Voetbal

Regenbooghartje op aanvoerdersband Oranje en andere Europese landen op WK

De OneLove-aanvoerdersband, hier nog gedragen door Georginio Wijnaldum die op het EK vorig jaar captain was. Wijnaldum mist het WK door een blessure. In Qatar zal Virgil van Dijk deze band dragen.   Beeld ANP / AFP
De OneLove-aanvoerdersband, hier nog gedragen door Georginio Wijnaldum die op het EK vorig jaar captain was. Wijnaldum mist het WK door een blessure. In Qatar zal Virgil van Dijk deze band dragen.Beeld ANP / AFP

Op initiatief van Nederland gaan aanvoerders van Europese nationale ploegen de komende interlands en op het WK in Qatar een armband dragen met een klein hartje in regenboogkleuren.

John Graat

Oranje en de andere negen Europese landen willen met de symbolische ‘OneLove’-band uitdragen dat ze tegen elke vorm van discriminatie zijn. Het gaat om de band die bij de campagne hoort die de KNVB vorig jaar is gestart. Georginio Wijnaldum droeg hem voor het eerst vorig jaar juni tijdens het EK tegen Tsjechië. Die wedstrijd werd gespeeld in Boedapest, het dragen van de armband gold als protest tegen nieuwe anti-homowetgeving in Hongarije.

Virgil van Dijk gaat de band nu dragen tijdens de Nations-League interlands tegen Polen (donderdag) en België (zondag) en op het WK. De aanvoerders van België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Noorwegen, Wales, Zweden en Zwitserland doen dat ook; Noorwegen en Zweden zijn niet actief op het WK.

In Qatar is openlijke homoseksualiteit verboden. De organisatie van het WK heeft volgens de KNVB eerder laten weten dat regenboogvlaggen in het Golfstaatje tijdens het toernooi niet verboden zijn. Wel is supporters gevraagd er niet mee te provoceren rond bijvoorbeeld moskeeën. De hoogste baas van de organisatie, Hassan Al Thawadi, weigerde zich er in juli in Amsterdam over uit te spreken. Hij volstond met de opmerking dat ‘iedereen welkom’ is.

null Beeld KNVB
Beeld KNVB

Nelson Mandela

De OneLove-band is volgens Virgil van Dijk ‘een belangrijke boodschap die bij het voetbal past: op het veld is iedereen gelijk en dat zou overal zo moeten zijn’. “Dat dragen we graag uit met OneLove. Ons team deed dat al en het is mooi om te zien dat nu ook andere landen zich hierbij aansluiten”, zegt Van Dijk in een persbericht van de KNVB.

De captain van Engeland voetbalt pas tijdens het WK met de band om omdat de aandacht in september uitgaat naar het overlijden van koningin Elizabeth II. OneLove heeft internationaal als onderschrift Football has the power to unite people – voetbal heeft het vermogen mensen te verenigen – wat is geïnspireerd op een uitspraak van Nelson Mandela over sport. Mandela was behalve anti-apartheidsstrijder en politicus ook een groot voetballiefhebber. De kleuren in het hartje van het logo staan voor ieders trots op de eigen afkomst, kleur, genderidentiteit en seksuele geaardheid, aldus de KNVB.

Racistisch bejegend

De OneLove-campagne ging in Nederland aan het begin van het voetbalseizoen 2020/’21 van start. Die moet de ‘verbindende kracht die het voetbal heeft voor miljoenen mensen uit alle lagen van de samenleving’ aangeven, onder meer via reclameborden in stadions en met een logo op shirts. De campagne is onderdeel van het plan van de KNVB, Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie, Vrouwen Eredivisie en de overheid om discriminatie in het voetbal te bestrijden. Dit plan kwam er nadat Excelsior-speler Ahmed Mendes Moreira van het veld liep in een wedstrijd bij Den Bosch, omdat aanhangers van die club hem langdurig racistisch hadden bejegend.

Lees ook:

Teun Koopmeiners: Als mens kun je de ogen niet sluiten voor de misstanden rond het WK in Qatar

De spelers van Oranje zijn niet blind voor de achtergronden van het naderende WK in Qatar, zegt Teun Koopmeiners. Ze praten over een actie om slachtoffers te steunen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden