Zitloos werken

Rolstoelbasketballers stimuleren een zitloze werkdag

Het Nederlandse mannenteam rolstoelbasketbal Beeld  Robert Koelewijn
Het Nederlandse mannenteam rolstoelbasketbalBeeld Robert Koelewijn

De rolstoelbasketballers presenteren donderdag een ‘zitloze werkdag’. Dat is hard nodig, want het aantal sportende Nederlanders neemt snel af tijdens de tweede lockdown.

Kick Hommes

Sta op tegen zitten, dat is donderdag het credo van de Nederlandse rolstoelbasketballers. Zij presenteren de zitloze werkdag, een dag waarop ze werknemers uitdagen zeker een kwart van de werktijd te staan. En wie dan wel zit, moet dat vooral op een goede manier doen. Het is de tweede editie van de zitloze dag en ruim honderd bedrijven doen mee, ook de thuiswerkers, waaronder de Rabobank met zo’n 35.000 werknemers.

De rolstoelbasketballers zitten zelf ook vrijwel de hele dag. “Ja, maar wij zijn wel fit”, zegt speelster Mariska Beijer, de sterspeelster van het Nederlands team. “Daarom kunnen wij het belang van bewegen ook zo goed uitleggen. Ik kan nog een beetje lopen, maar er zijn in ons team mensen met een dwarslaesie. Zij gaan gedurende de dag steeds net even anders zitten, waardoor ze ook fit blijven.”

Beijer noemt beweging extreem belangrijk. Mustafa Korkmaz, aanvoerder van het Nederlands mannenteam, onderstreept dat. “Niet alleen fysiek, maar ook mentaal ga je er heel erg op achteruit als je niet beweegt.”

Slechts de helft van de Nederlanders haalt de beweegnorm

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek in 2020 dat slechts de helft van de Nederlanders de beweegnorm haalt. De Gezondheidsraad heeft die vastgesteld op 150 minuten matig intensief bewegen per week (en voor kinderen dagelijks een uur).

Bovendien zitten Nederlanders gemiddeld 7,5 uur per dag, zegt Korkmaz. En dat wordt alleen maar meer. Twee miljoen mensen bewegen veel minder dan voor de crisis en tijdens de tweede lockdown sport 44 procent van de Nederlanders minder, bleek dinsdag uit onderzoek van NOC-NSF. Bovendien, nu vanaf vrijdag een flink deel van de dag verplicht binnenshuis moet worden doorgebracht, is elke vorm van activiteit meegenomen.

De zitloze werkdag begint met een warming-up om 09.15 uur, die is te volgen via livestream vanuit een sporthal op sportcomplex Papendal. Het is voor de spelers ook een echt opwarmertje. Om 10.00 uur begint voor de basketballers de training.

null Beeld  Robert Koelewijn
Beeld Robert Koelewijn

Verder zijn er op de socialemediakanalen van de rolstoelbasketbalteams elke negentig minuten nieuwe oefeningen te vinden. Beijer: “Het zijn oefeningen die wij zelf ook voor de training doen. Bind bijvoorbeeld je handen vast en rek je helemaal uit. Of blijf zitten in je stoel en probeer met je handen de grond te raken. En, het allerbelangrijkste, sta eens op om je waterfles te vullen.”

In plaats van een pot thee, maak ik nu steeds een kopje

Die kleine beweegmomenten zijn zo ontzettend belangrijk, zegt Beijer: “Wij hebben onderzoek laten doen en daar kwam uit dat zij die na het werk een uur in de sportschool zitten, even fit zijn als een kantoorklerk. Maar beweeg je tussendoor ook, dan ga je echt snel vooruit.” En dus heeft ook Beijer haar gewoonten aangepast. “Ik ben een ongelooflijke theeleut. In plaats van een volledige pot te zetten, maak ik per keer nu slechts een kopje. Zo dwing ik mezelf om op te staan.”

Het initiatief is natuurlijk óók bedoeld om het rolstoelbasketbal extra onder de aandacht te brengen. Het Nederlandse vrouwenteam is daarin wereldtop, en probeert dit jaar na twee keer brons ook olympisch goud te halen. De mannen hebben zware concurrentie en behoren tot de beste vijf van Europa.

Met de zitloze werkdag willen de rolstoelbasketballers bovendien een voet tussen de deur krijgen bij mogelijke sponsoren. En voor de deelnemers is er wat te winnen. Korkmaz: “Er is een gesigneerde basketbal te verdienen, een workshop, een zit-stabureau en ook nog twee bureaustoelen. Dat is toch heel leuk?”

Lees ook:

Niet bewegen? Het lichaam takelt binnen een paar weken al af

Door corona sporten miljoenen mensen substantieel minder dan voorheen. Een op de tien sportende Nederlanders is zelfs helemaal gestopt. Wat betekent dat voor je lichaam?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden