Veldbestorming
PSV-fan op het veld had stadionverbod; hoe kan dat?
De PSV-supporter die donderdag Sevilla-doelman Dmitrovic aanviel, had een stadionverbod. Dat systeem blijft verre van waterdicht.
De 20-jarige PSV-fan uit Roermond, die in de slotfase het veld oprende, had al eerder voor problemen gezorgd bij PSV. Hij had daarom een stadionverbod voor enkele jaren, dat nog niet beëindigd was. Toch was hij donderdagavond bij de Europa League-wedstrijd in het Philips Stadion.
PSV gaat de eventuele financiële schade verhalen op de supporter. Dat meldde de Eindhovense club vrijdag in een verklaring. “Wij gaan met de betreffende instanties in gesprek hoe we de stadionverboden beter kunnen handhaven, hopelijk door middel van een meldplicht”, zei algemeen directeur Marcel Brands. “Dit is PSV onwaardig en wij schamen ons er diep voor.”
Het voorval geeft aan wat al vaker is vastgesteld door clubs: het systeem van stadionverboden is niet waterdicht. Eerder gaf Feyenoord dit al ruiterlijk toe. Supporters met een verbod van diverse clubs gaan er soms prat op dat ze met een andere kaart toch het stadion binnenkomen. Uit cijfers van de politie blijkt dat bij incidenten in eredivisiestadions 2 procent van de daders uit ‘onbevoegd aanwezigen’ bestaat. Dat zijn mensen met een stadionverbod of supporters die zonder kaartje naar binnen zijn geglipt.
Meldplicht is in 2015 wettelijk mogelijk gemaakt
Al sinds 2015 is het mogelijk mensen met een stadionverbod een digitale meldplicht op te leggen. Dat houdt in dat zo’n persoon kort voor en/of tijdens een wedstrijd moet melden waar hij of zij is, namelijk niet in de buurt van het stadion. Dit is destijds wettelijk mogelijk gemaakt met de aanscherping van de Wet maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast (Wet MBVEO).
Maar in de praktijk wordt tot op heden geen gebruik gemaakt van de meldplicht, omdat er nog geen geschikte digitale app is die voldoet aan alle juridische en technologische eisen. Hiervoor zijn in het verleden wel initiatieven gestart, maar deze zijn bij gebrek aan draagvlak en geld niet voortgezet, meldde minister Yeşilgöz-Zegerius (VVD) van justitie afgelopen jaar aan de Kamer. In 2020 is er wel extra geld gekomen om een geschikte app voor smartphones te ontwikkelen maar onduidelijk is hoe het daarmee staat.
‘Niet in alle gevallen proportioneel’
Ondertussen zijn de betaald voetbalclubs fors meer stadionverboden gaan uitvaardigen. Dit aantal schommelde de laatste tien jaar rond de 600 maar verdubbelde in het afgelopen seizoen (1250), zo bleek uit de Veiligheidsmonitor die de KNVB in oktober uitbracht.
Stadionverboden worden op civielrechtelijke basis opgelegd door de clubs en de bond. De handhaving is de verantwoordelijkheid van de clubs. Daarbij kan een supporter een gebiedsverbod krijgen, van de strafrechter, de officier van justitie of de burgemeester, met een meldplicht, maar minister Yesilgöz-Zegerius (VVD) liet weten dat ‘niet in alle gevallen proportioneel’ te vinden.
Afgelopen seizoen waren er 105 voetbalfans in Nederland die een stadionverbod kregen vanwege het betreden van het veld, zoals de PSV-fan deed. Marcel Brands zei kort na de wedstrijd al dat hij woedend was. “Ik heb hier geen woorden voor”, zei de algemeen directeur van de Eindhovense club. “Het is verschrikkelijk, ook dat hij zijn mede-supporters te schande maakt.”