Wielrennen

Roglic wint de Vuelta, nu wil Jumbo-Visma de Tour winnen

Primoz Roglic krijgt de rode overwinningstrui omgeknoopt. Beeld AFP
Primoz Roglic krijgt de rode overwinningstrui omgeknoopt.Beeld AFP

Zeer overtuigend won de Sloveen Primoz Roglic de Ronde van Spanje. Voor de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma is het het grootste succes ooit. Het volgende doel is de Tour de France.

Kick Hommes

Als Primoz Roglic zondagavond iets voor acht uur de finishlijn in Madrid passeert, breekt eindelijk de brede lach door op zijn gezicht. Hij weet dan écht dat hij de winnaar is van de Ronde van Spanje. Het is niet alleen het grootste succes voor hemzelf, maar ook voor Jumbo-Visma, de Nederlandse ploeg die zich na 2012 moest heruitvinden. Roglic drinkt er meteen na afloop een biertje op.

Daar in Madrid zorgde Roglic ervoor dat Jumbo-Visma in het selecte rijtje komt van teams die de afgelopen jaren grote rondes wisten te winnen. Het is het grootste resultaat van de ploeg die dit jaar sowieso al 47 overwinningen kan bijschrijven.

Hoe anders was het gevoel bij de ploeg nog maar vier jaar geleden. De organisatie kende moeilijke jaren toen Rabobank in 2012 stopte na dopingonthullingen in het wielrennen. Het jaar 2015 geldt als dieptepunt, toen slechts zes keer werd gewonnen. Er kon pas vooruit worden gekeken toen Jumbo zich een jaar later committeerde als hoofdsponsor.

Primoz Roglic wordt gefeliciteerd door zijn teamgenoten tijdens de laatste Vuelta-etappe. Beeld AFP
Primoz Roglic wordt gefeliciteerd door zijn teamgenoten tijdens de laatste Vuelta-etappe.Beeld AFP

Bedeesd

Roglic is een van de renners die vanaf dat moment werd meegezogen in de groei van de ploeg. De Sloveen (29) ontdekte de fiets relatief laat. Hij was ooit schansspringer, maar crashte in 2011 hard en moest zijn carrière op ski’s beëindigen. Op de fiets kon hij energie kwijt. Het duurde vier jaar voordat de bedeesde Sloveen toevallig op de radar verscheen bij wat toen nog LottoNL-Jumbo was.

De komst van Roglic was een gok, want de ploeg moest nog zien hoe hij zich in een peloton staande hield. Het talent was er, bleek op het eerste trainingskamp. Roglic reed er trainingsbeest Robert Gesink bergop af.

Een kopman was Roglic niet direct. In eerste instantie werd zijn tijdritkwaliteit uitgebuit. Het leidde tot een ritzege in de Giro van 2016. Indruk maakte hij toen hij in de Tour van 2017 de bergetappe naar Serre-Chevalier won. Bijna liggend op zijn bovenbuis daalde hij richting finish de Galibier af. Vanaf toen wist iedereen dat hij in elk geval geen angst had.

De ploeg bereidde Roglic langzaam voor op zijn rol als kopman en topfavoriet. Vorig jaar was hij de kopman in meerdaagse koersen van maximaal een week, waar hij zich bewees met winst in de Ronde van Slovenië, de prestigieuze Ronde van het Baskenland en de Ronde van Romandië. Hij is de veelwinnaar.

Vorig jaar werd hij vierde in de Tour de France en dat terwijl de helft van de ploeg nog voor Dylan Groenewegen reed. Dit jaar manifesteerde Jumbo-Visma zich nadrukkelijk als favoriet voor de eindwinst. Roglic moest de Giro winnen en daarvoor kreeg hij een team mee dat alleen voor hem reed. Dat mislukte, ook omdat het Bahrein-Merida van Vincenzo Nibali Laurens De Plus bewust uit koers reed door te versnellen toen die ziek tussen de auto’s hing. Roglic werd uiteindelijk derde, een teleurstelling.

Focus

In Spanje verliep het de afgelopen drie weken wel naar wens. Met Tony Martin had hij een hardrijder voor het vlakke. Bergop kreeg hij hulp van Sepp Kuss, George Bennett en Robert Gesink. Dankzij zijn tijdrit in Pau pakte hij een voorsprong die hij bergop nooit weggaf. Soeverein won Roglic de Vuelta, voor Alejandro Valverde en Tadej Pogacar.

Ploegleider Addy Engels roemt hem vooral vanwege zijn focus, de manier waarop hij elke dag weer bezig is met zijn profbestaan. “Na onze eerste dag, waarin we vielen in de ploegentijdrit en veertig seconden verloren, ging hij een dag later al in de aanval en pakte hij al veel tijd terug. Dat is wat hem typeert, vind ik.”

Zijn dankbaarheid naar zijn helpers is groot, zegt ploeggenoot Lennard Hofstede. Toen hij viel in de ploegentijdrit, beurde Roglic hem op tijdens een gesprek achterin de ploegbus. “Op dag twee zat ik er na de valpartij helemaal doorheen. Toen heeft hij één-op-één met mij gesproken. Daarna ging ik echt door voor hem.”

In Spanje haalde Roglic een rode leiderstrui op. Een kleur die misschien vloekt met de geel-zwarte kledij van de ploeg, maar wel de eerste is voor de ploeg die de komende tien grote rondes mee wil doen voor de eindoverwinning. Naast Roglic hebben Steven Kruijswijk en de nieuwe aanwinst Tom Dumoulin bewezen dat ze op het podium kunnen komen in grote rondes.

De toekomst lijkt rooskleurig. Ploegbaas Plugge zegt graag dat de ploeg die niet het grootste budget in de World-Tour heeft. Dat kan de komende jaren veranderen. Bij succes kleven er veel partijen aan. Toen de ploeg dinsdag de contractverlening van Roglic bekendmaakte, was fietsleverancier Bianchi er meteen bij om te melden dat de Sloveen op die celeste fietsen blijft rijden.

Het doel van de ploeg is nu het winnen van de Tour de France. Dat kan met Roglic, maar ook met de twee Hollandse klassementsmannen. Voor een Nederlandse ploeg is een Nederlandse kopman in de grootste ronde een aanlokkelijk scenario. “Maar Primoz is echt een van ons”, zegt Hofstede. “Ik rijd heel graag voor hem.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden