Zaak-Promes

Promes nog vast; ook Ajax lijdt schade

Quincy Promes, afgelopen zaterdag in actie tegen PEC Zwolle.  Beeld BSR Agency
Quincy Promes, afgelopen zaterdag in actie tegen PEC Zwolle.Beeld BSR Agency

Ajax-voetballer Quincy Promes zit nog vast, het onderzoek loopt. Ondertussen lijden zijn club en hijzelf fors imagoschade.

John Graat

Quincy Promes zit nog in de cel op verdenking van betrokkenheid bij een steekpartij in juli in Abcoude. Uiterlijk woensdag moet de Ajax-voetballer door de officier van justitie worden voorgeleid aan een rechter-commissaris. Die moet beslissen of de hechtenis vanwege het onderzoek met maximaal twee weken wordt verlengd.

Zelf ontkent Promes elke betrokkenheid, liet zijn advocaat weten. Ajax wil nog niet op de zaak ingaan. Woensdagavond rond de bekerwedstrijd tegen FC Utrecht zal coach Erik ten Hag de media te woord staan. Duidelijk is dat de club met de arrestatie van de international in ernstige verlegenheid is gebracht. De verdenking waarop de arrestatie berust, past ook niet bij de gedragsregels van de club. In het jaarverslag staat dat Ajax ‘zowel binnen als buiten het veld een voorbeeldfunctie’ heeft: ‘Wij geven spelers van jongs af aan mee dat spelen bij Ajax niet alleen een gevoel van trots, maar ook een voorbeeldrol met zich meebrengt’.

Frisse talenten en legendes

Nu het nieuws over de steekpartij de wereld is overgegaan, is onmiskenbaar sprake van imagoschade voor Ajax, een beursgenoteerde onderneming met een jaaromzet van 162 miljoen euro. De afgelopen jaren werd miljoenen geïnvesteerd in een marketingstrategie die Ajax internationaal moet uitdragen als club voor frisse talenten, waar legendes worden geboren.

In dat opzicht was Promes (28) al niet onomstreden. Hij maakte er geen geheim van dat hij als vrijetijdsrapper geen afstand hield tot criminele rappers. In maart werkte hij mee aan het muziekproject Chakutu van Djago Djago, ook bekend als Jason L., leider van de beruchte GreenGang in Amsterdam-Zuidoost, meldt Het Parool. L. nam zijn duet met Promes op vanuit de cel waar hij een straf van achttien jaar uitzit voor zijn rol bij een liquidatie in het criminele circuit. Ook was de Ajax-voetballer te zien en te horen in een video met Joëy H, als rapper bekend als Joey AK. Maandag werd H. veroordeeld tot een celstraf van drie jaar en vier maanden wegens het martelen en ontvoeren van een Amsterdamse vrouw in het bijzijn van haar kinderen in 2019.

Volgens Het Parool is Promes voor de omgang met deze mensen meermalen gewaarschuwd. Verkeerde vrienden zeggen overigens nog niets over Promes zelf, zoals ook nu nog het onderzoek moet worden afgewacht. Maar volgens experts is de reputatieschade voor hemzelf en de club nu al groot. Op de marktwaarde van Promes, in 2019 door Ajax voor 15,7 miljoen euro gekocht van Sevilla, zal moeten worden afgeschreven.

“Het is verstandig dat Ajax nu eerst het onderzoek afwacht. Mocht het later tot een veroordeling komen, dan moet de club wel stelling nemen. Maar dit raakt óók de KNVB. Hij is international en maakt deel uit van een nieuwe, positieve en succesvolle generatie”, zegt Maurits van IJsendoorn, expert op het gebied van reputatie. De financiële schade verhalen zal echter niet eenvoudig zijn, denkt Edward Appelman, juridisch expert in reputatieschade. “Dit is in privétijd gebeurd. Promes heeft de club ook niet bewust schade toegebracht. Van de andere kant: gezien de media-aandacht kan dit voor Ajax wel verregaande consequenties hebben. En de club heeft gedragsregels opgesteld waarmee Ajax zijn integriteit wil beschermen.”

Familiefeest in een loods

Vooralsnog is het aan politie en justitie om uit te zoeken wat zich precies heeft afgespeeld in de loods in Abcoude. Promes zou daar in juli aan het einde van een familiefeest een neef met een mes in zijn knie hebben gestoken. De politie is volgens De Telegraaf een onderzoek gestart na een tip. Dat leidde naar het slachtoffer. Pas een maand geleden zou die alsnog aangifte hebben gedaan. In het onderzoek kwam Promes naar voren als verdachte.

Die kwam door zijn gedrag al eerder in opspraak. Op zijn zestiende werd hij na zes jaar wegens wangedrag weggestuurd uit de jeugdopleiding van Ajax. In 2018 meldden diverse media dat hij was opgepakt op Ibiza wegens betrokkenheid bij een grote vechtpartij. Hij was toen speler van Spartak Moskou. Via Sevilla keerde hij in 2019 terug bij Ajax. Hij werd een vaste waarde bij Oranje waarvoor hij inmiddels 47 keer uitkwam. Dit hele seizoen was hij een stuk minder op dreef.

Lees ook:

Ajax-speler Quincy Promes, verdachte van neersteken familielid, blijft tot maandag in de cel

Quincy Promes is gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een steekpartij, zo meldde De Telegraaf zondag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden