InterviewRaemon Sluiter

Raemon Sluiter keert terug als tenniscoach: ‘Ik voel weer diezelfde beleving als bij Bertens’

Raemon Sluiter. Beeld HH / Pim Ras
Raemon Sluiter.Beeld HH / Pim Ras

Raemon Sluiter keert terug in het circuit als coach van Tallon Griekspoor. ‘Ik kan niet zonder tennis’.

Freddy Buddenberg

Vanaf het moment dat hij ja zei tegen het verzoek van Tallon Griekspoor om hem te begeleiden, stroomt de energie weer door het lichaam van Raemon Sluiter. “Ik kan niet zonder tennis”, zegt de 42-jarige Rotterdammer, die na zijn avontuur met Kiki Bertens aan de slag gaat als coach van Griekspoor, met zijn 140ste plaats op de wereldranglijst de hoogst geklasseerde Nederlandse tennisser.

Het gaat wel anders worden, beseft Sluiter. Hij heeft bijvoorbeeld al gemerkt dat hij bij Griekspoor minder hoeft na te denken over de manier waarop hij een boodschap overbrengt. “Bij Kiki wachtte ik soms een paar dagen, omdat ik dacht dat als ik het nu doe het waarschijnlijk toch niet overkomt. Dat is bij Tallon anders. Als ik ergens mee zit, krijgt hij het direct te horen. Omdat ik weet dat hij er meteen wat mee kan.”

Mental coach

Bij Bertens, met wie hij van 2015 tot 2019 werkte en die onder zijn leiding nummer vier van de wereld werd, was Sluiter vooral ook een mental coach. Vaak zag hij zijn pupil verstrikt raken in een web van twijfels. “Bij Kiki is daar best veel energie in gaan zitten”, zegt Sluiter, “maar met haar ging het ook steeds meer over tennis. Het zal bij Tallon ook niet alleen over forehands en backhands gaan. Dat gaat ook over mentale zaken.”

En misschien wat vaker over voetbal. Sluiter is fervent Feyenoordsupporter, Griekspoor (24) is voor ‘die andere club’. “Daar zal het laatste woord tussen ons niet over gezegd zijn”, lacht Sluiter. “Maar inderdaad, met Tallon zal er voor mij wat meer ontspanning inzitten dan bij Kiki. Al waren de verhalen over gebakken eitjes in ons appartement en het spelen van spelletjes voor ons ook echte ontspanning.”

Vorige maand was Sluiter even in beeld voor de functie van teammanager bij Feyenoord. Hij zag zich al lopen tussen de spelers en staf, maar het idee dat hij de helft van de tijd achter de computer zou zitten, schrok hem af. “Er kwam zoveel georganiseer bij kijken en daar ligt totaal mijn kracht niet. Dan heb ik het niet naar mijn zin en wordt het werk niet optimaal gedaan.”

Het juiste moment

Het telefoontje van Griekspoor kwam op het juiste moment. Zijn vraag paste precies in het plaatje dat Sluiter voor ogen had. Vanwege corona zag hij zich niet fulltime met iemand reizen. De coaching van Griekspoor doet hij nu samen met Dennis Schenk, die de tennisser uit Nieuw-Vennep 25 weken per jaar begeleidt. “Ik kan met Tallon een groot aantal weken in Nederland trainen en een aantal weken met hem reizen.”

Eind volgende week reist Sluiter met Griekspoor naar Belgrado voor een tweetal toernooien. De afgelopen tijd heeft hij een aantal wedstrijden van zijn pupil op YouTube bekeken en zat hij ’s nachts voor de televisie als Griekspoor een partij speelde in Acapulco. “Mijn beleving staat weer helemaal aan en ik zit er net zo in als bij Kiki. Het is leuk om er weer met dezelfde energie tegenaan te gaan.”

In de oriënterende gesprekken tussen beiden gaf Griekspoor aan dat hij moeite heeft met het voor langere tijd dag in, dag uit leveren van arbeid, met name als hij bij de bond traint in Amstelveen. Sluiter: “De bond kan natuurlijk niet iemand voor hem alleen vrijmaken. Ik kan dat nu wel voor hem doen. Met mij erbij is er voor hem minder ruimte om minder te gaan doen als hij thuis is.”

Mafkees in een Feyenoordshirt

Sluiter vindt het lastig om te voorspellen hoe ver Griekspoor kan reiken. Het eerste doel is de top-100 en dat is in de ogen van Sluiter een pittige klus. Toch kijkt hij al iets verder vooruit. “Tallon heeft al best redelijke resultaten geboekt en gewonnen van jongens die hoger stonden. Ik zie spelers rond de zestigste plaats van de wereld staan, voor wie Tallon qua tennis niet onderdoet.”

De komende tijd gaat Sluiter meemaken hoe het is om te werken op tennisbanen zonder toeschouwers. Als speler had hij het daar erg moeilijk mee gehad, moet hij erkennen. “Publiek kon je over een dood punt tillen. Bij kleinere toernooien zaten er sowieso weinig mensen, maar als er in Zagreb een mafkees zat in een Feyenoordshirt die een paar dingen riep, ging ik net weer iets harder lopen. Ik was daar wel gevoelig voor.”

BOX

‘Wat Kiki nu laat zien is wel erg summier’

Veel contact met Bertens heeft Sluiter niet, maar uiteraard volgt hij haar nog wel. “Het is logisch dat het nog niet lekker loopt na de operatie aan haar achillespees”, zegt hij over zijn oud-pupil, die alle drie de partijen na haar comeback heeft verloren. “Het is alleen wel erg summier wat we tot nu toe zien. Ik kijk puur naar de manier waarop ze op de baan staat en hoeveel ballen ze met kwaliteit speelt, dat ligt nu laag. Hopelijk gaat ze zich op gravel een klein beetje minder slecht voelen. Dat zou al winst zijn.”

Lees ook: Ex-coach Bertens geeft nu commentaar. ‘Goed genoeg, maar het moet beter’

Niet als coach maar als televisiecommentator volgt Raemon Sluiter de verrichtingen van tennister Kiki Bertens op de Australian Open.‘Net even wat anders’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden