Comeback

Robbens rentree van geloof en hoop duurt een half uur

Arjen Robben viel geblesseerd uit na deze actie.Beeld ANP

De terugkeer van Arjen Robben bij FC Groningen liep uit op een fiasco voor de fans en een drama voor hemzelf. Zonder hem verloor Groningen van PSV: 1-3.

Iedereen in en rond de Euroborg is nog in blijde verwachting als drie kwartier voor de aftrap plots een witte schim door de gang op de eerste etage van het Groningse stadion schiet. De man maakt sprintjes met een bal aan zijn voet. In een witte slidingbroek en strak wit ondershirt rent hij door de gang, de bal tegen de zijkanten schoppend. Even houdt hij een balletje hoog. Hier, in de catacomben, begint al zijn warming-up. Zo laadt hij zich al zijn hele carrière op voor wedstrijden. Hij was er befaamd om bij medespelers.

Het is Arjen Robben. Om hem draait deze zondagmiddag alles in Groningen. Buiten het stadion zoeken ondertussen gelukkigen met een kaartje de toegangsdeuren op. Annemarie Stoppels heeft ook een ticket, net als zoontje Luit-Jan (10). “Ik kom ook uit Bedum en heb op dezelfde school gezeten als Arjen, de Togtemaarschool”, zegt Stoppels. “Dat hij terug is, is zo'n oppepper.”

Skyboxen direct uitverkocht

Eind juni brak een ware Robbenmania uit in Groningen. Na een grote carrière bij onder meer Chelsea, Real Madrid, Chelsea en Oranje, en een sabbatical, besloot de beroemdste kind van Bedum, 36 jaar inmiddels, terug te keren bij de club die het financieel heel moeilijk had. Uit clubliefde. Met bijbelse verwijzingen werd de terugkeer van de verloren zoon, de redder, de verlosser omschreven.

De 2.100 nieuwe shirts met zijn naam erop waren binnen een week uitverkocht. “Dat halen we normaal in een heel seizoen”, zegt Fabiënne Meijer bij een kraampje met fanartikelen. 10.000 nieuwe shirts zijn in de maak bij Puma. Niet alleen de merchandise zorgt voor veel extra inkomsten. De skyboxen waren ondanks coronacrisis alsnog meteen weg. 

De verkoop van seizoenskaarten schoot omhoog naar 12.500, waar er dat vorig jaar 9.000 waren. Via loting kregen 4.900 kaarthouders deze zondag een stoeltje. Onder hen Petra Schepenaar en haar zoon Heiko (12). Moeder is al haar hele leven fan van Robben. Zijn comeback heeft ook veel betekenis voor de hele provincie, geplaagd door aardbevingsellende, zegt ze. “De mensen hadden dit nodig. In de Randstad weten ze nu weer dat wij er nog zijn.” 

Maar, veel supporters verzuchten het óók steeds: als hij maar fit blijft. Het klinkt bijna als een bezwering. 

Een klein drama

In die sfeer van geloof en hoop wordt tegen kwart voor vijf in het stadion een spandoek van 30 meter wordt ontrold op de noordtribune: ‘Welkom thuis Arjen!’ Dan meldt de hoofdrolspeler zich op het veld, met nog 21 voetballers, voor even figuranten, ook die elf van titelkandidaat PSV. Robben doet zelf de aftrap en sprint onmiddellijk daarna als een jonge hond naar voren. In de minuten die volgen loopt het aantal balcontacten snel op naar tien. 

Dan ineens, in de 28ste minuut: na een sprintje om de bal wendt hij zich plots af van het spel. Hij kijkt naar de bank en maakt het wisselgebaar. Hij rolt op zijn rug op het gras en trekt aan de punten van zijn schoenen. De Euroborg houdt de adem in. Meteen is duidelijk: hier voltrekt zich een klein drama. 

Een paar tellen later loopt hij het veld af. Hij trekt zijn shirt uit en smijt het op het gras. Boos. Teleurgesteld. Applaus van medeleven klinkt op, als hij in de spelerstunnel ook nog zijn ondershirt uittrekt. Waar stiekem iedereen bang voor was, is gebeurd: de man die zo vaak werd geplaagd door fysieke kwetsbaarheden, om die reden de Man van Glas werd genoemd, is alweer geblesseerd geraakt. Een pijnscheut in de lies, en het is klaar. 

28 historische minuten

Niet lang na de trieste aftocht scoort PSV 0-1. Groningen oogt van slag, verweesd. Robben is vervangen door Tomas Suslov (18), geboren in het jaar dat Robben al van Groningen naar PSV ging. Uitgerekend de Slowaak scoort na rust de 1-1. Het bezorgt de supporters van Groningen even hoop, die uiteindelijk toch ijdel blijkt te zijn (1-3). Robben is dan al naar huis. Begrijpelijk, vindt zijn trainer Danny Buijs. “Hij heeft hier zo lang naartoe gewerkt. Dan is dit is vervelend, emotioneel en frustrerend.” 

Niemand kan zeggen of hij tijdelijk weer buitenspel staat, of dat zijn comeback tot 28 historische minuten beperkt zal blijven. Voorlopig lijkt Robbens wil groter geweest dan zijn lichaam aankon. 

Ihattaren voor straf op de bank

PSV bleek een maatje te groot voor FC Groningen en won verdiend met 1-3. Opvallende afwezige in de basisopstelling van PSV was Mohammed Ihattaren. Hij werd vorige week weggestuurd van een training door coach Roger Schmidt wegens een slechte instelling. Het passeren van Ihattaren was een disciplinemaatregel. “Jonge spelers moet je ook laten zien waar de grenzen zijn”, zei Schmidt. De Duitser liet Ihattaren de laatste twintig minuten in Groningen nog meedoen. PSV verzekerde zich in die fase via Gakpo van de overwinning (1-3). Gakpo was ook in de eerste helft al trefzeker geweest. Ook Malen scoorde namens de Eindhovenaren. Doelman Padt stopte bij 1-2 nog een penalty, ingeschoten door Malen. 

Lees ook:
Waarom Arjen Robben besloot terug te keren op het voetbalveld: ‘Natuurlijk kan het mislukken. Ja, en?’

Arjen Robben maakte eind juni bekend weer te gaan voetballen, bij zijn jeugdliefde FC Groningen. Een sprookje voor de club, supporters én eredivisie. ‘Waarom? In een woord: clubliefde.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden