Controle

PSV-directeur wil met keurmerk jeugdsporters beschermen

Toon Gerbrands.Beeld BSR Agency

Een keurmerk voor veilige sportclubs? Als het aan Toon Gerbrands ligt, komt dat er. De directeur van PSV heeft zichzelf opgeworpen als ‘kartrekker’. Zijn pleidooi komt op een moment dat grensoverschrijdend gedrag in de jeugdsport onder een vergrootglas ligt, mede door de misstanden in het turnen.

Om voor het predicaat ‘Veilige Sportclub’ in aanmerking te komen, moet een vereniging aan drie voorwaarden voldoen, vindt Gerbrands. Er moet een onafhankelijk vertrouwenspersoon zijn, bij wie leden met misstanden terechtkunnen. Voor iedereen die met kinderen werkt, is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) verplicht. En bij een melding moet er een stappenplan klaarliggen, dat maatwerk biedt aan slachtoffers.

Toen werd het stil bij de KNVB

“Mijn opmerkingen hebben veel losgemaakt”, merkt Gerbrands, die het idee omarmde tijdens een digitaal gastcollege in de week tegen de kindermishandeling. Deze en komende week ontvangt hij de eerste drie gesprekspartners: voetbalbond KNVB, de politie en Kiwa, een instantie gespecialiseerd in keurmerken. “De KNVB stuurde me gelijk een mail, waarin stond dat sinds kort in de licentievoorwaarden staat dat iedere club een vertrouwenspersoon moet hebben. Ik antwoordde: ‘da’s mooi, maar wordt ook gecontroleerd of dat een onafhankelijk iemand is?’ Toen werd het stil.”

Gerbrands werd zelf een paar jaar geleden bij PSV met misstanden uit het verleden geconfronteerd. “Uit die ervaring put ik. Ik heb alle zes slachtoffers zelf gesproken en vooral geluisterd. In dit soort gevallen moet de aanpak vraaggestuurd zijn. Zij moeten bepalen wat het vervolgtraject is. De politie? De GGZ? Alleen een gesprek? Dat klinkt misschien logisch, maar er zijn ook clubs die bang zijn voor financiële claims.”

De directeur, wiens eigen club aan de drie voorwaarden voldoet, doet een nadrukkelijk beroep op gemeenten om bij te springen waar nodig, bijvoorbeeld in het faciliteren van een vertrouwenspersoon voor kleine clubs en met voor de VOG’s, die overigens gratis zijn voor sportvrijwilligers. Volgens André de Jeu van de Vereniging Sport en Gemeenten hebben 346 van de 355 gemeenten sinds kort een sportakkoord. Onderdeel is de Positieve Sportcultuur, dat ook over dit soort vraagstukken gaat. “Het verschilt per gemeente of een VOG als voorwaarde geldt voor subsidieverstrekking. Ik weet wel dat veel gemeenten daar op dit moment mee bezig zijn. Maar harde aantallen heb ik niet.”

Sluitstuk

Erik Lenselink van sportkoepel NOC-NSF vindt een keurmerk een goed idee. “Alleen zou dat het sluitstuk moeten zijn, niet het startpunt. Ik denk dat we eerst de discussie met elkaar moeten voeren wat we als samenleving willen met onze infrastructuur aan sportverenigingen. We hebben veel goedwillende vrijwilligers, maar als we de sport veiliger willen maken en kwalitatief beter, dan zijn er meer professionals nodig en zal de overheid meer aan sport moeten bijdragen dan nu het geval is.”

Lees ook:

Sportkoepel over turnschandaal: Onderzoek duurt veel te lang

Sportkoepel NOC-NSF wil dat verenigingen en bonden meer prioriteit geven aan fysiek én mentaal veilige sporten. Maar het aantal VOG’s blijft ver achter

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden