Leefstijl

Ren je jong met een marathon

De marathon van Amsterdam, hier op archiefbeeld. Beeld EPA
De marathon van Amsterdam, hier op archiefbeeld.Beeld EPA

Een goed voornemen voor 2020? Ren je jong met een marathon. Dat is het advies van Britse onderzoekers, vooral aan oudere mannen. Want een marathon rennen is goed tegen vaatziekten, zo blijkt uit hun studie.

Kick Hommes

Wetenschappers van het University College Londen en het Barts Heart Centre toonden aan dat bij mensen die voor het eerst een marathon liepen de bloeddruk lager werd. Ook verminderde de stijfheid van de vaatwanden. Gemiddeld verjongde de zogenoemde vaatleeftijd met vier jaar. Goed nieuws, want vaatwandstijfheid is een voorspeller voor levensbedreigende hart- en vaatziekten. “Ons onderzoek laat zien dat wie zijn levensstijl verandert, de risico’s van ouder worden duidelijk verkleint.”

De onderzoekers volgden in 2016 en 2017 in totaal 138 marathonlopers tijdens hun training voor de marathon van Londen. Alle proefpersonen, gemiddeld 37 jaar oud, sportten voor hun poging minder dan twee uur in de week en hadden nog nooit aan een marathon meegedaan.

Zes maanden lang volgden ze een schema, dat bestond uit ongeveer drie keer hardlopen per week. Op die manier liepen de vrouwelijke deelnemers de 42,1 kilometer in gemiddeld 5 uur en 40 minuten en de mannen in gemiddeld vier en een half uur. Een enorme prestatie voor voordien in het geheel niet sportieve mensen, die door de test maandenlang in beweging kwamen en bovendien een gezond slaap- en eetpatroon aanhielden.

Een tweede uitkomst van de studie was dat het rennen van de marathon weer niet zo gezond bleek te zijn voor de rest van het lichaam. Van de 237 proefpersonen gaven er, nog voor de daadwerkelijke race, al 52 op met een blessure. De rest viel om andere redenen af. Misschien is trainen op een halve marathon ook een goede optie.

Lees ook:

We kunnen gratis naar de leefstijlcoach sinds dit jaar, maar het loopt niet bepaald storm

Sinds begin dit jaar wordt leefstijlverandering vergoed door de zorgverzekeraar. Maar de belangstelling voor de leefstijlcoach valt tegen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden