Voetbal
Post-WK-dips, discussies over geld maar ook de rentree van Haller
Bij de herstart van de Champions League - dinsdagavond - kampen veel clubs met post-WK-dips, is er discussie over geld maar lijkt ook Haller zijn rentree te maken op het Europese hoofdpodium.
Eén ding valt op: bij de laatste zestien clubs in het Europese hoofdtoernooi zitten heel wat ploegen die in eigen land een zeer matig seizoen doormaken. Chelsea staat negende in de Premier League, Liverpool tiende, maar ook Tottenham Hotspur zou zich met de huidige vijfde plek niet plaatsen voor de Champions League van komend seizoen. Dat laatste geldt in andere landen ook voor RB Leipzig, AC Milan, Eintracht Frankfurt en Club Brugge.
De lange winterpauze met het WK heeft deze clubs geen goed gedaan. En dat geldt voor nog voor meer grote clubs. Toen op 7 november de loting voor deze achtste finales van de Champions League werd verricht, was Real Madrid in La Liga nog ongeslagen. Van de acht wedstrijden sinds begin januari verloor de ‘Koninklijke’ er echter al drie. Paris Saint-Germain was ongeslagen toen de WK-pauze begon, maar ging zaterdag al voor de derde keer in 2023 in de Franse competitie onderuit (3-1 tegen Monaco). Ook werd ‘PSG’ uitgeschakeld in de beker door Marseille.
Niet fit
De nasleep van het WK zal voor deze Champions League-favorieten zeker een rol spelen, door mentale en fysieke vermoeidheid van de spelers. Bij Paris Saint-Germain waren de WK-finalisten Kylian Mbappé en Lionel Messi de afgelopen weken niet fit. Ze zitten nu wel weer bij de selectie voor de wedstrijd tegen Bayern München, dinsdagavond in het Parc des Princes.
Ook bij Bayern heeft het WK indirect zijn sporen nagelaten. Na de vroege uitschakeling van Duitsland brak keeper Manuel Neuer bij het skiën zijn been waarna hij via interviews het gezag van trainer Julian Nagelsmann ondermijnde. Bayern haalde in januari doelman Yann Sommer bij Mönchengladbach weg als vervanger van Neuer en trok ook Daley Blind aan.
327 miljoen aan nieuwe spelers
Dat is klein bier vergeleken bij de investeringen van Engelse ploegen in de Champions League, met Chelsea voorop. De winnaar van 2021 kocht vorige maand voor 327 miljoen euro aan spelers. Het blies de discussies over de enorme geldstromen nieuw leven in, en hoe dat in de toekomst verder moet.
In Zuid-Europa vinden ze de concurrentie met Engeland niet meer eerlijk. Vanuit Spanje werd Chelsea van ‘economische doping’ beticht. Manchester City ondervindt nu ook tegenwind uit eigen land. De Premier League is vorige week een onderzoek gestart omdat er tegen City meer dan honderd klachten zijn ingediend over oneigenlijke geldstromen en het niet nakomen van de financiële regels in het afgelopen decennium.
Waar twaalf Europese topclubs in 2021 nog samen naar buiten kwamen met het omstreden Super League-plan, heerst er nu verdeeldheid. De Super League, een gesloten circuit naar Amerikaans model, is van de baan maar drie van de twaalf clubs zetten door. Real Madrid, Juventus en Barcelona begonnen een procedure tegen de Uefa bij het Europese Hof van Justitie. Zij willen af van het monopolie van de Uefa op de grote, lucratieve competities. De uitspraak van vijftien Europese rechters wordt binnen enkele weken verwacht.
Weer een nieuwe Super League
Ondertussen werd vorige week een plan voor weer een andere Europese Super League gelanceerd. Daarbij zouden zestig tot tachtig clubs over verschillende divisies een open competitie afwerken. Het plan uit de koker van een groot sportmanagementbureau (A22) werd meteen gekraakt door de vereniging van Europese club (ECA) waar Ajax-directeur Edwin van der Sar vicevoorzitter van is. De ECA heeft zich immers achter de Uefa geschaard die de Champions League vanaf 2024 grondig heeft vernieuwd: meer deelnemers, meer wedstrijden, meer geld. Het komende seizoen zullen topclubs in heel Europa, zeker in Nederland, risico’s gaan nemen om die aanlokkelijke boot niet te missen.
Met dat almaar toenemende belang van geld in het clubvoetbal is het wel grappig dat Napoli en Benfica met relatief beperkte begrotingen nu als serieuze kanshebbers voor de Champions League-titel aan het tweede deel van het toernooi beginnen. Beide clubs stevenen in eigen land met goed spel af op de titel. Benfica raakte in de winter wel Enzo Fernandez kwijt, à 121 miljoen euro aan Chelsea dat ondanks alle aankopen maar niet op stoom komt in Engeland.
Woensdag staat Chelsea aan de aftrap in Dortmund, voor een duel tegen Borussia. Daar vindt, in menselijk opzicht, sowieso het hoogtepunt van de hervatting van de Champions League plaats. Sébastien Haller zal waarschijnlijk in actie komen. In november, bij het ingaan van de pauze van de Champions League, onderging de ex-Ajacied nog chemokuren in verband met teelbalkanker. Schoon verklaard deed hij inmiddels alweer vier keer een uur mee met Borussia, en hij scoorde.
Lees ook:
Het rommelt als vanouds bij Bayern
Vredelievend was de sfeer bij Bayern München - VfL Bochum (3-0), maar op de achtergrond is het weer ouderwets onrustig bij de verwende Rekordmeister.