Winterspelen

Persvrijheid ook rond Winterspelen in China in het gedrang, journalisten voortdurend tegengewerkt

Bij spaarzame momenten mogen sommige journalisten de (lege) ijshal in. Beeld EPA
Bij spaarzame momenten mogen sommige journalisten de (lege) ijshal in.Beeld EPA

Buitenlandse journalisten worden beperkt in hun pogingen om verslag te doen van de voorbereidingen op de Olympische Winterspelen in China.

Kick Hommes

De persvrijheid rond de Olympische Spelen in China is nog verre van optimaal. Journalisten die verslag willen doen van de voorbereidingen op de Olympische Spelen in China worden om de haverklap tegengewerkt. Dat merkt de FCCC, de persvereniging voor buitenlandse journalisten in China. Een oproep naar het Internationaal Olympisch Comité is inmiddels verstuurd, net als een statement naar nationale comités als NOC-NSF.

De vereniging concludeert dat werken rond de Olympische Spelen doelbewust vanuit China wordt bemoeilijkt, al dan niet met de strenge coronamaatregelen als excuus. Dat is tegen internationale regels, te weten het handvest van de Spelen waar in regel 48 staat dat ‘alle benodigde maatregelen moeten worden genomen om de Spelen zo volledig mogelijk te verslaan, om zo een zo breed mogelijk publiek aan te spreken’.

Zo kreeg een internationale filmploeg na een uitzending waarin onder meer de boycot van mensenrechtenorganisaties werd genoemd het dreigement dat die niet meer uitgenodigd zou worden voor het komende evenement. Ook werden journalisten die foto’s wilden nemen van locaties geschaduwd en de camera’s werden afgepakt. Het past in een trend in China, waar het maken van journalistieke verhalen al jaren ernstig wordt bemoeilijkt.

Tokio

Het hinderen van journalisten is ook opvallend omdat het zogenoemde ‘playbook’ van de Olympische Spelen, waarin de regels worden beschreven, niet veel verschilt van dat van Tokio, waar deze zomer de Zomerspelen waren. Ook in Japan waren strenge regels, maar mochten journalisten na twee weken in de ‘sport-coronabubbel’ wel het land door. Wie in China wil werken moet drie weken quarantaine ondergaan. De FCCC kreeg klachten dat China aan journalisten voorwaarden stelt die onmogelijk samengaan met die quarantaineplicht, zoals bijvoorbeeld het ondergaan van een coronatest binnen een paar uur.

De FCCC vraagt zich openlijk af of werken in februari bij de Spelen wel vrij mogelijk is. Volgens China is er niet veel aan de hand. Enkele dagen na de officiële klacht werden buitenlandse journalisten overspoeld door een hausse aan uitnodigingen voor (test)evenementen. Zie je wel, niets aan de hand, was de boodschap. Het IOC reageerde donderdag niet op vragen, maar heeft half december wel een gesprek met vertegenwoordigers van de FCCC. Eerder meldde het comité al dat de niet bereikbare klachtenlijn was hersteld. Er was sprake van een technisch mankement.

Voorlichting geeft niet thuis

Door Eva Rammeloo, Shanghai

Geen persberichten, persconferenties of woordvoerders. Het lijkt alsof de organisatie van de Olympische Winterspelen het hoofdstukje perscommunicatie is vergeten. Wie interesse toont in de testwedstrijden die een beeld kunnen geven van de faciliteiten, skipistes en ijsbanen, krijgt na lang mailen uiteindelijk – op de ochtend van een nationale feestdag – een antwoord: een doorverwijzing naar een ander mailadres – en daar mailt ook niemand terug. Het lijkt erop dat naast de Chinese staatsmedia alleen een handjevol grote persbureaus een kijkje mag nemen in de bubbel-in-aanbouw. Het idee is dat buitenlandse journalisten hun artikelen en foto’s overnemen.

Maar correspondenten die in China wonen, willen zelf verhalen maken rondom de Spelen. Net als andere media ging Trouw dan maar zelf een kijkje nemen in het olympisch gebied, ten westen van Peking. Maar het beeld dat journalisten daar krijgen, is beperkt omdat belangrijke wegen, bijvoorbeeld naar de nieuwe pistes, zijn afgesloten.

Op andere onderwerpen rondom de Winterspelen is het ook moeilijk werken. Zo verschenen in staatsmedia de afgelopen jaren verhalen over duurzame innovaties rondom de olympische faciliteiten. Maar experts die in de krant worden genoemd, verwijzen aan de telefoon door naar de organisatie van de Spelen – die wederom niet thuis geeft.

Lees ook:

De inwoners van Hongkong weten dat hun oude leven voorbij is

Hongkong was een vrije en bruisende stad. Maar de inwoners weten dat hun oude leven voorbij is, nu China hen met nieuwe wetgeving onder de duim kan houden. ‘We zijn onze vrijheid van meningsuiting kwijtgeraakt, net als de persvrijheid, stemrecht, onafhankelijke rechtspraak en nog meer.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden