Voetbal

Regel van vijf wissels per wedstrijd permanent gemaakt

Voorzitter Gianni Infantino van de Fifa zei na het congres blij te zijn met de bevindingen van de tests voor het semi-automatische systeem om buitenspel waar te nemen. Beeld AFP
Voorzitter Gianni Infantino van de Fifa zei na het congres blij te zijn met de bevindingen van de tests voor het semi-automatische systeem om buitenspel waar te nemen.Beeld AFP
ANP

Op het jaarlijkse congres in Qatar heeft de internationale spelregelcommissie Ifab bepaald dat voetbalteams vanaf volgend seizoen vijf keer per wedstrijd mogen wisselen, in plaats van de gebruikelijke drie keer. Sinds het uitbreken van de coronacrisis mocht dat in bepaalde (internationale) competities, waaronder in Nederland, al op tijdelijke basis. De Ifab heeft vijf wissels per wedstrijd nu permanent gemaakt.

In mei 2020 werd een tijdelijke regel aangenomen, zodat teams per wedstrijd maximaal vijf wissels mochten doorvoeren. Dit werd destijds gedaan om de gezondheid van spelers tijdens de coronacrisis beter te kunnen beschermen. De duur van de tijdelijke regel werd meerdere malen verlengd en is nu door de Ifab definitief in de spelregels opgenomen.

Daarnaast is het aantal reserves dat op het wedstrijdformulier mag worden gezet verhoogd van twaalf naar vijftien. Organiserende bonden mogen wel zelf bepalen of zij deze regel ook in hun eigen competities doorvoeren. Verder werden op het congres van de Ifab mogelijke alternatieven voor buitenspel besproken.

Wereldwijd probleem

Ook werd de veiligheid van en het gebrek aan respect voor scheidsrechters besproken tijdens het congres. Dit wordt als een wereldwijd probleem gezien en deelnemers van de vergadering in Doha waren het met elkaar eens dat dit moet worden aangepakt. Een mogelijke oplossing zou de invoering van bodycams bij scheidsrechters zijn. Daar gaat mogelijk mee geëxperimenteerd worden.

Voorzitter Gianni Infantino van de Fifa zei na het congres blij te zijn met de bevindingen van de tests voor het semi-automatische systeem om buitenspel waar te nemen. “Wij zijn tot nu toe zeer tevreden en onze experts gaan ernaar kijken voordat we besluiten of het wordt geïntroduceerd tijdens het WK.”

De Ifab gaat bovendien een proef verlengen met het wisselen van spelers die mogelijk een hersenschudding hebben opgelopen.

Lees ook:

Commentaar

Kijk niet naar Qatar, maar kijk naar de Fifa

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden