Voetbal

Proflicentie Vitesse in gevaar na verloren kort geding over gebruik Gelredome

Vitesse-speler Romaric Yapi in duel met Jorrel Hato van Ajax tijdens de eredivisiewedstrijd in het Gelredome, afgelopen zondag. Beeld Pro Shots / Paul Meima
Vitesse-speler Romaric Yapi in duel met Jorrel Hato van Ajax tijdens de eredivisiewedstrijd in het Gelredome, afgelopen zondag.Beeld Pro Shots / Paul Meima

Het is onzeker of Vitesse komend seizoen nog betaald voetbal kan spelen, nu het niet bekend is of de club nog in stadion Gelredome kan blijven.

ANP

Voetbalclub Vitesse heeft dinsdag een kort geding over het gebruik van stadion Gelredome na 1 oktober, verloren. Dat meldt de rechtbank in Arnhem.

De uitspraak heeft grote gevolgen voor Vitesse. De KNVB wil uiterlijk woensdag weten in welk stadion Vitesse na 30 september haar thuiswedstrijden gaat spelen. Nu dat niet in het Gelredome kan, is de kans aanwezig dat de KNVB Vitesse de proflicentie afpakt en Vitesse geen betaald voetbal meer kan spelen.

Vitesse weigerde nog langer de huur van ruim 2 miljoen euro per jaar te betalen als het huidige contract in september van dit jaar afloopt. Omdat eigenaar Nedstede de door Vitesse voorgestelde huursom van ongeveer een half miljoen euro per jaar voor de komende twintig jaar veel te laag vindt, ontstond er een impasse en vroeg Vitesse de rechtbank een uitspraak te doen.

Later beslissing over hoger beroep

De Arnhemse club beraadt zich nu op vervolgstappen. Er is hoger beroep mogelijk tegen de uitspraak, maar Vitesse beslist pas later of dat ook gebeurt. De club wil eerst de motivering van de rechter weten. Normaal gesproken volgt die motivering direct, maar bij een zogenoemd ‘kop-staartvonnis’ gebeurt dat pas over twee weken.

“Over de situatie met betrekking tot het stadiondossier staat Vitesse in contact met de KNVB”, meldt de club. “Vitesse wil benadrukken dat het zich onverminderd zal blijven inspannen om de stadionkwestie voor de lange termijn op te lossen. De club hoopt dat de gesprekken met de stadioneigenaar en de exploitatiemaatschappij op korte termijn een concreet vervolg krijgen en blijft zich constructief opstellen. Daarvoor is ook medewerking nodig van de andere partijen, die meermaals te kennen hebben gegeven dat ook zij onverminderd bereid zijn om in gesprek te blijven.”

Nog twee rechtszaken

Vitesse heeft er vertrouwen in ook komend seizoen in Gelredome betaald voetbal te kunnen spelen. “De uitspraak van de voorzieningenrechter is voorlopig van aard. Vitesse vertrouwt onverminderd op een positieve afloop van de bodemprocedure over het eeuwigdurend speelrecht. De club heeft er zodoende vertrouwen in dat het komend seizoen gewoon in Gelredome zal spelen.”

Tussen Vitesse, de stadionverhuurder en de eigenaar van Gelredome lopen nog twee rechtszaken bij de rechtbank Gelderland. In deze twee zogenoemde bodemzaken, die draaien om het door Vitesse gepretendeerde ‘eeuwigdurend speelrecht’, zijn de zittingen op 9 en 14 maart.

Lees ook:

Ajax blijft door zwaarbevochten zege op Vitesse zicht houden op het kampioenschap

Wat de zwaarbevochten zege bij Vitesse Heitinga leerde? Dat Edson Alvarez het beste rendeert op het middenveld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden