Paardensport is een van de sporten die beoefend zouden kunnen worden in de anderhalvemetersamenleving, bepleit NOC-NSF. Op deze foto: Harrie Smolders tijdens Jumping Amsterdam.

Coronaproof sporten

Pleidooi sportwereld: ‘Bekijk het per sport. Tennissen kan prima op afstand van elkaar’

Paardensport is een van de sporten die beoefend zouden kunnen worden in de anderhalvemetersamenleving, bepleit NOC-NSF. Op deze foto: Harrie Smolders tijdens Jumping Amsterdam.Beeld BSR Agency

De sportwereld betreurt dat het kabinet geen onderscheid maakt. Bonden willen maatwerk in anderhalvemetersamenleving.

John Graat

Waarom mogen mensen niet weer gaan tennissen? Of golfen? Of paardrijden? Het zijn sporten in de buitenlucht die in Rutte’s anderhalvemetersamenleving veilig beoefend zouden kunnen worden. Bonden en hun koepel NOC-NSF betreuren het dat het kabinet nog geen onderscheid heeft gemaakt tussen de verschillende sporten.

Het kabinet kiest er tot dusver voor om alleen kinderen, vanwege het geringe besmettingsrisico, onder voorwaarden weer te laten sporten. Voorzitter Anneke van Zanen van NOC-NSF wil dat er ook voor volwassenen groen licht komt bij sporten waar het risicoprofiel laag is. Haar punt: iedereen begrijpt dat je niet kunt judoën op anderhalve meter, maar buitensporten zonder fysiek contact zijn wel weer mogelijk.

Van Zanen: “Het kabinet kiest voor een generieke aanpak, waarbij alleen naar leeftijd is gekeken, maar niet naar de aard van de sport. Wij hadden het graag anders gezien. Je kunt prima tennissen op minimaal anderhalve meter, net als zwemmen, golfen, padel, badminton. We hopen dat over drie weken een bredere openstelling voor die sporten komt. Daar hebben wij minister Van Rijn ook op gewezen.”

Afstand houden bij dropshots

De vrees dat bij heropening van bijvoorbeeld tennisparken en golfbanen er weer veel extra verkeer op gang komt, is niet terecht, meent directeur Erik Poel van tennisbond KNLTB. “Wij hebben 1650 clubs. Dat zijn twee keer zo veel vestigingen als Albert Heijn heeft. Iedereen heeft een tennisbaan in de buurt, bijna altijd binnen een straal van drie kilometer van elk huis. Niemand hoeft met het openbaar vervoer. Wij zijn er klaar voor. We moeten misschien alleen afspreken dat spelers bij bijvoorbeeld een dropshot niet te dicht bij het net komen.”

Bedrijven die zwembaden, klimhallen of sportscholen commercieel uitbaten hebben hun plannen voor coronaproof sporten klaarliggen. Dat geldt ook voor de sportbonden. Zij stuurden gisteren hun protocollen naar alle verenigingen in het land over hoe ze veilig weer actief zouden kunnen worden. Dat gaat in eerste instantie om veilig sporten voor kinderen tot 18 jaar maar de plannen laten ook zien hoe bonden mogelijkheden zien voor volwassenen als er groen licht komt uit Den Haag.

De protocollen moeten de komende weken met gemeenten en veiligheidsregio’s per locatie worden afgestemd. Het gaat om allerlei afspraken over toezicht en het beperken van risico’s. Concreter: dat clubhuizen en kantines nog dicht blijven, dat douches en kleedkamers niet worden gebruikt, dat er alleen trainingen en lessen worden gegeven in kleine groepjes en dat er geen handen worden geschud.

Zo staat er bij tennis het advies om op parken voldoende afstand te houden van elkaar. “Je kunt dan bijvoorbeeld zorgen dat er tussen de trainingen 5 minuten pauze is, zodat de lesgroepen de ruimte te hebben om elkaar af te wisselen”, zegt Poel. “En je moet even afspreken dat je niet allebei te dicht bij het net komt. Ik weet dat er mensen bevreesd zijn voor het zweet dat aan de ballen blijft hangen. Maar het virus zit niet in zweet en de kans dat het virus zich op ballen hecht is erg klein. Daar zit echt geen gevaar in.”

Geen wrevel bij contactsporten

De KNLTB is met 560.000 leden de grootste van een clubje bonden dat zich samen sterk heeft gemaakt voor een gedifferentieerde aanpak. Daarbij behoren ook de KNHS (paardensport), NGF (golf) en handboogschieten (NHB). Ook sporten als gewichtheffen, trampolinespringen, schoonspringen, turnen en bepaalde disciplines in het roeien, baanwielrennen, zeilen en de atletiek zijn mogelijk in de anderhalvemetersamenleving.

Het eventueel maken van onderscheid leidt niet tot wrevel bij de bonden van contactsporten als voetbal, hockey, rugby en judo, zegt Arnoud Strijbis, directeur van de handboogbond. “We hadden donderdag nog overleg met de bondsdirecteuren. De onderlinge solidariteit is groot. We willen allemaal dat de sport weer wordt hervat en kijken allemaal waar en hoe het kan”, zegt Strijbis.

Rugby? Onmogelijk. Roeien? Verwarring

Voorzitter Theirry Bayle van Rugbyclub Etten-Leur:

“Rugby op anderhalve meter van elkaar? Totaal onmogelijk. Tackle maar eens iemand vanaf anderhalve meter afstand. Dat gaat niet. Er bestaat een milde variant, het touch-rugby, maar dan moet je elkaar nog steeds aanraken. Het enige dat wij voorlopig kunnen doen is individueel onze conditie op peil houden. En we hopen dat we straks wel weer mogen gaan trainen op afstand. Onze trainers zijn creatief genoeg om daar vormen bij te bedenken. Maar op een gegeven moment ontkom je niet aan fysiek contact. Voordat wij wedstrijden kunnen spelen moet je wedstrijdhard worden. We zijn nu aan het kijken hoe en wat we wel kunnen doen, als het weer mag. De jeugd mag gelukkig weer beginnen, maar hoe doen we dat met de trainer? Hoe moet hij op anderhalve meter even troosten als het even au doet, terwijl ouders buiten de poort moeten blijven? Ik hoop echt dat we wel iets kunnen bedenken, ook voor de senioren. Die jongens worden ongeduldig, merk ik, die willen weer de wei in, de blubber achter de oren voelen.”

Rutger Arisz, voorzitter roeibond KNRB:

“In een eenpersoonsboot, de skiff, moet je sowieso weer kunnen roeien, vinden wij. Alleen kunnen niet al onze 36.000 leden in een skiff roeien, dat vereist vaardigheden. Bovendien hebben we geen 36.000 skiffs in Nederland. Het klopt dat er de afgelopen week wel wat verwarring was in de roeiwereld: wat mag er en wat niet? De Amsterdamse vereniging Nereus had een eigen protocol opgesteld. Dat kwam erop neer: we zetten de deuren van de verenigingsloods open en dan kan ieder lid zelf een skiff pakken en de Amstel op gaan. De GGD had daar toestemming voor gegeven. Toen de gemeente ervan hoorde is dat toch weer verboden. Het werd zo toch weer een verenigingsactiviteit met risico’s. Bovendien was roeien op de Bosbaan voor onze topsporters ook verboden. Die hebben de afgelopen tijd alleen moeten hardlopen en thuis moeten trainen op de ergometer. Ze mogen nu weer individueel op het water gaan trainen, maar wij hopen op iets meer verruiming, zoals de Duitse roeiers hebben gekregen. Die mogen met twee en vier mensen in een boot trainen. De gezondheid van onze atleten wordt heel goed in de gaten gehouden. Wij hopen dat de restricties iets worden verruimd.”

Lees ook:

Kinderen kunnen eindelijk weer met een bal de wei in

Kinderen kunnen vanaf 28 april weer gaan sporten, maakt het kabinet deze week bekend. Het betaald voetbal is tot 1 september definitief van de baan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden