Eredivisie

PSV sluit gitzwart jaar af met zege op PEC Zwolle

PSV-spelers vieren de 3-1. Beeld BSR Agency
PSV-spelers vieren de 3-1.Beeld BSR Agency
Edwin Struis

Afellay sprak met zalvende woorden het publiek toe, andere PSV’ers deelden kersttruien uit en er was, ook niet onbelangrijk, een 4-1-zege op PEC Zwolle dat voor de gelegenheid een verzameling makke schapen had afgevaardigd naar Eindhoven. Op alle manieren werd gepoogd een kerststemming te creëren in het Philips Stadion, maar het voelde allemaal te gekunsteld aan, die vrede op Brabantse aarde.

Daarvoor leeft er te veel wrevel onder de supporters, met name de harde kern ervan. Die namen de eerste thuiswedstrijd na het ontslag van Van Bommel te baat om het in woord en gebaar op te nemen voor de ex-trainer die vijf dagen eerder na weer een nederlaag z’n congé kreeg. Een actie die zowel binnen de spelersgroep als bij de supporters niet zomaar ter kennisgeving werd aangenomen.

“Een clubicoon laten wij niet vallen. Niemand is groter dan de club. Lezen jullie mee, Toon + John”, stond er verspreid over meerdere spandoeken te lezen, waarbij minutenlang de naam van de gevallen oefenmeester werd gescandeerd. Ook de vele lege plekken in het stadion getuigden van een stil protest richting directie, lees algemeen directeur Toon Gerbrands en technisch directeur John de Jong. Zij deden begin vorige week in hun ogen het onvermijdelijke: daags na het verlies tegen Feyenoord Van Bommel naar huis sturen, inclusief zijn assistenten Dirkx en Robbemond, alsmede adviseur/schoonvader Van Marwijk.

Uppercut op de glazen kin

Wat volgde was een hectische week die ruw werd onderbroken door een nieuwe uppercut op de glazen kin. Slechts na verlenging tegen de veredelde amateurs van GVVV werd een vervolg in het bekertoernooi afgedwongen, ‘een absolute wanprestatie’, zoals het door iedereen binnen de club werd betiteld. Interim-trainer Faber schreeuwde in Veenendaal letterlijk z’n keel schor in een poging de manschappen te doordringen van de ernst van de situatie, maar gewillige oren waren schaars.

De man uit Geldrop, in 2014 al eerder als crisismanager, staat nu voor de zware taak om het elftal in redelijke staat af te leveren bij een nieuwe roerganger. Hij krijgt daarbij vanaf half januari ondersteuning van Hiddink, die, net als hij eerder deed bij Cocu, als klankbord gaat fungeren. En dat allemaal in een poging om de herinneringen aan het rampjaar 2019, waarin PSV op alle niveaus (eredivisie, Europees voetbal, KNVB-beker) gezichtsverlies leed, zo snel mogelijk weg te spoelen.

Maar de onvrede zit diep, in alle geledingen. Het verklaarde de vele strakke gezichten van zaterdag in het stadion. Zo vond Gerbrands, zelfs na de 4-1-zege op het armetierige PEC Zwolle, het nodig om in de perszaal een journalist van de plaatselijke krant omstandig te kapittelen, als brenger van het slechte nieuws. Beter zou de algemeen directeur samen met zijn directieleden aan introspectie kunnen doen, aan hetgeen er allemaal misging in het afgelopen jaar.

Waarom dure aankopen als Bruma, Ritsu Doan en Timo Baumgartl bijvoorbeeld niet rendeerden. En waarom de disbalans in het elftal (uitstekende voorhoede, redelijk middenveld, zorgwekkende achterhoede) zo groot was. Het is te kort door de bocht om dat alleen maar op het bordje van een trainer te gooien, hoe star en weinig coöperatief Van Bommel ook was in de omgang.

Eerst even ontstressen

Toen tussenpaus Faber zaterdag naar de mogelijkheden voor versterking werd gevraagd, zeker nu topschutter Malen maandenlang zal ontbreken vanwege een blessure, hield hij zich wijselijk op de vlakte. “Nu zijn er andere dingen belangrijk,” sprak hij met gehavende stem. “Laten we eerst eens tot rust komen met z’n allen. Laten we een streep zetten onder 2019 en de goede dingen meenemen naar het volgende jaar. Maar eerst even ontstressen.”

Die bezinningsperiode werd al ingezet tegen PEC Zwolle, een ploeg met zo’n broos zelfvertrouwen dat de eerste de beste tegenslag zorgt voor het hijsen van de witte vlag. De degradatiekandidaat kwam na twaalf minuten zowaar op voorsprong toen Saymak een inschattingsfout van Schwaab afstrafte. Toen Hendrix zeven minuten later de thuisploeg langszij bracht, was er geen redden meer aan voor de formatie van Stegeman die gretig meehielp om PSV op de valreep van een rampjaar nog een kleine glimlach te bezorgen. De open-huisactie leverde treffers op van uitblinker Ihattaren, Bruma en Gakpo, waarbij van de eerste en de laatste goal de klasse afdroop. Als zweempjes licht aan het slot van een gitzwart jaar.

Stegeman: ‘Ze denken dat ze heel goed zijn’

Stegeman kan het maar amper bevatten. De trainer van PEC Zwolle kan er niet bij dat zijn spelers zich gedragen alsof de ploeg veilig in het linkerrijtje staat van de eredivisie en na de winterstop een gooi gaat doen naar een ticket voor Europees voetbal. “Ze denken dat ze heel goed zijn”, aldus Stegeman, “dat ze vanzelf in de eredivisie zullen blijven. Terwijl we nu op een benarde positie staan. Ik ga de komende weken bekijken hoe het anders moet, welke andere accenten er moeten worden aangebracht. Als het zo doorgaat, spelen we volgend seizoen in de eerste divisie. Daar moet iedereen van doordrongen zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden