronde van Frankrijk voor vrouwen

In de begroting is ook geld meegenomen om de start of finish van de ‘Tour Féminin’ te bekostigen, een Ronde van Frankrijk voor vrouwen. De Langen maakt zich daar bewust hard voor. “We kunnen en moeten niet anders willen.” Wil hij ook een van de twee wedstrijden organiseren? “Ik wil allebei.” Ook als dat een definitief besluit is van Prudhomme? “Ik wil ze allebei.”

Komt de Tour naar Rotterdam, dan ligt dus een groot pakket klaar. Prudhomme zelf had donderdag voor Rotterdam alvast een cadeau mee. Een ingelijste plaquette, met een eervolle vermelding waarop staat dat Rotterdam een van de twee steden is die van de Tourorganisatie het maximum van vier sterren heeft gekregen op de zogenoemde ‘ville à velo’-lijst, een rangschikking met steden die veel voor (de promotie van) het fietsen doen.

Een leuk gebaar, maar de echte gift moet nog komen. En dat besluit laat voorlopig nog wel op zich wachten. Wie weet heeft het fietspad op de Coolsingel geholpen. Aboutaleb: “Ik heb in ieder geval een rotsvast vertrouwen in onze plannen.”

Lees ook:

Het schema van de Tour de France 2021 is bekend, dit kunnen we verwachten

De Tour de France van 2021 kent een bijna traditioneel verloop: klassiek, met zowaar tijdritten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden