NK Wielrennen

Riejanne Markus volgt in coma geraakte vriendin Pieters op als Nederlands kampioen: ‘Ik hoop dat ze trots op me is’

Riejanne Markus is Nederlands kampioen. Beeld ANP
Riejanne Markus is Nederlands kampioen.Beeld ANP

Riejanne Markus beleefde met de nationale titel in Drenthe haar doorbraak in het wielrennen. Het was als vriendin van Amy Pieters een moeilijke winter geweest, toen die laatste zwaargewond raakte. Zaterdag volgde Markus Pieters op als Nederlands kampioen. ‘Ik hoop dat ze trots op me is.’

Kick Hommes

Het was het kampioenschap van Riejanne Markus, zaterdag op de Vam-berg in Drenthe. Zij was de beste in een Nederlands kampioenschap dat tot de laatste meters spannend was. Maar terwijl zij, haar familie en al haar ploeggenoten haar overwinning vierden, werd tegelijkertijd stilgestaan bij de winnares van vorig jaar. Het was niet alleen een NK van Markus, maar ook nog steeds een beetje van Amy Pieters.

Intense vreugde en bedroefde ernst lagen zo dicht bij elkaar. Markus, dolblij met haar rood-wit-blauwe kampioenstrui, kreeg het volgende moment weer vragen over haar vriendin. De emoties wisselden elkaar om de paar minuten af.

Bijna drie maanden lag Pieters in coma

Want ook Markus mist haar vriendin, met wie ze vorig jaar nog een dag na de door Pieters gewonnen wedstrijd feest had gevierd. Pieters viel eind vorig jaar hard op trainingskamp en raakte zwaargewond. Bijna drie maanden lag ze in een kunstmatige coma. Daarna opende ze haar ogen weer, maar het herstel gaat langzaam en verbetert sindsdien elke dag. De NOS mocht afgelopen week langskomen. Pieters snapt weer humor, begrijpt wat er gaande is, maar kan nog niet praten, en ook nog niet fietsen.

Markus had het er moeilijk mee, vertelde ze met de nationale trui nog aan. “Dat was een bizarre periode. De winter was erg moeilijk.” Gelukkig liet haar ploeg haar vrij op momenten dat ze het moeilijk heeft. Ze gunden haar rust en snapten het als ze een keer niet wilde trainen. Ook zaterdag was het emotioneel geweest, vertelde ze. “Zeker bij de start. Eenmaal in de wedstrijd ging het goed. Knop om en rijden voor Amy.”

Bij de start werd bekendgemaakt dat er een crowdfundingsactie is opgezet om Pieters verder te helpen in haar herstel. De verzekering betaalt voor ‘de minimale kosten’, maar de familie wil hun dochter de beste zorg bieden, en dat kost maandelijks zo’n 1300 euro. De organisatie overhandigde daarom voorafgaand aan de start in Westerbork een eerste cheque van duizend euro aan vader Pieters.

Tranen waren zichtbaar

Het was een emotioneel moment, ook voor de rensters. Bij Demi Vollering en Chantal van den Broek-Blaak, ploeggenoten van Pieters bij SD Worx, waren tranen zichtbaar. Toen een filmpje werd getoond van Pieters’ zege vorig jaar, brak bij Ellen van Dijk juist de glimlach door. Vader Peter Pieters werd omhelsd, en kreeg beloften dat de rensters graag langskomen, als dat mogelijk is.

“Het grijpt iedereen aan, we hebben het er veel over”, zei Karlijn Swinkels bij de start. Swinkels was de enige van het podium van vorig jaar die zaterdag in Drenthe aanwezig was. Nummer twee Nancy van der Burg stopte vorig jaar met wielrennen, onder meer omdat ze na een val een hersenschudding opliep. “Het geeft allemaal maar aan dat onze sport gevaarlijk is”, zegt Swinkels. “En dat je je bevoorrecht moet voelen dat wij hier kunnen rijden.”

Uiteindelijk was boven op de Vam-berg een ploeggenote van Swinkels de beste. Markus (28), een van de vele Jumbo-Visma-rensters in het peloton, won in een sprint met twee van Shirin van Anrooij, het jonge talent van Trek-Segafredo, nadat ze de hele wedstrijd al actief voorin had gereden. Ze profiteerde van een sterke groep achter haar, met onder anderen ploeggenote Marianne Vos, waardoor ze in aanloop naar de laatste klim niet al het werk hoefde te doen. In de sprint bleef ze Van Anrooij een meter voor.

‘Ik ben blij dat ik haar kan opvolgen’

Met een vuistje voor de mond kwam Markus over de finish, nog in ongeloof dat ze daadwerkelijk had gewonnen en dat zij voor altijd een Nederlands kampioen zal zijn. “Het was echt onverwacht, maar ik voelde me de hele dag al heel lekker. Ik ben goed in zware koersen, met veel aanvallen.”

Markus was de afgelopen weken al bij Pieters langs geweest. En mogelijk volgt snel nog een bezoek. “Vorig jaar vierde ik een dag na de wedstrijd de titel met Amy. Ik ben blij dat ik haar kan opvolgen, ik wil haar deze trui graag laten zien en ik hoop dat ze dan trots op me is.”

Lees ook:

Na vier maanden coma ‘sprake van bewustzijn’ bij wielrenster Amy Pieters

In april kwam er voorzichtig goed nieuws rondom de gezondheid van Amy Pieters. Haar wielerploeg SD Worx meldde dat er ‘sprake is van bewustzijn.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden