Rondje BuitenlandPremier League
Premier League weigert klimaatactie, dus doen de topclubs het maar zelf
De Premier League wilde niet meedoen met een grootscheepse klimaatactie in het voetbal. Veel topclubs namen daarom zelf maar het initiatief.
Vrij recentelijk was de Premier League, de hoogste Engelse voetbalcompetitie, een toonbeeld van progressiviteit. Althans, de voetballers in die competitie. Na de gewelddadige dood van George Floyd knielden Premier League-spelers voor aanvang van elke wedstrijd als eerbetoon aan de Black Lives Matter-beweging. Dat ging zo lang door, dat supporters hun knielende helden uitfloten. De competitie kwam deze zomer met een statement: ‘in overleg met de spelers’ hadden zij besloten alleen nog bij geselecteerde wedstrijden te knielen.
Vervang ‘black’ door ‘green’, en in de Premier League steekt opnieuw onbehagen de kop op. Dit weekeinde was in profvoetballend Engeland het eerste Green Football Weekend, waarbij meer dan tachtig clubs aandacht vroegen voor de klimaatcrisis. Zo’n 35 aanvoerders in vier competities droegen een groene aanvoerdersband. Hoe meer groene acties, hoe meer punten te verdienen. De club met het hoogste aantal punten wint een houten trofee als meest klimaatbewuste club. Maar de normaal zo eerzuchtige Premier League weigert als enige competitie de actie te steunen.
Prevaleren zakelijke belangen?
Dale Vince, eigenaar van de eerste klimaatneutrale voetbalclub Forest Green Rovers, noemde de competitieleiding “onverklaarbaar traag handelend”, om vlak daarna een verklaring te geven: bij teveel clubs prevaleren zakelijke belangen.
Kan dat kloppen? Ja, want in de competitie worden veel fossiele ponden rondgepompt. Het Britse oliebedrijf Castrol sponsort de Premier League. Vijftien van de twintig clubs in die competitie hebben één of meerdere klimaatonvriendelijke sponsors, van vliegtuigmaatschappijen tot energieslurpende cryptobedrijven, of ze hebben de Saudische kroonprins als eigenaar (Newcastle United). Arsenals hoofdsponsor is de Arabische vliegmaatschappij Emirates, dat zelfs de naam van het stadion draagt.
Maar sommige Premier League-clubs voeren zelf wel gewoon klimaatactie. Wolverhampton-spelers droegen tóch groene armbanden tegen Liverpool, dat deze week een officieel duurzaamheidslabel kreeg. Arsenal en Manchester United steunden de actie. En het Londense Tottenham reisde naar Manchester in een klimaatneutrale bus, terwijl ze met houten bestek plantaardig voedsel aten uit herbruikbare verpakkingen. Zo staat de competitie in zijn hemd.
Natuurlijke bijnaam
Opmerkelijk is dat vier van de vijf clubs zonder fossiele banden ook een ‘natuurlijke’ bijnaam hebben: Fulham (The Cottagers), Bournemouth (The Cherries), Brentford (The Bees) en Nottingham Forest (Forest of The Tricky Trees).
In het groene puntenklassement staan vier Premier League-clubs in de top-vijf, met Manchester United zelfs op koers voor de trofee. Ondanks de fossiele sponsors. Het groene weekend is door Engelse fans met steun ontvangen. De vraag is wat de competitie het eerstvolgende groene weekend gaat doen nu er geen gefluit, maar gejuich klinkt.
Lees meer:
Op bezoek bij de eerste veganistische voetbalclub ter wereld: ‘Voor alles geldt: het moet het beste van het beste zijn’
Een kleine profclub uit Engeland is de voetbalwereld van binnenuit langzaam maar zeker aan het veranderen. Maakt u kennis met Forest Green Rovers, de eerste veganistische en tevens groenste voetbalclub ter wereld.