Het belang van sportRichard Krajicek

Richard Krajicek betreurt dat er in het regeerakkoord bijna niks over sport en bewegen staat. ‘We verdienen een staatssecretaris’

Richard Krajicek liet in 2015 kinderen op zijn oude basisschool in De Lier bewegen. Beeld ANP
Richard Krajicek liet in 2015 kinderen op zijn oude basisschool in De Lier bewegen.Beeld ANP

Prominenten uit de sport uiten hun zorgen over de staat van bewegend Nederland. De één heeft heilig geloof in particulier initiatief, de ander vindt dat de sport de krachten moet bundelen. Deze keer: oud-tennisser Richard Krajicek.

Fred Buddenberg

Het wordt een interessant jaar, zegt Richard Krajicek, nu Nederland niet langer gebukt gaat onder de coronamaatregelen. Wat gaat de overheid doen om de mensen weer in beweging te krijgen? De oud-tennisser heeft wel een tip: stimuleer de mensen in het land om met ideeën te komen en faciliteer en financier die als overheid. “Dat is volgens mij de beste manier.”

Laat mensen zelf bedenken hoe ze een paar duizend mensen aan het bewegen kunnen krijgen, in de wijk, in het land of op kantoor, zegt Krajicek (50). “Dat werkt in mijn ogen beter en effectiever dan wanneer de overheid met dingen komt. Als mensen naar je toekomen is het hun project, hebben ze er zelf over nagedacht en is de betrokkenheid en motivatie veel groter.”

‘De wijk of de gemeente moet zelf naar ons toekomen’

De Krajicek Foundation, die op 4 juli precies 25 jaar bestaat, werkt al jaren zo met succes. “Wij zijn nooit de trekker van een project. De wijk of de gemeente moet zelf naar ons toekomen. Waarom willen ze een playground hebben, welke activiteiten willen ze organiseren en hoe willen ze mensen bereiken? Dan heb je meteen draagvlak en dat is belangrijk. En als wij het een goed idee vinden, geven we er geld voor.”

Samen met onder meer de Johan Cruyff Foundation steunt zijn stichting de Winter & Summer Games, bedoeld om jongeren in aandachtswijken aan het bewegen te krijgen. Krajicek scrolt op zijn telefoon om de juiste cijfers na te kijken. “In een jaar tijd hebben we 210.000 extra jongeren van 13 tot 27 jaar op 2400 locaties in beweging gebracht. Volgens mij hebben we dat voor 3 miljoen euro gedaan. Dat is 14 euro per persoon.” Hij wil er maar mee zeggen dat je met enthousiasme en relatief weinig geld veel mensen kunt bereiken.

De Wimbledonkampioen van 1996, die een jaar later zijn stichting oprichtte, wijst erop dat ook het ministerie van VWS betrokken was bij de organisatie van de Winter & Summer Games. En dat Den Haag tevens een financiële bijdrage leverde voor de Koningsspelen. Om aan te geven dat de overheid volgens hem ‘het belang van sport wel inziet’. Wel voegt hij daar direct aan toe: “Tenminste, dat moet nu blijken”.

Krajicek beseft dat er veel belangrijke items op het bordje van de overheid liggen, maar hij betreurt het dat in het regeerakkoord met vrijwel geen woord wordt gerept over sport en bewegen. Hij kan zich niet aan de indruk onttrekken dat “sport een beetje ondergesneeuwd is, een ondergeschoven kindje is geworden”. Hij hoopt op aandacht en daadkracht van het ministerie van VWS. “Maar als ze alleen willen horen hoe we stikstof moeten terugdringen, zijn we uitgepraat.”

Neem vaker de trap en loop naar een volgende tramhalte

De stichting van Krajicek benadrukt voortdurend het belang van bewegen, iets wat eenvoudig is te realiseren, ook voor mensen die sport niet leuk vinden of er geen tijd voor hebben. Het zit ’m in kleine dingen, zoals vaker de trap nemen of een halte verder lopen voor de tram. “Ook dat draagt bij aan een gezondere leefstijl”, zegt Krajicek die in 2010 meewerkte aan de sportparagraaf voor het verkiezingsprogramma van de VVD. Het bleef bij die ene keer. “Ze hebben me daarna niet meer gevraagd.”

In die tijd opperde Krajicek dat hij er wel iets voor voelde om minister van sport te worden. Daar kwam hij snel op terug (‘Ik ben geen politicus’), en hij vraagt zich nu af of een ministerie van sport wel realistisch is. Maar waarom geen aparte staatssecretaris alleen voor sport? “Volgens mij zijn er wekelijks 5 tot 6 miljoen mensen bezig met sport. Niet alleen met sporten zelf, maar ook de vrijwilligers bij de verenigingen en ouders die hun kinderen naar hockey rijden. Zoiets groots in de samenleving verdient een staatssecretaris die zich alleen bezighoudt met sport en bewegen.”

Lees ook eerdere delen in deze serie:

Nederland komt niet in beweging, en het kwartje wil niet vallen

Twee jaar corona heeft de maatschappelijke relevantie van sport onderstreept. Maar is haar positie in de samenleving ook veranderd? In deel 1 van een serie: de wethouder. ‘Zie sportverenigingen niet louter als hobbyclubs, maar ook als partners in het bevorderen van het welzijn van mensen.’

Michael van Praag: ‘Net als bij het klimaat, moeten we ook concrete sportdoelstellingen hebben’

Michael van Praag, voorzitter van de Nederlandse Sportraad, vindt dat het Nederlandse sportlandschap drastisch op de schop moet met een nieuwe sportwet. Een gesprek over het waarom van zo’n wet, ‘Haagse ziekte’ en gokgeld in de sport. Deel 2 van een serie over de rol van sport in Nederland.

Voor de buurtsportcoach telt iedere zweetdruppel: ‘Als wij er niet zijn, doen ze niets’

Om Nederland weer in beweging te krijgen, wordt er steeds vaker naar buurtsportcoaches gewezen. Hoe werkt dat in de praktijk? Deel 3 van een serie over het belang van sport in Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden