Boycot

Regering VS wil praten over mogelijke boycot Winterspelen China

Een Chinese vlag wappert naast de olympische vlag in Peking, waar volgend jaar de Winterspelen en Paralympische Winterspelen worden gehouden. Beeld Reuters
Een Chinese vlag wappert naast de olympische vlag in Peking, waar volgend jaar de Winterspelen en Paralympische Winterspelen worden gehouden.Beeld Reuters

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken wil met bondgenoten praten over een mogelijke boycot van de Winterspelen van Peking 2022.

De Verenigde Staten willen een discussie starten over de eerstkomende Olympische Winterspelen, die in 2022 in Peking op het programma staan. Mensenrechtenorganisaties in Azië riepen eerder op om de Spelen in China te boycotten. Het gaat dan met name om de onderdrukking van de Oeigoeren in de Chinese regio Xin­jiang. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken wilde niet bevestigen of er al gesprekken gaande zijn: “Maar, een gecoördineerde actie zou niet alleen in ons belang zijn, ook in het belang van onze partners. Het duurt nog even voordat de Spelen in Peking beginnen. Ik wil er geen tijdplan aan verbinden, maar de discussies zijn in gang gezet.” Eerder had een hoge ambtenaar van hetzelfde ministerie verklaard dat er nog geen sprake is van gesprekken met andere landen. “Er is niet met bondgenoten en partners over een boycot gesproken.”

Een verbond van 180 internationale mensenrechtenorganisaties riep in februari op tot een boycot. “Al het andere wordt gezien als ondersteuning van het autoritaire bewind en de onverholen minachting voor burger- en mensenrechten door de Chinese Communistische Partij”, stond in de oproep. Ook de VS verwijten China de mensenrechten te schenden.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) noemde, bij monde van voorzitter Thomas Bach, een boycot niet de juiste manier om problemen aan de kaak te stellen.

Leugen van de eeuw

China uitte forse kritiek op de Amerikaanse suggesties over een mogelijke boycot. “De politieke inmenging in de sport druist in tegen het olympische handvest en schaadt de belangen van alle sporters en de olympische beweging”, verklaarde een woordvoerder van de Chinese regering. De beschuldigingen van een ‘zogenoemde volkerenmoord’ op de moslimminderheid van Oeigoeren in Xinjiang noemde hij ‘de leugen van de eeuw’.

Grote mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch roepen overigens niet op tot een boycot. Zij vinden dat dit soort sportevenementen vooral gebruikt moeten worden om druk uit te oefenen op overheden die de mensenrechten niet respecteren. Het Nederlandse kabinet stelt zich op hetzelfde standpunt.. Onlangs riepen partijen in de Kamer op tot een boycot van het WK voetbal in Qatar maar daar wilde het kabinet onder leiding van Rutte niet in mee. Een breed maatschappelijk debat over de Spelen van Peking is in Nederland nog nauwelijks gevoerd.

Lees ook:

Sport als bijdrage aan een betere wereld: De loze beloftes van de sportbobo’s

Niet alleen het WK voetbal in Qatar, ook de Winterspelen in Peking, volgend voorjaar, zijn omstreden. Het IOC heeft beloofd voortaan mensenrechten mee te wegen bij de toewijzing van olympische speelsteden. Dat heeft journalist Arend Hulshof vaker gehoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden