InterviewOlympische Spelen

Pieter van den Hoogenband: ‘De sporters verdienen een chef de mission die positiviteit uitstraalt’

Chef de mission Pieter van den Hoogenband tijdens een persmoment in het olympisch dorp van Tokio.  Beeld ANP
Chef de mission Pieter van den Hoogenband tijdens een persmoment in het olympisch dorp van Tokio.Beeld ANP

Coronabesmettingen zorgen voor nieuwe tegenslagen voor TeamNL in Tokio, ondanks extreme veiligheidsmaatregelen. Maar chef de mission Pieter van den Hoogenband is niet uit het veld te slaan.

Als hij achter een tafel gaat zitten om met de media vooruit te blikken op deze ‘unieke’ Olympische Spelen, maakt hij vanachter zijn mondkapje grapjes als altijd. Zijn nieuwe rol als uithangbord van de Nederlandse olympische ploeg lijkt niet de geringste spanning te veroorzaken. Toch spreekt Pieter van den Hoogenband over de ‘zware dagen’ die TeamNL in Tokio achter de rug heeft. Op de positieve test van skateboardster Candy Jacobs volgde donderdag die van taekwondoka Reshmie Oogink en een staflid van de roeiploeg, ondanks de extreme maatregelen in Japan. Voor Jacobs en Oogink betekent het einde Spelen.

“Het is verschrikkelijk voor hen”, zegt Van den Hoogenband. “Maar met het scenario dat dit kon gebeuren hebben we eigenlijk wel rekening gehouden. En we waren er op voorbereid. Dat zorgt nu voor rust, merk ik binnen de ploeg. Iedereen weet dondersgoed wat hij of zij moet doen.”

Telefonisch gaat Van den Hoogenband er later nog wat verder op in. “Echt, het is hartverscheurend. Ik heb moeite met het persoonlijke verdriet van deze sporters. Candy heeft zo hard gewerkt om te revalideren na een blessure, met alleen maar in gedachten dat ze hier in Tokio zou gaan schitteren. Reshmie is zo’n lonesome cowboy die op eigen kracht veel heeft bereikt, een ondernemende en gepassioneerde sportvrouw. Helaas konden we dit ook niet uitsluiten.”

Jij straalt niettemin een en al positiviteit uit, maar het wordt zo toch niet het sportfeest dat het zou moeten zijn, met de extreme maatregelen, lege tribunes en Japanse bevolking die er niet op zit te wachten?

“De sporters verdienen een chef die dit uitstraalt en de positieve kanten benoemt. Ik ben ook reëel. Ik ga de boel niet krampachtig goedpraten. Maar deze sportmensen hebben zich het schompes getraind. Ze zijn maar wat blij dat ze toch de kans krijgen zich te meten met de besten van de wereld. Als ik hier zie hoe ze op trainingen bezig zijn, dan leeft mijn sporthart op. Daar zit mijn drive en die wil ik leidend laten zijn. Kijk, ik ben als klein mannetje uit Geldrop ook ooit voor het eerst in de plomp gesprongen, zonder een idee hoe ver ik het kon brengen. Uiteindelijk heb ik vier Spelen meegemaakt, daar ben ik nog dankbaar voor. Zo’’n 70 procent van onze ploeg doet voor eerste keer mee. Die sporters verdienen mijn steun.”

Bondscoach Sarina Wiegman van de voetbalvrouwen omschreef het hotel waar haar ploeg verblijft als ‘een soort gevangenis’, door de zeer beperkte bewegingsvrijheid.

“Ik heb Sarina uitgebreid gesproken. Ze zitten op een locatie waar de omstandigheden nu wat minder zijn, wat heel vervelend is. Ik was blij met haar hartenkreet. Ik heb die besproken met de chefs van de andere landen en kreeg veel steun. Daardoor zijn de maatregelen voor de voetbalsters in en rond het hotel nu wat verruimd. Ik heb iedereen vooraf geadviseerd het boek The Culture Map van Erin Meyer te lezen, om de Japanse cultuur te begrijpen. Het gaat hier anders dan in Nederland. Mensen die veel reizen, zoals sporters weten dat ze zoiets kunnen verwachten. De Japanse cultuur is met niets te vergelijken. Wij moeten proberen er met z’n allen het beste van te maken.”

Waren er ook al mooie, bijzondere momenten in Tokio?

“Ik heb al veel trainingen bezocht, maar ik werd echt geraakt toen ik deze week met de hockeymannen op pad was. Ik reisde met hen mee zodat ik goed kon inschatten wat de impact is van allerlei zaken, zoals het transport. Doordat ze een klein uur vertraging opliepen kon de laatste oefenwedstrijd tegen Australië niet worden gespeeld. De hockeyers hadden alle reden om te balen en te schelden. Dat deden ze niet. Ze schakelden meteen om en werkten een training op hoog niveau af, waar de passie van af spatte. Kijk, dacht ik, dit is de juiste mindset, zo toon je adaptief vermogen.”

In de openingsceremonie loopt slechts een beperkt groepje van 42 Nederlandse sporters en stafleden mee. De tribunes zijn leeg. Ga je toch zwaaien?

“Haha, er zit inderdaad niemand, maar er zitten wel gruwelijk veel mensen thuis voor de buis. Vroeger schaarde ik als sportman de openingsceremonie onder de bijzaken. Daar ben ik van teruggekomen, sinds ik die twee keer heb meegemaakt als chef op de Jeugd Olympische Spelen. Het is een waardevolle traditie waar sportmensen een boost van kunnen krijgen. Dus ik heb mijn oordeel van vroeger geparkeerd. Ik kijk ernaar uit om met Churandy Martina (atleet, red.) en Keet Oldenbeuving (skateboardster) dat stadion binnen te gaan lopen. Het draait om hen, ik loop er ergens achteraan.”

Lees ook:

Ook taekwondoka Reshmie Oogink mist Spelen na positieve coronatest

In dit liveblog het laatste nieuws over de Olympische Spelen in Tokio.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden