Voetbal

Real Madrid houdt dapper vol: clubs kúnnen niet uit Super League stappen

Florentino Perez  in het Santiago Bernabeu op een archieffoto. Beeld AP
Florentino Perez in het Santiago Bernabeu op een archieffoto.Beeld AP

De Engelse en Italiaanse clubs hebben de handdoek al in de ring gegooid en eigenlijk gelooft niemand nog in de Super League, maar Real Madrid houdt stand. Want: er staat nu eenmaal een handtekening op papier.

Redactie Trouw

Volgens voorzitter Florentino Perez van Real Madrid is het nog lang niet gedaan met de Super League. Op de Spaanse radio zei hij donderdagochtend dat clubs er niet zomaar uit kunnen stappen. “Er zijn contracten getekend en daar moet men zich aan houden.”

Volgens Perez zijn vier clubs nog in gesprek over het project, Real Madrid, Barcelona, Juventus en AC Milan. “En de rest kan zo weer aansluiten. Misschien dat er dingen worden aangepast uit het oorspronkelijke plan, maar wat mij betreft gaan we er mee door. Het gaat om de clubs met een ongelooflijk grote achterban. Daar kan de rest van de voetbalwereld niet zomaar aan voorbij gaan.”

Perez zei bedroefd en teleurgesteld te zijn. “Er is ongelooflijk agressief op onze plannen gereageerd. Zoiets heb ik nog nooit eerder meegemaakt. We zijn drie jaar met dit concept bezig geweest, vooral om er voor te zorgen dat onze financiële positie wordt verbeterd. Wat we vervolgens bijvoorbeeld van de UEFA over ons heen hebben gekregen is ongelooflijk.”

De baas van Real Madrid spreekt van een geregistreerde aanval op de Super League. “Dit hadden we niet zien aankomen. Het heeft ons totaal overvallen. Men doet het voorkomen alsof wij het voetbal aan het vermoorden zijn. Niets is minder waar. Wij zijn het voetbal aan het redden. Er moeten dingen veranderen. Maar misschien hadden we het beter uit moeten leggen allemaal.”

Twaalf Europese topclubs maakten in de nacht van zondag op maandag bekend een min of meer besloten competitie te hebben opgericht, de Super League. Dat kwam hen op een vloedgolf van kritiek te staan, afkomstig van UEFA, premier Boris Johnson, voetbalbonden maar vooral van de fans zelf. Daarop besloten in eerste instantie de Engelse clubs zich terug te trekken nadat niet alleen fans, maar ook spelers en coaches afwijzend op de plannen reageerden.

Technisch directeur Paolo Maldini van AC Milan bood later zijn excuses aan; en ook Juventus, Internazionale en Atletico Madrid keerden uiteindelijk op hun schreden terug. Alleen FC Barcelona heeft op moment van schrijven nog geen statement over de plannen naar buiten gebracht. Trainer Ronald Koeman wilde niet al te diep ingaan op de betrokkenheid van zijn club, maar zei wel dat teams als het zijne nu te veel wedstrijden moeten spelen en dat hervormingen nodig zijn.

Lees ook:

De Super League is uiteengespat...

...maar de strijd om macht en miljarden gaat door.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden