Eredividie

PSV bewijst het ongelijk van Van Nistelrooij

Uitblinker Luuk de Jong (links) viert een van zijn doelpunten tegen NEC (2-4) met Xavi Simons op zijn rug.  Beeld Pro Shots / Thomas Bakker
Uitblinker Luuk de Jong (links) viert een van zijn doelpunten tegen NEC (2-4) met Xavi Simons op zijn rug.Beeld Pro Shots / Thomas Bakker

Coach Van Nistelrooij koos de slachtofferrol, maar PSV laat tegen NEC (2-4) zien hoezeer het dit seizoen ondermaats heeft gepresteerd.

John Graat

Het zijn verwarrende boodschappen die Ruud van Nistelrooij in zijn eerste jaar als trainer op het hoogste niveau afgeeft. In Nijmegen, kort vóór de soeverein gewonnen wedstrijd tegen NEC, verklaarde hij bij ESPN dat PSV de hoop op het landskampioenschap niet heeft opgegeven. Een dag eerder had Van Nistelrooij nog gezegd dat PSV tot nu toe ‘het maximaal haalbare’ had gepresteerd vanwege de ‘beleidsmatige’ keuzes door de clubleiding.

Het is inmiddels duidelijk dat de voormalige topspits niet altijd handig communiceert. Tegenover de media wil hij ontspannen ogen, maar onderhuids broeit het. Al voor de derde keer dit seizoen kreeg hij zaterdag in de Goffert geel, een zeldzaam aantal voor trainers in de eredivisie. Scheidsrechter De Graaf vond dat Van Nistelrooij weer te veel had staan zeuren langs de lijn.

Dat gebeurde op een zorgeloze avond voor PSV die liet zien welke kwaliteiten het elftal in huis heeft. NEC was vooraf gezien als een lastig obstakel en PSV had geen best rapport over uitwedstrijden. Maar de thuisploeg had niets in te brengen, dankzij de regelmatig weer ongrijpbare Xavi Simons, Luuk de Jong als sterk aanspeelpunt én (tweemaal) scorende spits en Erick Gutierrez als stofzuiger op het middenveld.

Nu al vier verliespunten meer dan onder Roger Schmidt

Dat PSV dit keer de gedaante van een frisse en gretige topploeg aannam, past in het grillige seizoen. De Eindhovense club met het tweede budget van Nederland presteerde over het geheel ondermaats. Het struikelde al onnodig over Rangers FC op de drempel van de Champions League, werd Europees te vroeg geëlimineerd door een matig Sevilla en heeft in de competitie nu al vier verliespunten meer dan over het hele vorige seizoen onder Roger Schmidt.

Maar Van Nistelrooij verklaarde vrijdag dat er niet meer in zat. De leiding had immers besloten in de winterstop Cody Gakpo en Noni Madueke te verkopen. Volgens de coach ‘leef je niet in de realiteit’ als je dat niet meeneemt in de beoordeling. Hij zei: “In het jaar dat het moet gebeuren verkoop je niet je beste spelers.”

PSV-trainer Ruud van Nistelrooij kreeg zaterdag in de Goffert al zijn derde gele kaart van dit seizoen.  Beeld Pro Shots / Stefan Koops
PSV-trainer Ruud van Nistelrooij kreeg zaterdag in de Goffert al zijn derde gele kaart van dit seizoen.Beeld Pro Shots / Stefan Koops

De uitspraak is opmerkelijk. Van Nistelrooij wist allereerst vóór het seizoen al dat PSV tussentijds fors moest gaan verkopen. Madueke was bovendien zelden fit voor de winterstop. En met Gakpo werd toch verloren van Rangers en in de competitie van FC Groningen, Cambuur, AZ en Twente. Het waren vooral de onduidelijke speelwijze, het onevenwichtig gecomponeerde middenveld en het ontbreken van een ijzeren wil die PSV vaak de das om deden.

Hoogwaardige selectie

Natuurlijk was het vertrek van clubtopscorer Gakpo naar Liverpool een aderlating, maar Van Nistelrooij kreeg tussendoor wel spelers als Anwar El Ghazi, Fábio Silva, Patrick van Aanholt én Thorgan Hazard erbij. Toch morste PSV ook na de winterstop punten tegen Sparta, Fortuna, FC Emmen, FC Utrecht en Vitesse; véél te veel voor zo’n hoogwaardige selectie. Na de 1-1 bij Vitesse twee weken terug zei Simons dat ‘de mentaliteit moet veranderen’. ‘Dit kan niet’ en ‘er zijn geen excuses meer’, sprak hij.

Terwijl Simons, pas negentien jaar, opriep in de spiegel te kijken, koos zijn trainer voor de slachtofferrol. Van Nistelrooij verwees ook nog naar ‘de onrust binnen de club die je niet onder stoelen of banken kon schuiven’. Hij doelde onder meer op het vertrek van technisch directeur John de Jong begin dit seizoen en het feit dat er ‘van september tot maart’ geen opvolger was.

Tranen bij Olivier Boscagli

Het deed aan als slappe excuses. PSV miste vooral de bereidheid om tot het uiterste te knokken. Dat mag ook de coach zichzelf aantrekken. Ook wisselde geen trainer in de eredivisie zoveel in zijn elftal als Van Nistelrooij, waarbij hij maar niet tot een duidelijke visie leek te komen. Van zijn geschipper op het middenveld was Gutierrez regelmatig het slachtoffer. Sangaré kreeg altijd de voorkeur. de Ivoriaan zat zaterdag op de bank.

Zo kon Gutierrez nog eens laten zien hoe belangrijk hij als bewaker van de balans in de ploeg is. PSV kon dit keer wel de vereiste topsportmentaliteit opbrengen, en volhouden. Het liep uit naar 0-4. Bij Olivier Boscagli, na 356 dagen voor het eerst sinds zijn kruisbandletsel weer in de basis, kwamen de tranen los na zijn doelpunt. Alleen dankzij de klasse van Oussama Tannane kreeg PSV in de slotfase nog twee goals tegen op een avond die het verbale ongelijk van de winnende trainer had onderstreept.

De tweede plek lijkt vooralsnog het hoogst haalbare voor PSV. En winst in de beker. Daarvoor moet het dinsdag in de halve finale niet struikelen over stuntploeg Spakenburg.

Lees ook:

Column John Graat
Een bloedzak voor Thijs en zijn les voor de voetbalwereld

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden