Coronaregels

Publiek weer welkom in stadions, eredivisie start 12 september

Supporters, zoals deze van FC Utrecht, zijn in het nieuwe seizoen weer welkom bij wedstrijden maar wel op anderhalve meter van elkaar.  Beeld ANP
Supporters, zoals deze van FC Utrecht, zijn in het nieuwe seizoen weer welkom bij wedstrijden maar wel op anderhalve meter van elkaar.Beeld ANP

Sportwedstrijden zijn vanaf 1 juli weer toegestaan. Dat geldt ook voor sporten met fysiek contact. Ook toeschouwers zijn daarbij welkom, als de anderhalve meter afstand daarbij maar wordt gerespecteerd.

Dat betekent dat ook in voetbalstadions, als de eredivisie in september weer van start mag gaan, publiek weer welkom is. De verwachting is dat met de anderhalve meter-norm maximaal een derde van de tribunes kan worden gevuld. “In de Kuip of Arena mogen dus ook weer mensen op anderhalve meter van elkaar zitten”, zei premier Rutte op de persconferentie. Het lokaal bestuur kan nog wel voorwaarden verbinden aan het betaald voetbal. Die wedstrijden zijn evenementen waar een nieuwe vergunning voor moet worden aangevraagd.

Het zingen van liederen en spreekkoren is in de stadions verboden wegens het risico op verspreiding van het coronavirus. “Als toch gaat gebeurt gaan de stadions weer dicht”, zei premier Rutte. “Neem maar grote toeters mee en fluister daarna tegen elkaar, maar niks meer.”

Jan de Jong, interim-directeur van de belangenorganisatie van eredivisieclubs (ECV) noemde de versoepeling voor stadionbezoek ‘een gigantische stap in een heel prettige richting’. De Jong: “We zijn er nog niet maar dit is een geweldige beloning voor de stappen die de clubs met de KNVB de afgelopen tijd hebben gezet. Twee maanden terug dreigden we nog een heel seizoen zonder publiek te moeten spelen. Daarna hebben wij als bedrijfstak met de KNVB een plan gemaakt dat minister Van Rijn degelijk, professioneel en reëel noemde.” In dat plan staat hoe de clubs denken dat er veilig met publiek kan worden gespeeld.

Alle buitensportclubs en verenigingen mogen dus vanaf 1 juli weer voluit trainen en wedstrijden houden, sportscholen mogen weer open. Buiten het veld en in de sportkantines blijft de anderhalve meter-norm gelden. Dit biedt vooral voor zomersporten als cricket en honkbal de mogelijkheid om op korte termijn toch nog een competitie op te starten. Voor de binnensporten gelden voor kinderen tot en met 18 jaar geen beperkingen meer. Voor volwassenen blijft binnen de anderhalve meter-norm in tact. Voor topsporters vervallen ook binnen alle beperkingen. Zij zullen wel regelmatig op ziektes getest of gecheckt worden.

‘Daar zat de sport met smart op te wachten’

“Ik ben zeer blij. De versoepeling is uitgebreider dan verwacht”, was de eerste reactie van Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van sportkoepel NOCNSF. “De sport kan op het veld weer terug naar normaal, zowel binnen als buiten. Daar zat de hele sport met smart op te wachten. De competities kunnen dus weer van start gaan op of voor 1 september. Maar ik denk dat elke sporter vanaf 1 juli eerst gaat genieten dat hij of zij weer kan doen wat hij graag wil. Dat we dan buiten het veld de anderhalve meter aan moeten houden gaat in alle sportkantines lukken. Alle verenigingen zullen hun verantwoordelijkheid daarin nemen.”

Matthijs Keuning, voorzitter van het Supporterscollectief Nederland, noemde het onder voorwaarden weer toelaten van supporters bij het betaald voetbal ‘een mooie eerste stap’. “Maar we denken dat in september meer mogelijk is, onder realistische voorwaarden. Stadionbezoek moet veilig én leuk zijn. We praten hier de komende weken over verder met alle betrokken partijen”, zei Keuning.

De KNVB wil met het nieuwe seizoen in de eredivisie op 12 september van start gaan. Het Nederlands elftal speelt op 4 en 7 september eerst nog twee thuiswedstrijden in de Nations League, tegen Polen en Italië.

Voor de clubs die al veel seizoenskaarten hebben verkocht, wordt het een probleem om bij een beperkte stadioncapaciteit de tickets eerlijk te verdelen onder de trouwe aanhang. Verloting van de beschikbare plaatsbewijzen zou een oplossing kunnen zijn. “Dat is een verantwoordelijkheid van de clubs zelf”, zei ECV-directeur De Jong.

Lees ook:

De coronaregels worden versoepeld, maar de anderhalve meter blijft heilig

Lees hier wat er verandert na 1 juli.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden