InterviewNederlands honkbal

Rick van den Hurk: van superster in Azië tot directeur die honkbal weer impuls moet geven

Rick van den Hurk bij zijn presentatie als technisch directeur van de KNBSB.  Beeld Henk Seppen
Rick van den Hurk bij zijn presentatie als technisch directeur van de KNBSB.Beeld Henk Seppen

Het gaat niet goed met het Nederlandse honkbal. Voormalig MLB-speler Rick van den Hurk moet daar als nieuwe technisch directeur verandering in brengen. Zijn wapen: een netwerk.

Thomas Sijtsma

Een maand is hij nu in functie bij de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) en dat is voor Rick van den Hurk (37) genoeg om te weten hoe veelomvattend zijn nieuwe leven is. Zijn rol te vergelijken met die van Klaas-Jan Huntelaar nu bij Ajax: een verdienstelijke oud-topper die kort na het beëindigen van zijn carrière verantwoordelijkheid gaat dragen over technisch beleid.

“Het voelt als een grote functie”, zegt Van den Hurk. “Mijn leven heeft een grote verandering ondergaan, van pitchen in Azië tot werken op het Nederlandse bondskantoor. Ik was altijd voornemens in het honkbal te blijven, maar dacht niet meteen in zo’n rol terecht te komen.”

In eerste instantie krijgt Van den Hurk, die voor tweeënhalf jaar heeft getekend, ondersteuning van collega’s bij de KNBSB. “Ik beschik nog niet over alle competenties. Het is een kwestie van meelopen en leren om zo in mijn rol te groeien.”

‘Ik doe de financiën wel voor mijn gezin’

Met Van den Hurk heeft de bond iemand met glansrijke honkbalcarrière aangetrokken. De Eindhovenaar speelde overal ter wereld. Van het hoogste profniveau in de Verenigde Staten, waar hij speelde bij onder andere Florida Marlins, Baltimore Orioles en Pittsburgh Pirates, tot in Zuid-Korea (Samsung Lions) en Japan (Fukuoka SoftBank Hawks, Tokyo Yakult Swallows). In Azië groeide hij tot een superster die uiteindelijk behangen met talloze prijzen stopte met de sport.

Van den Hurk laat operationele en administratieve zaken, zoals het vastleggen en behandelen van de jaarlijkse begroting, voorlopig aan anderen. “Dat leer je niet op een honkbalveld in Amerika of Azië. Ik doe de financiën wel voor mijn gezin, maar dat is toch anders.”

Weinig aanwas bij de bond

De grootste uitdaging ligt elders. De honkbalsport in Nederland kent grote zorgen. De tribunes van de clubs uit de hoofdklasse zijn vaak leeg, het niveauverschil tussen de teams maakt de competitie eentonig en het ledenaantal bij de bond stagneert door te weinig aanwas. Daarbij dreef het nationaal team - Team Kingdom of the Netherlands - langzaam af van de wereldtop. De ploeg miste kwalificatie voor de Olympische Spelen. Tjerk Smeets, voorheen technisch verantwoordelijk, vertrok in december.

Aan Van den Hurk de taak voor een omwenteling te zorgen. Al vindt hij dat de situatie te negatief wordt geschetst. “Er is ook nog een Europees kampioenschap gewonnen. Wanneer het op een toernooi tegenzit, je verliest een paar wedstrijden, dan zak je meteen op de wereldranglijst. Het zit dicht bij elkaar. We willen in ieder geval snel terug naar de top-5 van de wereld.”

Voor het bondsbestuur was behalve zijn ervaring in de top vooral het netwerk van Van den Hurk cruciaal bij zijn aanstelling. Via al zijn contacten moet het honkbal in Nederland weer een stimulans krijgen. “Ik heb overal gespeeld en ken daardoor dus de organisatie en spelers. De deuren gaan voor mij open.”

Enorme macht Amerikaanse profcompetitie

Binnen zijn netwerk wil hij ook toppers uit de MLB als Xander Bogaerts, Ozzie Albies en Kenley Jansen aanspreken en activeren. Zij bezitten een Antilliaans paspoort maar komen door de enorme macht van de directie van de Amerikaanse profcompetitie slechts zelden uit voor het Team Kingdom of the Netherlands. Hun aanwezigheid kan als vliegwiel dienen voor het aantrekken van toeschouwers en jeugd en zodoende de sport uit het slop trekken.

“Op welke manier we dat als bond doen, gaan we uitzoeken. Met het nationale team moeten we naar het buitenland, of het buitenland naar hier halen. Als team wedstrijden spelen in Amerika en Azië behoort ook tot de mogelijkheden.”

Van den Hurk denkt zo de broodnodige aandacht te genereren. “Daar is wel budget voor nodig. En dat hebben we niet. NOC*NSF is voor ons altijd een belangrijke partij, maar we kijken ook naar externe sponsoren. We zetten de weg omhoog in.”

Lees ook:

Honkbalbond mikt op voormalig pitcher Van den Hurk als nieuwe technisch directeur

Met een nieuwe technisch directeur moet het Nederlandse honkbalteam terug naar de beste vijf landen van de wereld. En dat moet indirect de toeschouwers ook naar de hoofdklasse trekken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden