Eredivisie

Rampseizoen zal ook komend jaar doorwerken bij Ajax

Teleurstelling bij Ajax-verdediger Jurrien Timber na de 0-0 tegen AZ. Beeld Pro Shots / Toon Dompeling
Teleurstelling bij Ajax-verdediger Jurrien Timber na de 0-0 tegen AZ.Beeld Pro Shots / Toon Dompeling

Door het 0-0 gelijkspel tegen AZ heeft Ajax vijf punten achterstand op PSV en speelt het komend seizoen vrijwel zeker geen Champions League. Wat betekent dat?

John Graat

Was dit het slechtste Ajax waar hij ooit tegen heeft gespeeld? Jordy Clasie vond het niet gepast die vraag zaterdagavond te beantwoorden. Met Feyenoord en AZ speelde hij al vaker in de Johan Cruijff Arena. Soms werd hij weggespeeld, vaak waren het wedstrijden op hoog niveau. Dit keer niet. “Ajax zit natuurlijk niet in de beste fase”, zei de aanvoerder van AZ in de catacomben van het stadion dat Ajax met een fluitconcert had uitgeluid.

Iets verderop zat John Heitinga achter wat microfoons. De trainer van Ajax probeerde er de moed in te houden maar met nog drie wedstrijden te gaan is de kloof met PSV alleen in theorie nog te overbruggen. “Dat geeft aan wat voor moeizaam jaar het was”, zegt Heitinga. “Maar we trekken pas conclusies na 34 wedstrijden. We gaan ervoor strijden, al wordt het moeilijk.”

Halfjaarcijfers: 43 miljoen uit Champions League

De op Georg Friedrich Händel gebaseerde hymne van de Champions League heeft sinds 2009 onafgebroken geklonken in Amsterdam, maar dat lijkt er komend seizoen niet meer in te zitten. Financieel is dat een klap. Uit de halfjaarcijfers blijkt dat Ajax zelfs in dit ook Europees mislukte seizoen 43 miljoen euro kon bijschrijven aan Uefa-premies. In de Europa League, laat staan Conference League, liggen de inkomsten vele malen lager.

Dat maakt de noodzakelijke reorganisatie binnen de selectie niet eenvoudiger. Ajax heeft weliswaar een fors eigen vermogen maar ook een dure financiële huishouding. Investeren in nieuwe spelers zal iets voorzichtiger moeten. Er komt ook minder geld binnen dan vorig jaar. Buitenlandse topclubs staan nu niet te dringen om spelers voor astronomische bedragen over te nemen. Hun marktwaarde is gedaald.

Ook voor Heitinga persoonlijk lijken gevolgen onontkoombaar. Als Ajax de Champions League mist, is hij niet geslaagd in de opdracht die hij eind januari kreeg als tijdelijk opvolger van Alfred Schreuder. Heitinga’s hartenkreet van een maand geleden, toen hij om duidelijkheid over de toekomst vroeg, is door de directie niet ingewilligd. Op de vraag zaterdag of hij bij de keuzes voor het nieuwe seizoen wordt betrokken, zei hij dat ‘ze’ daar achter de schermen druk mee bezig zijn. Ze? Snel corrigeerde hij: “We”.

Fluitconcert na beide helften

Heitinga zelf zal zich realiseren dat de basis om door te gaan smal is. Het publiek dat Schreuder uitkotste en clubicoon Heitinga als redder had omarmd, floot zaterdag van afkeuring na beide helften. Zelf relativeerde Heitinga dat. “Ik ben hier als speler wel eens uitgefloten terwijl we voor stonden.”

Niettemin zagen de Ajax-fans ook zaterdag dat de gifbeker van dit horrorseizoen nog niet leeg is. En dat het voetbal onder Heitinga (nog) slechter is geworden. De contouren en de automatismen waren bij AZ net wat beter zichtbaar, alhoewel ook die ploeg pal voor de halve finale van de Conference League tegen West Ham United (11 en 18 mei) zeker geen topniveau bereikte.

De tactische rust die Heitinga in zijn eerst weken bracht, is verdwenen. Illustratief waren Heitinga’s ingrepen in de rust. Door het wisselen van de net herstelde Mohammed Kudus liet hij een kettingreactie in zijn elftal ontstaan: vijf spelers kwamen op andere plekken terecht. Dat Ajax daardoor wel iets beter ging voetballen, betekent dat de beginopstelling niet goed was.

Kwaliteit selectie vertelt niet het hele verhaal

De jonge linksback Jorrel Hato (17) werd in de tweede helft centrale verdediger. “Dat je een jongen van zeventien centraal moet zetten om wat meer voetbal te krijgen, zegt wel iets", zo gaf Heitinga indirect een oordeel over zijn selectie.

Toch vertelt de matige kwaliteit daarvan niet het hele verhaal. Veel te veel spelers zijn niet in vorm. Internationals als Jurriën Timber, Davy Klaassen en Dusan Tadic maakten ook tegen AZ schrikbarend veel fouten. Brian Brobbey zorgde tenminste voor wat diepgang, maar scoren doet hij niet meer. Hij faalde in de afwerking zoals heel Ajax bij de kansen tegen AZ de echte overtuiging miste. Een paar grote kansen werden gemist, zoals ook AZ dat deed.

Ajax houdt door het gelijkspel AZ nog wel twee punten achter zich. Zeker is de derde plaats nog niet. Het schrikbeeld van de Conference League (als het de vierde plaats wordt) is nog niet geweken.

Lees ook:

154 voetbalsupporters in Amsterdam opgepakt voor antisemitische liedjes

De politie heeft zaterdag in Amsterdam 154 voetbalsupporters opgepakt omdat ze antisemitische liederen zongen in een metro.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden